Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2019, 19:09
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Môžu AirPods spôsobiť rakovinu? Vedci vyjadrili vážne znepokojenie ohľadom bezdrôtových slúchadiel

Môžu AirPods spôsobiť rakovinu? Vedci vyjadrili vážne znepokojenie ohľadom bezdrôtových slúchadiel
Zdroj: Apple
TECH
Uložiť Uložené

Niektorí odborníci si myslia, že bezdrôtové slúchadlá predstavujú zdravotné riziko.

Bezdrôtové slúchadlá AirPods od Apple sa postarali o hotový ošiaľ nielen medzi samotnými používateľmi, ale rovnako aj u technologických spoločností snažiacich sa nimi inšpirovať. Práve z toho dôvodu sú v súčasnosti na trhu desiatky relevantných bluetooth slúchadiel s rôznymi cenovkami, aby si tak každý prišiel na svoje.

Podľa najnovších správ však majú populárne bezdrôtové slúchadlá problém. Odborníci totiž varujú pred ich potenciálnymi škodlivými účinkami na ľudské telo.

Viac ako 250 vedcov totiž spísalo petíciu, v ktorej vyjadrujú vážne znepokojenie ohľadom bezdrôtových slúchadiel spomínajúc aj populárne jabĺčkové AirPods a ich dopad na zdravotný stav používateľa. Údajne je dosť možné, že môžu viesť až k rakovine.

Vedci v petícii rovnako vyzývajú Organizáciu Spojených národov a Svetovú zdravotnícku organizáciu, aby vypracovali prísnejšie direktívy týkajúce sa potenciálneho rizika rakoviny a iných zdraviu neprospešných účinkov ionizujúcimi elektromagnetickými poľami.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Беспроводные наушники в Москве (@voice_market.ru),

Jeden z odborníkov, ktorý sa pod petíciu podpísal – profesor biochémie na Coloradskej štátnej univerzite (CSU) Jerry L. Phillips poukázal konkrétne na AirPods od kalifornského giganta. Phillips upozorňuje predovšetkým na to, že bezdrôtové slúchadlá sú pri používaní umiestnené hlboko vo zvukovode a vyžarujú rádiofrekvenčné žiarenie do krehkých častí ucha.

Avšak, typ rádiofrekvenčného žiarenia, ktoré produkujú zariadenia ako smartfóny či práve bezdrôtové slúchadlá nie je ionizujúci. To znamená, že v malých dávkach nie je škodlivý, na rozdiel od ionizujúcej radiácie, ktorú predstavujú napríklad ultrafialové svetlo alebo gama žiarenie.

Môžu AirPody spôsobiť rakovinu? Vedci vyjadrili vážne znepokojenie ohľadom bezdrôtových slúchadiel
Môžu AirPody spôsobiť rakovinu? Vedci vyjadrili vážne znepokojenie ohľadom bezdrôtových slúchadiel Zdroj: Letemsvetemapplem.eu

Vedci sa však doteraz úplne nezhodujú v tom, v akých dávkach neionizujúceho žiarenia už hovoríme o jeho škodlivosti. Phillipsove tvrdenie neguje aj fakt, že Národný onkologický ústav (NCI) za posledných desať rokov nezaznamenal žiadny výrazný nárast výskytu mozgových nádorov, aj napriek masívnemu rozšíreniu smartfónov a technológii v poslednej dekáde.

Doktor Leeka Kheifets, profesor epidemiológie na Kalifornskej univerzite v Los Angeles (UCLA) navyše tvrdí, že Bluetooth slúchadlá sú ešte bezpečnejšie,ako samotné smartfóny. Vystavenie používateľa slúchadiel elektromagnetickému žiareniu je teda podľa mnohých odborníkov menšie ako žiarenie počas držania telefónu pri uchu.

Môžu AirPody spôsobiť rakovinu? Vedci vyjadrili vážne znepokojenie ohľadom bezdrôtových slúchadiel
Môžu AirPody spôsobiť rakovinu? Vedci vyjadrili vážne znepokojenie ohľadom bezdrôtových slúchadiel Zdroj: Pcrevue.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia