Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2019, 11:25
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Fanúšikovia plochej Zeme si nechtiac vyvrátili svoju teóriu vo vlastnom dokumente

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Dokument pre teóriu nedopadol úplne najlepšie.

Teória o plochej Zemi možno pred pár rokmi naštartovala ako obyčajný žartík, ale dnes je populárna medzi tisíckami ľudí. Nevedno, ako dokáže ktokoľvek veriť očividnej hlúposti, nad čím sa zrejme zamýšľali aj tvorcovia dokumentárneho filmu Behind the Curve. Našiel by si ho na Netflixe a predstavuje parádnu sondu do komunity fanúšikov plochej Zeme.

Odkedy sa dokument v poslednom čase objavil na Netflixe, získal obrovskú popularitu napriek tomu, že v skutočnosti vyšiel už minulý rok. Diváci si hneď všimli, že v niektorých momentoch si samotní podporovatelia plochej Zeme nechtiac vyvrátili svoju teóriu úplne sami pomocou vtipných experimentov.

Známy youtuber podporujúci plochú Zem Bob Knodel sa v dokumente objavuje s laserovým gyroskopom, čo je prístroj schopný odmerať rotáciu Zeme, za ktorý zaplatil cez 20-tisíc dolárov.

Dôležitosť experimentu si uvedomoval aj on sám, lenže keď prístroj zapol a gyroskop odrazu nameral skutočnú rotáciu Zeme, Bob nevedel, ako zareagovať. Skonštatoval, že prístroj zachytil pohyb, ktorý by pre plochú Zem mohol znamenať problém. Vraj tieto údaje nemôžu zverejniť, pretože by to dopadlo zle.

O nič lepšie nedopadol ani experiment podobného fanatika Jerana Campanellu. Ten si do dvoch panelov rovnakej výšky stojacich vedľa seba vyvŕtal diery, na jednu stranu umiestnil kameru a na druhú zase zdroj svetla. Chcel dokázať, že Zem je plochá, pretože svetlo podľa jeho teórie malo bez problémov prejsť cez diery a zachytiť ho mala kamera.

Opak však bol pravdou. Zdroj svetla musel byť posunutý vyššie, aby pri experimente zobrali do úvahy zakrivenie Zeme, na čo fanúšikovia hlúpej teórie zareagovali len slovami: „Zaujímavé, toto je zaujímavé.“

Domov
Zdieľať
Diskusia