Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2019, 10:31
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Matka vynosila bábätko, aj keď vedela, že zomrie hneď po narodení. Jeho orgány darovala deťom, ktoré potrebovali transplantáciu

ZAUJÍMAVOSTI DIEŤA
Uložiť Uložené

Príbeh silnej matky, ktorá sa odmietla vzdať.

Najhorším momentom v živote Krysty Davis bola chvíľa, keď jej lekári oznámili, že čaká bábätko s vývojovým problémom. Maličká Rylei sa vtedy vyvíjala iba 18 týždňov, ale prognózy zneli nekompromisne.

Dieťa trpí anencefáliou, čiže vrodenou anomáliou, a chýbať jej bude lebečná klenba spoločne s časťou mozgu. Krátko po narodení preto zomrie, lekári predpokladali, že nevydrží pri živote ani 30 minút. Rodičov Krystu a Dereka preto postavili pred ťažké rozhodnutie.

Mali možnosť okamžite vyvolať pôrod, alebo bábätko vynosiť a následne orgány darovať ostatným deťom, ktoré nutne potrebujú transplantáciu. Rozhodovanie nebolo jednoduché, pretože Krysta už zažila neúspešné tehotenstvo v roku 2017. Napriek tomu lekárom napokon povedala, že sa svojho bábätka nevzdá a vynosí ho.

Sami si povedali, že nechcú, aby žiadna iná matka zažívala podobné trápenie, a tak v tehotenstve pokračovali. Keď sa prehuplo za hranicu 40 týždňov, Krysta svoju dcéru Rylei porodila a prekvapila aj lekárov.

Nielenže prežila dlhšie ako 30 minút, zvládla jeden celý týždeň, počas ktorého ju rodičia prakticky neopúšťali. Strávili s ňou každú možnú chvíľu a ako skonštatovali, za jeden týždeň svojej dcére darovali celý život lásky. Rylei sa celý čas len usmievala, ani raz neplakala a malý vzlyk sa objavil až krátko pred tým, čo na prelome rokov zomrela.

Odporúčané
Ukrajinské dievča vychovali psy: Keď Oxanu našli, nevedela rozprávať, len štekať. Chodila po štyroch a jedla odpadky Ukrajinské dievča vychovali psy: Keď Oxanu našli, nevedela rozprávať, len štekať. Chodila po štyroch a jedla odpadky 13. marca 2024, 16:30

Časti jej srdca potom lekári transplantovali do telíčok dvoch bábätiek, zatiaľ čo jej pľúca boli darované na výskumné účely. Krysta povedala, že je so svojím rozhodnutím spokojná. Nebolo to ľahké, ale teší ju, ako sa príbeh šíri po svete a verí, že sa ním inšpirujú aj ďalšie ženy. Rodičov teší najmä fakt, že mohli zachrániť dva životy, ktoré by možno inak nemohli pokračovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia