Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2018, 20:02
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Na rasizmus v Tomovi a Jerrym má upozorňovať predbežné varovanie

FILMY A SERIÁLY TOM A JERRY
Uložiť Uložené

Warner Bros. k celej situácii pristupuje ľudským spôsobom.

Rasizmus je v modernej spoločnosti veľmi citlivou témou, ktorá zasiahla všetky odvetvia, kinematografiu nevynímajúc. S rasizmom sme sa vo filmoch mohli do dnešného dňa stretnúť naozaj mnohokrát, a pokiaľ sa chceš o tejto téme dozvedieť viac, odporúčame ti navštíviť jeden z našich článkov.

Ako sa ale k danej téme treba v kinematografii postaviť? Zvlášť ťažké je to v prípade, keď hovoríme o starších filmoch, vzniknutých v časoch, kedy sa v spoločnosti vyznávali odlišné hodnoty. To, čo v minulosti mohlo divákov pobaviť, môže byť pre súčasného filmového nadšenca urážlivé.

Warner Bros. k rasistickým stereotypom zo starých rozprávok pristúpilo rozumným spôsobom. Asi najznámejším príkladom rasistického stereotypu z klasickej rozprávky Tom a Jerry je čierna slúžka, ktorú môže množstvo divákov čiernej (ale aj inej) farby pleti vnímať dehonestujúco.

Vo Warner Bros. sa teda rozhodli, že miesto cenzúrovania, respektíve vystrihnutia scén obsahujúcich potenciálne urážlivý obsah, uvedú pred sledovaním Toma a Jerryho krátke upozornenie.

Tom a Jerry môže zobrazovať niektoré etnické a rasové predsudky, ktoré boli v americkej spoločnosti kedysi bežné. Takéto zobrazenia boli nesprávne v minulosti a taktiež v súčasnosti,“ stojí v spomínanom upozornení.

Ďalej sa v ňom píše o tom, že i keď dané zábery nereprezentujú pohľad štúdia Warner Bros. v rámci dnešnej spoločnosti, budú odvysielané v takej podobe, v akej boli pôvodné zhotovené.

Na rasizmus v Tomovi a Jerrym má upozorňovať predbežné varovanie
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Upozornenie sa zakončuje odôvodnením, ktoré hlása, že pokiaľ by sa mali tieto scény cenzurovať, bolo by to také isté, ako keby sa tvrdilo, že spomínané predsudky nikdy neexistovali.

My musíme povedať, že krok Warner Bros. rozhodne chválime. Samozrejme. Stále sa ozývajú hlasy, ktoré tvrdia (a ich argumentácia nemusí byť chybná), že na minulosť sa optikou dnešných spoločenských a etických zásad jednoducho pozerať nedá.

To však nič nemení na fakte, že proti rasizmu v akejkoľvek forme treba vystupovať jednoznačným spôsobom. Čo si myslíš ty? Páči sa ti krok štúdia? Je podľa teba takáto výstraha dostatočne účinná, alebo si myslíš, že by sa scény mali vystrihnúť?

Domov
Zdieľať
Diskusia