Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2018, 12:54
Čas čítania 0:00
Michal Beňo

Caravaggio: Vrah a násilník poznačený cirkevnou kliatbou, no i geniálny umelec, ktorému svetové maliarstvo vďačí za mnohé

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA RÍM UMENIE
Uložiť Uložené

Posledný veľký náboženský maliar v Taliansku.

Michelangelo Merisi sa narodil 28. septembra 1571 (alebo 1573) v severotalianskom meste Caravaggio. Nepochádzal z chudobných pomerov, ako sa kedysi špekulovalo. Jeho otec bol zamestnaný u  miestneho šľachtica ako architekt a dekoratér.

Roku 1584 však za záhadných okolností zomrel – jeho telo našli utopené v neďalekom rybníku. Starosť o rodinu tak doľahla na ramená matky. Nadaný chlapec krátko na to odišiel do Milána, aby sa tu učil od maliara Simona Peterzana.

Toho môžeme považovať za typického predstaviteľa vtedy módnej odnože renesancie nazývanej manierizmus.

Mladý Merisi však nepreferoval povrchný, umelý štýl svojho majstra. Od svojich 14 rokov chodil po uliciach a vytváral detailné náčrty tých najobyčajnejších ľudí – žobrákov, zlodejov, obchodníkov a prostitútok.

V tom čase tiež objavil svet lombardských maliarov, ktorých obrazy sa vyznačovali výraznou hrou svetiel a tieňov. Tieto prvky, dramatické využívanie svetelných efektov a nekompromisný realizmus, sa stanú typickými rysmi jeho diel.

Caravaggio: Vrah a násilník poznačený cirkevnou kliatbou, no i geniálny umelec, ktorému svetové maliarstvo vďačí za mnohé
Zdroj: wikimedia.com, image by Ottavio Leoni

Majster duplikátov a spodiny

Píše sa rok 1588 a z elitnej milánskej  umeleckej dielne vychádza čerstvo vyučený mladý maliar.

Okolo roku 1590 zrejme prvýkrát prešiel bránami večného mesta. Usadil sa v štvrti spodiny a bohémskej komunity, v ktorej nechýbali pouliční maliari a priekupníci podradných diel.

Odporúčané
Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? 23. apríla 2024, 9:00

U nich si mladý Merisi našiel prvú prácu, skončila však katastroficky. Obrazy zo skutočného života sa predávali ťažko a maliar sotva pokryl náklady na prenájom domu.

Finančné problémy nevyriešil ani spoluprácou s istým prelátom, ktorý mu prechodne ponúkol uplatnenie ako duplikátorovi náboženských malieb. Cirkevný hodnostár mal totiž sám problémy platiť svojich zamestnancov a pre lakomosť pri stravovaní ho prezývali Monsignor Šalát.

Morová rana a s tým spojená bieda a utrpenie postihli Rím na začiatku 90. rokov 16. storočia, pričom dostali maliara až do nemocnice pre chudobných v Santa Maria de Consolazione.

Ani v ťažkej situácii však neprestal tvoriť. Jeho prvé známe dielo Chorý Bakchus vzniklo práve počas boja s touto infekčnou chorobou.

Chorý Bakchus odrážajúci pomocou nahnilého ovocia zdravotný

stav autora a Chlapec s košíkom ovocia, ktorý má zobrazovať rekonvalescenciu 

Caravaggio: Vrah a násilník poznačený cirkevnou kliatbou, no i geniálny umelec, ktorému svetové maliarstvo vďačí za mnohé
Zdroj: wikimedia.com, image by Michelangelo Merisi da Caravaggio

Vzostup bohéma

Obratom v Merisiho kariére sa stal rok 1595. Talentovaný maliar totiž upútal pozornosť istého majstra Valentina, ktorý sprostredkovával predaj obrazov významným osobnostiam rímskeho verejného života, okrem iného aj uznávanému znalcovi v oblasti umenia, kardinálovi Francescovi del Monte.

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

Valentin, schopný manažér, ukázal tomuto vplyvnému diplomatovi obrazy svojho zverenca, ktorého prehovoril, aby rozšíril dovtedy čisto svetský repertoár aj o témy náboženského charakteru. V čase nového rozmachu katolicizmu boli stále žiadanejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia