Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2018, 10:03
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Stane sa Mečiar najlepším dokumentárnym európskym filmom? O European Film Award zabojuje 15 snímok

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Úspešný projekt Terezy Nvotovej si možno siahne na mimoriadne hodnotné ocenenie.

Dokumentárna snímka Mečiar o bývalom vrcholnom politikovi, ktorý vo veľkej miere ovplyvnil začiatky samostatnej Slovenskej republiky, sa prizerá na éru takzvaného "mečiarizmu". Kto bol Vladimír Mečiar? Ako sa vlastne dostal k moci? A aké praktiky sa spájali s obdobím jeho vládnutia?

Sfilmovanie odpovedí na tieto a mnohé iné otázky zaujali Európsku filmovú akadémiu, ktorá dala nášmu dokumentu šancu zabojovať o hodnotnú Európsku filmovú cenu (alebo teda European Film Award).

Z 15 filmov sprístupnením viac ako 3500 členom Európskej filmovej ceny sa do najužšej nominácie dostane len 5. Výsledky hlasovania sa dozvieme 10. novembra (listopad) 2018. Následné vyhlásenie víťazov všetkých kategórií môžeme očakávať 15. decembra (prosinec) tohto roku.


K radostnej správe sa vyjadrila producentka Zuzana Mistríková nasledovne: „Od začiatku sme boli presvedčení, že Nvotová filmom Mečiar dokázala poukázať na fenomén, ktorý sa zďaleka netýka len Slovenska či postkomunistických krajín.

Tereza má mimoriadnu schopnosť vycítiť, čo sa v spoločnosti (i pod jej povrchom) deje, a sprostredkovať to divákovi. Ani sme netušili, ako blízko má k pravde, keď ešte na jeseň minulého roka poukázala vo svojom filme na paralelu medzi vládnutím Vladimíra Mečiara a Roberta Fica."

Stane sa Mečiar najlepším dokumentárnym európskym filmom? O European Film Award zabojuje 15 snímok
Zdroj: PubRes

Okrem Mečiara o významné ocenenie zabojujú dokumenty V zajatí, The Silence of Others, End of Life, Meteory, Vzdialený brechot psov, La strada dei Samouni, Srbenka, Tarzanove semeníky, O otcoch a synoch, Druhá strana všetkého, Na druhej strane múru, Poetka, Bergman: A Year in a Life a Tara moarta.

Videli ste okrem Mečiara niektorý zo spomínaných dokumentov? Myslíte si, že v ťažkej medzinárodnej konkurencii obstojí?

Domov
Zdieľať
Diskusia