Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2018, 16:51
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 filmov, ktoré nestáli stovky miliónov dolárov, no mnohé z nich si do konca roka užijeme ešte viac ako hollywoodske trháky

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Predstavujeme vám 10 menej známejších filmov roka 2018, ktoré majú veľké šance kvalitatívne konkurovať aj tým najdrahším hollywoodskym blockbusterom.

Vraveli sme si, že vám po poslednom článku predstavujúcom neznáme či menej medializované, no stále očakávané snímky tohto roka, prinesieme ďalšiu časť hneď o týždeň neskôr.

Rozhodli sme sa však pár mesiacov počkať, pretože v decembri a januári bol u nás doslova pretlak takýchto článkov. Navyše sa bavíme o poslednej tretine roka, a tak sme o týchto počinoch mali len pár informácií, respektíve kastingových oznámení. Dnes však vieme o čosi viac a viac vám z týchto filmov vieme aj ukázať.

Nie je vylúčené, že si o pár mesiacov predstavíme ďalšiu desiatku, dovtedy sa ale zamerajme na nasledujúce projekty, ktoré si rozhodne zaslúžia viac pozornosti. Po prvých 15 predstavených celovečerákoch teda dnes pokračujeme s ďalšou desiatkou.

1. Alpha – 14. september 2018, réžia: Albert Hughes

Toto veľkolepé dobrodružstvo nás presunie o približne 20 000 tisíc rokov dozadu, konkrétne k poslednej dobe ľadovej. Mladík Zeta sa pri svojom prvom love nepríjemne zraní a po prebudení z bezvedomia zistí, že jeho skupina je už dávno preč. Opustený v divočine sa tak musí sám vydať na výpravu k osade.

Je však napadnutý svorkou vlkov, pričom jedného z nich takmer smrteľne poraní. Nad nevládnym vlkom sa nakoniec zľutuje a vytvorí sa medzi nimi silné puto.

2. Bad Times at El Royale – 4. október, réžia: Drew Goddard

O tejto sníme v podstate vieme len to, že sa v nej Drew Goddard vráti ku koreňom svojho hororu The Cabin in the Woodskeďže jeho novinka by sa mala niesť práve v hororovo-thrillerovom žánri. Hlavné úlohy si strihnú Chris Hemsworth, Jeff Bridges, Russell Crowe, Cynthia Erivo, Dakota Johnson a Cailee Spaeny. 

 

Príbeh sa bude odohrávať v 60. rokoch minulého storočia a zavedie nás do záhadného hotela menom El Royale. Ten sa nachádza blízko jazera Tahoe a je poznačený temnou minulosťou. V jeho vnútri sa ocitne sedem cudzincov, pričom každý z nich má nejaké svoje tajomstvo.

A tieto postavy budú mať v priebehu jednej osudovej noci poslednú šancu na to, aby stihli dosiahnuť vykúpenie pred tým, než sa všetko pokazí a ich temné úmysly vygradujú až do zničujúceho násilia.

 

 

3. The House with a Clock in its Walls – 11. október, réžia: Eli Roth

V rodinnej čiernej komédii s prvkami gotického hororu The House with a Clock in Its Walls od Eliho Rotha sa osirotený 10-ročný Lewis (Owen Vaccario) vydáva žiť k svojmu excentrickému strýkovi Jonathanovi (Jack Black) a jeho priateľke Florence (Cate Blanchett).

Jonathanov honosný dom je však mimoriadne zvláštny. Zdá sa, že prekypuje magickými úkazmi a v tajomných izbách skrýva viaceré príšery.

Samotnými magickými schopnosťami oplýva aj samotný Jonathan, ktorý sa napokon podujme, že naučí čarovať aj Lewisa. Tomu sa však omylom podarí oživiť mŕtvych, a tak začína to pravé nebezpečenstvo a boj o život.

Z ďalších hercov môžeme menovať Kylea MacLachlana, Colleen Camp, Renée Elise Goldsberry, Vanessu Anne Williams či Sunnyho Suljica.

4. A Simple Favor – 25. október, réžia: Paul Feig

Hlavnou postavou tejto novinky je mladá vlogerka Stephanie (Anna Kendrick), ktorá sa snaží rozlúsknuť záhadné zmiznutie jej najlepšej priateľky Emily (Blake Lively).

Zmizla z vlastnej vôle, alebo začala byť pre niekoho nepohodlná? Poznala Stephanie vôbec skutočnú Emily? V snímke si zahrajú aj Andrew Rannells, Linda Cardellini, Jean Smart a Rupert Friend. Scenár napísala Jessica Sharzer podľa románu od Darcey Bell.

Režíruje Paul Feig, ktorý si má po spackanom reboote Ghostbusters prečo naprávať povesť. 

5. Welcome to Marwen – 21. november (u nás až v januári 2019), réžia: Robert Zemeckis

Oscarový režisér Robert Zemeckis (Forrest Gump, Cast Away) prichádza s pozoruhodným skutočným príbehom Welcome to Marwen. V ňom budeme sledovať Marka Hogancampa (Steve Carell), ktorý sa stane terčom brutálneho útoku.

Stratí všetky spomienky, a tak si ako formu terapie vytvorí vlastný svet z malých figúrok, ktorý odráža hrôzy vojny. V jeho vymyslenom meste Marwen je však miesto aj pre hrdinstvo a nádej. A práve prostredníctvom svojej fantázie dokáže Mark nájsť odvahu zmieriť sa s osudom aj v skutočnom živote.

Na scenári spolu so Zemeckisom spolupracovala aj Caroline Thompson (Edward Scissorhands, The Nightmare Before Christmas) a vo vedľajších úlohách si zahrajú Eiza González, Diane Kruger, Leslie Mann, Merritt Wever, Janelle Monáe, Neil Jackson, Siobhan Williams, Matt O'Leary a Stefanie von Pfetten.


6. Widows – 15. november, réžia: Steve McQueen

Z doterajších záberov tohto thrilleru cítiť, že režisér snímky 12 rokov otrokom nesedel 6 rokov na zadku so založenými rukami.

Starostlivo pripravoval svoj najnovší film. Ten síce u nás nebude plniť kiná, ale tí, ktorí naň zájdu, budú zrejme odmenení vynikajúcim kino zážitkom a my sa toho už taktiež nevieme dočkať. Emócie, akcia, skvelí herci a vynikajúce remeslo. Minimálne to nám zatiaľ sľubujú Vdovy (Widows).

Veronica (Viola Davis) zistí, že jej mŕtvy manžel sa chystal spáchať lúpež, a tak sa rozhodne, že túto akciu vykoná zaňho. Ona a ostatné vdovy po mŕtvych zločincoch Alice (Elizabeth Debicki), Linda (Michelle Rodriguez) a Belle (Cynthia Erivo) sú odhodlané vziať budúcnosť a zodpovednosť za svoje životy do svojich rúk.

Krimi thriller Widows nakrútil oscarový Steve McQueen, zodpovedný za 12 Years a Slave z roku 2013. Odvtedy nenatočil nič nové, takže sme na jeho novinku o to zvedavejší. Z ďalších hercov sa objavia aj Colin Farrell, Liam Neeson, Carrie Coon, Daniel Kaluuya, Jon Bernthal, Jacki Weaver či Robert Duvall. 

Poteší aj fakt, že scenár písala Gillian Flynn (Gone Girl, už teraz výborne hodnotené Sharp Objects či pripravovaný seriál Utopia).

7. Apostle – 2018, réžia: Gareth Evans

Píše sa rok 1905. Thomas Richardson cestuje na vzdialený ostrov, aby zachránil svoju sestru po tom, čo je unesená záhadným náboženským kultom. Ten za jej bezpečné vrátenie požaduje výkupné. Čoskoro sa však ukáže, že sekta bude svoje činy ešte poriadne ľutovať. 

Thomas sa totiž začne dostávať čoraz hlbšie a hlbšie k tajomstvám a klamstvám, na ktorých je komunita postavená.

O scenár spolu s réžiou sa postaral vyššie spomínaný Evans a čo sa hereckého obsadenia týka, zahrá si Dan StevensMichael SheenLucy BoyntonMark Lewis JonesBill MilnerKristine Froseth či Paul Higgins.

10 filmov, ktoré nestáli stovky miliónov dolárov, no mnohé z nich si do konca roka užijeme ešte viac ako hollywoodske trháky
Zdroj: XYZ Films

8. The House That Jack Built – 17. október, réžia: Lars von Trier

Film nám prerozpráva príbeh Jacka a piatich udalostí, ktoré ovplyvnili vývoj jeho osobnosti ako sériového vraha. Dej je interpretovaný z pohľadu samotného vraha. Ten vníma jednotlivé vraždy ako jedinečnú formu umenia a jeho konečným cieľom je umelecká zbierka krvavých činov v podobe “Domu”, ktorý Jack postavil.

Dej filmu je taktiež doplnený vnútornými dialógmi s neznámou osobou nazvanou Verge. Hlavná postava pri nich rozoberá svoje myšlienkové pochody, pocity a problémy. Jack sa snaží infantilne obhájiť a rozobrať do detailu svoje odpudzujúce skutky.

Titulnú úlohu stvárnil hollywoodsky veterán Matt Dillon. Môžete si ho pamätať z komédie Niečo na tej Mary je alebo oscarovej snímky Rasisti. Herecký zoznam doplnili taktiež Uma Thurman a vnučka Elvisa Presleyho, Riley Keough.

Režisérom je Lars von Trier
(Antikrist, Melanchólia či Nymfomanka), ktorý mal dlhé roky zákaz prístupu na festival v Cannes kvôli nevhodným komentárom o Hitlerovi.

9. Utoya, 22. júla – 6. september, réžia: Erik Poppe

Na 90 minút sa vráťme k tragickým udalostiam z 22. júla 2011, kedy v Nórsku pri útoku dnes už odsúdeného Andersa Breivika zomrelo dokopy 77 ľudí. Prvých 8 obetí padlo pri bombovej explózii v Osle a 69 ďalších nevinných zomrelo pri streleckom útoku na ostrove Utøya.

Po zaistení strelca a jeho predvedení pred súd Breivik dostal najvyšší možný trest – odňatie slobody na 21 rokov (v Nórsku maximum) s možnosťou následného predĺženia. Prakticky teda možno povedať, že Breivik sedí na doživotie. 

Snímka vychádza z reálnych svedectiev a detailných rozhovorov s preživšími, vďaka čomu čo najvernejšie popisuje udalosti z ich perspektívy. Pepo (Peter P.) už tento film, rovnako ako ten ďalší v zozname videl. A už teraz vám odkazuje, že je to skvelé.

10. Guilty/Tiesňové volanie – 18. október, réžia: Gustav Möller

Pár dní po festivalovej premiére na Slovensku sa ohlásila aj kino premiéra. Guilty je jednoducho vynikajúcim filmom a rozhodne by ste ho mali vidieť. Dupľom, ak ste fanúšikovia Lockeho s Tomom Hardym.

Asger Holm (Jakob Cedergren) je policajt, ktorý je kvôli obvineniam prevelený na linku tiesňovej pomoci. Jeho nudná rutina sa však zmení, keď sa mu dovolá unesená žena. Po prerušení hovoru sa hlavný hrdina pomocou telefonátov pokúsi dopátrať k polohe dotyčnej a za každú cenu jej pomôcť. A pritom sa zbaviť svojich démonov. 

Prečo to porovnanie s Locke? Hlavný hrdina je, rovnako ako Hardy, usadený v malom priestore a skrz telefonáty vybavuje všelijaké veci. Ak sa ale skutočne chcete dozvedieť, v čom sú jeho kvality a prečo by ste ho mali vidieť, klikajte na našu recenziu. 


Ďalšiu desiatku menej promovaných a málo viditeľných filmov máme za sebou. Snažili sme sa vyberať zo širšieho okruhu žánrov a potenciálnej kvality. Vieme, že nie vždy má chuť človek pozerať len na vynikajúce veci. Už teraz vám ale garantujeme, že s minimálne ďalšou desiatkou sa ozveme už o pár mesiacov, ak nie skôr.

Domov
Zdieľať
Diskusia