Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. júla 2018, 10:15
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ktorá rola mu sadla najviac?

Videli ste už niekedy nejaký film? Ak áno, Samuel L. Jackson v ňom bol ten černoch. Pamätná hláška z komédie Ted (2012) popísala kariéru ešte nedávno najlepšie plateného herca planéty veľmi výstižne (v roku 2016 ho predbehol Harrison Ford). Samuel L. Jackson hral vo vyše stovke filmov, čo je neuveriteľné číslo.

Celým menom Samuel Leroy Jackson sa narodil 21. decembra 1948 vo Washingtone D.C., no vychovávala ho jeho stará mama. Keď bol starší, presťahoval sa do New Yorku, kde našiel priateľa v režisérovi Spikeovi Leem.

Ten mu dohodil prácu v niektorých svojich filmoch a približne tu niekde sa datuje štart hviezdnej kariéry hollywoodskeho herca.

Ak ho nepoznáte podľa tváre, existuje ešte iná metóda, ako zistiť, koho na obrazovke sledujete. Jeho najobľúbenejším slovom je anglické slovíčko “motherfucker”. To mu v minulosti pomohlo vyrovnať sa s koktaním, keďže bolo jediné, ktoré dokázal bez problémov a kedykoľvek zrozumiteľne vysloviť.

Prinášame Vám článok o najlepších rolách jedného z najúspešnejších hollywoodskych hercov všetkých čias.

10. Coach Carter (2005, r. Thomas Carter) 

Jackson v životopisnej dráme o basketbalovom trénerovi s neortodoxnými metódami predvádza skutočne kvalitný výkon. 

Dej filmu sa sústreďuje na trénera basketbalu na strednej škole menom Ken Carter. Ten je na svojich zverencov síce tvrdý, no za to spravodlivý. Neustále sa snaží poháňať ich k lepším výsledkom, no keď zistí, že si zhoršili známky, rozhodne sa pre drastické riešenia. 

Filmov o tvrdom učiteľovi a nevychovaných žiakoch je nespočet, no Coach Carter je v malom detaile iný: má Samuela L. Jacksona, ktorý ťarchu celého počinu berie na ramená a stúpa s ňou do výšin. 

Skutočne, táto dráma by bez hlavnej hviezdy nebola tým, čím je. Okrem hlavnej hereckej hviezdy sa vo vedľajšej úlohe blysne aj mladý Channing Tatum

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: Paramount

9. Smrtonosná pasca 3 (Die Hard: With A Vengeance, 1995, r. John McTiernan)

Tretia časť akčnej série o nesmrteľnom mužovi menom John McClane (Bruce Willis) sa pre zmenu neodohráva v Los Angeles, ale presne na opačnej strane USA, a teda v New Yorku. 

Spoločnosť mu tu robí nepravdepodobný spojenec Zeus Carver (Samuel L. Jackson), obchodník z Harlemu. V prvej časti tejto filmovej série zabil McClane teroristu Hansa Grubera (Alan Rickman).

Bratovu smrť sa rozhodne pomstiť Simon Gruber, ktorého stvárnil herec Jeremy Irons. Po celom New Yorku tak rozmiestni bomby a s McClaneom začne hrať hru na mačku a myš.

Málokedy sa stane, že 3. časť filmovej série dopadne dobre. To nie je ani prípad tretej Pasce, pretože tá dopadla nie dobre, ale vynikajúco. Willis hrá, čo vie a Sam Jackson je z dvojice ten vtipnejší. Každopádne, rola mu sadla ako uliata a preto sme sa rozhodli film zaradiť do nášho rebríčka. 

K snímke sa viaže aj jedna zaujímavosť, a to, že hlavní herci Willis a Jackson spolu už pred Smrtonosnou pascou 3 hrali v dvoch filmoch, a to v paródii s názvom Loaded Weapon 1 a kultovke Pulp Fiction. Ani v jednej zo snímok sa však hlavní aktéri nestretli v spoločnej scéne, prvýkrát až v tretej časti série o policajtovi McClaneovi.

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: Fox
 

8. Dlhý bozk na dobrú noc (The Long Kiss Goodnight, 1996, r. Renny Harlin)

Režisér druhej Smrtonosnej pasce (1990) Renny Harlin dostal do rúk scenár od Shanea Blacka, scenáristu série Smrtonosná zbraň. Do hlavnej ženskej úlohy bola obsadená Geena Davis a druhé husle jej robil toľkokrát spomínaný Samuel L. Jackson. 

Učiteľka so stratou pamäti je prenasledovaná vlastnou, záhadnou minulosťou, o ktorej sa za pomoci detektíva (Jackson) snaží zistiť viac. Postupne príde na to, že bola tajnou agentkou zapletenou do vládneho spiknutia. 

Nahláškovaná akčná jazda má až na pár drobných chybičiek a prepísknutú poslednú tretinu aj po vyše 20 rokoch čo ponúknuť. 

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: New Line
 

7. Vyjednávač (The Negotiator, 1998, r. F. Gary Gray)

Príbeh založený na skutočných udalostiach jedného policajta zo St. Louis hovorí o vyjednávačovi chicagskej polície, Dannym Romanovi (Samuel L. Jackson). Ten bol krivo obvinený z vraždy svojho parťáka a musí tak dokázať, že je nevinný. V pätách je mu však nejlepší vyjednávač v meste, Chris Sabian (Kevin Spacey). 

Skvelo natočený akčný thriller, aké už dnes v kinách neuvidíte. Herecké výkony hlavnej dvojky vyčnievajú nad schopnosti ich postáv, o nečakané dejové zvraty nie je núdza a akčné scény vás vrazia do sedačky. Vyjednávač má jednoducho všetko, čo má akčný film mať: napätie, drsné postavy a Samuela L. Jacksona

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: Waner Bros.
   

6. Čas zabiť (A Time to Kill, 1996, r. Joel Schumacher)

Režisér nepodarkov o Batmanovi (Navždy Batman, Batman & Robin) a naopak veľmi vydareného thrilleru Telefónna búdka (2002) priniesol fanúšikom filmu ďalší podarený projekt. V roku 1996 natočil adaptáciu jednej z kníh spisovateľa Johna Grishama s názvom Čas zabiť

Samuel L. Jackson tu hrá Carla Leeho, ktorého dcéra bola znásilnená dvoma rasistami. Keď sú násilníci obžalovaní, do hry vstúpi Jackson a oboch zabije, kvôli čomu ho okamžite obvinia z vraždy. Ako svojho obhajcu si vybral Jakea Brigancea (Matthew McConaughey). 

Parádny thriller s nepredpokladaným koncom patrí do výstavnej skrine hereckej filmografie Samuela L. Jacksona. Pôvodne si chcel postavu advokáta Brigancea zahrať Woody Harrelson, McConaugheyho dobrý kamarát, no John Grisham, autor novely, na základe ktorej snímka vznikla, bol výrazne proti jeho obsadeniu. 

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: Warner Bros.

5. Osem hrozných (The Hateful Eight, 2015, r. Quentin Tarantino)

Lovec ľudí s prezývkou Kat (Kurt Russel) sa vezie dostavníkom spolu so svojou zajatkyňou Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), členkou zločineckej bandy. Ponáhľajú sa skryť pred blížiacou sa snehovou kalamitou, no po ceste stretnú niekoľko tajomných mužov. Tým prvým je major Marquis Warren (Samuel L. Jackson), lovec ľudí. 

Kat mu teda ponúkne miesto v dostavníku, no skôr než sa nazdá, dnu sa už pýta odpadlík Chris Mannix (Walton Goggins), ktorý tvrdí, že sa má stať novým šerifom v meste, kam dostavník smeruje. Všetci sa ale musia pred víchricou skryť v galantérii u Minnie. Tam už ale čakajú ďalší záhadní cudzinci, pričom nikto nesmie veriť nikomu.

Trojhodinový epos s geniálnymi dialógmi, krvavými scénami, záverečným twistom a bravúrne stvárnenými postavami je presne taký, aký ho dokáže urobiť len Tarantino.

Spomedzi všetkých postavičiek najviac vytŕča práve major Warren, chrliaci jednu hlášku za druhou. Na piate miesto mu výrazne dopomohla legendárna historka, ktorá sa hrubým písmom zapísala do našich pamätí.

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: Weinstein Company

4. Vyvolený (Unbreakable, 2000, r. M. Night Shyamalan) 

Superhrdinský film o obyčajnom človeku menom David Dunn (Bruce Willis), ktorý ako jediný preživší po tragickej vlakovej nehode zisťuje, že s ním niečo nie je v poriadku.

Keď sa o zázraku dopočuje mysteriózny Elijah Price s prezývkou Mr. Glass, Dunna okamžite vyhľadá. To, čo David o sebe zistí, si ani len nepredstavoval. 

Shyamalan o tomto mysterióznom thrilleri tvrdí, že je jeho najobľúbenejším filmom, aký kedy urobil. Bruce Willis na prelome milénia ešte nebol akčnou vykopávkou a hral ako o dušu, no Samuel L. Jackson jeho výkon absolútne zatienil. 

Zaujímavosťou je fakt, že choroba, ktorou trpí Mr. Glass, a teda, že má neuveriteľne krehké kosti, skutočne existuje, no je veľmi vzácna. 

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: Buena Vista

3. Nespútaný Django (Django Unchained, 2012, r. Quentin Tarantino)

S postupom rokov sa z Jacksona stal dvorný herec šialenca z videopožičovne, režiséra a scenáristu Quentina Tarantina.

Prostredie divokého západu pred americkou Občianskou vojnou bolo pre ľudí čiernej pleti viac než nehostinné, keďže boli predávaní do otroctva a na špinavé práce. Jedným takým otrokom je aj Django (Jamie Foxx).

Našťastie si ho však vytipuje lovec ľudí Dr. King Schultz (Christoph Waltz) a oslobodí ho pod podmienkou, že mu pomôže dolapiť tých, na ktorých je vypísaná odmena. Django od neho na oplátku žiada pomoc s vyslobodením jeho ženy Broomhildy z pazúrov veľkostatkára Candieho (Leonardo DiCaprio).

Samuel L. Jackson sa vo filme ocitne približne až niekedy v druhej polovici, no fakt, že sme ho zaradili do vyššej časti rebríčka, hovorí sám za seba. Jeho stvárnenie komorníka Stephena je až démonické, no a keď už vás herec prinúti v priebehu pár minút nenávidieť postavu do špiku kosti, jeho kvality sú nepopierateľné. 

Zaujímavosťou je, že film obsahoval toľko rasistických výrazov, že Leo DiCaprio už ďalej nedokázal točiť. Samuel L. Jackson si ho vtedy vzal bokom a povedal mu toto: „Motherfucker, this is just another Tuesday for us.

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: Weinstein Company

2. Jackie Brown (1997, r. Quentin Tarantino)

Tretia a nie posledná Tarantinovka v našom rebríčku. Hoci Quentin píše Jacksonovi postavy ušité na mieru, väčšinou sú rôznorodé. Zároveň majú ale vždy istým spôsobom niečo spoločné. Letuška Jackie Brown (Pam Grier) pašuje špinavé prachy pre svojho šéfa, mafiána Ordella (Samuel L. Jackson).

Keď ju však chytí polícia, musí šéfa udať, čím by si ale podpísala ortieľ smrti. Vymyslí preto plán, ako sa zbaviť šéfa aj policajtov a naďalej zostať nepoškodená. Jacksonova rola obchodníka so zbraňami je dospelejšou verziou všetkých postáv, ktoré v Tarantinových filmoch stvárnil. 

Nahláškovaný krimi film s famóznym hereckým obsadením (Robert De Niro, Robert Forster, Michael Keaton) je povinnou jazdou pre všetkých fanúšikov šialeného režiséra. Nezvyčajný výzor Samuela L. Jacksona vo filme, kde nosí dlhé vlasy a koziu briadku, bol jeho vlastným nápadom.

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: Miramax
  

1. Pulp Fiction (1994, r. Quentin Tarantino)

Úprimne, čakali ste na prvom mieste čosi iné? Rola, ktorá Samuela L. Jacksona vymrštila medzi hereckú elitu, mu zároveň vyniesla jeho prvú nomináciu na Oscara a Zlatý Glóbus (a vyhrala mu cenu BAFTA).

Gangster Jules Winnfield (Jackson) je démonická postava vyznávajúca Slovo Božie, ktorého partnerom je Vincent Vega (John Travolta).

Spolu pracujú pre bossa Marsellusa Wallacea, ktorému sa má Vincent na pár dní postarať o ženu. Cesty Pána sú však nevyspytateľné a veci nejdú práve podľa predstáv nikoho zo zúčastnených. 

Legendárne, dnes už zľudovené hlášky, ako: „Víš, jak říkaj ve Francii čtvrtlibráku se sýrem?” či „Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností, sobectvím a tyranií lidské zloby” patria k tým najčastejšie citovaným. Jules Winfield bol, je a bude len jeden. A je ním Samuel L. Jackson. 

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: Miramax
  

BONUS: Filmy z MCU + cameo v Avengers: Infinity War 

Písal sa rok 2008 a v kinách práve bežal prvý film z celého MCU, Iron Man. Samuel L. Jackson bol vtedy obsadený do úlohy Nicka Furyho, šéfa organizácie S.H.I.E.L.D. 

Afroameričanovi to s páskou na oku a plášťom nesmierne sekne. A keď sa v kinách ďalej začali objavovať filmy z Marvel univerza, Fury bol vždy poruke, aby pridal trefnú hlášku či zachránil situáciu. 

Fanúšikovia si ho mohli užiť takmer v každej druhej marvelovke, no jedno jeho cameo ponad tie ostatné o kúsok vyčnieva. V potitulkovej scéne z konca Avengers: Infinity War sa na maličkú chvíľku objavil aj Nick Fury. A nebol by to Sam Jackson, keby nevypustil slovo, ktoré tak miluje: „Motherf...”.

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: Marvel
 

ANIMOVANÝ BONUS: Rodinka Úžasných (2005, r. Brad Bird)

S pokojným svedomím môžeme prehlásiť, že táto postava je z hercovej filmografie najviac cool. Okrem rodinky superhrdinov, kde otec má nadľudskú silu, mama sa dokáže ohýbať a naťahovať do ľubovoľných tvarov a dĺžok, syn je rýchly, dcéra neviditeľná a malé bábätko divné, existuje ešte ďalší úžasný superhrdina. 

Reč je o postave menom Frozone, najlepšom kamarátovi pána Úžasného. Sam Jackson totiž v originále prepožičal svoj hlas práve postavičke muža so superschopnosťou čokoľvek zmraziť. 

10 najlepších filmov Samuela L. Jacksona, hrdinu v animákoch, kultovkách aj komiksoch
Zdroj: Buena Vista

Samuel L. Jackson má také veľké množstvo výnimočných úloh, že bolo skutočne ťažké vybrať z nich len 10 najlepších. My tohto herca milujeme a predpokladáme, že vy tiež. Ktorá rola podľa vás sadla Samuelovi L. Jacksonovi najviac?

Anketa:
V ktorom filme máte Samuela L. Jacksona najradšej?
Filmy z MCU
Frozone v Rodinke Úžasných
Pulp Fiction
Jackie Brown
The Hateful Eight
Django Unchained
Unbreakable
A Time to Kill
Vyjednávač
Dlhý bozk na dobrú noc
Smrtonosná zbraň 3
Coach Carter
Iný film
Filmy z MCU
8 %
178 Hlasov
Frozone v Rodinke Úžasných
0 %
7 Hlasov
Pulp Fiction
50 %
1156 Hlasov
Jackie Brown
3 %
58 Hlasov
The Hateful Eight
8 %
177 Hlasov
Django Unchained
8 %
187 Hlasov
Unbreakable
3 %
62 Hlasov
A Time to Kill
1 %
16 Hlasov
Vyjednávač
3 %
73 Hlasov
Dlhý bozk na dobrú noc
1 %
15 Hlasov
Smrtonosná zbraň 3
5 %
111 Hlasov
Coach Carter
6 %
128 Hlasov
Iný film
6 %
135 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia