Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2018, 11:25
Čas čítania 0:00
Sona O.

V Bratislave pribudla nová smart lavička. Môžeš si cez ňu dobiť mobil alebo sa pripojiť na Wi-Fi

TECH BRATISLAVA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Na Primaciálnom námestí pribudla nová smart lavička. Hlavné mesto ich má zatiaľ osem.

Prvá smart lavička sa v Bratislave na Primaciálnom námestí objavila na jar v minulom roku. Cez leto sa neskôr začali pridružovať ďalšie v centre hlavného mesta aj v okrajových častiach. Dnes tu nájdeš celkom 8 high tech lavičiek a to na Rybnom námestí, Obchodnej ulici, Šafárikovom námestí, pred Starou tržnicou aj na Rázusovom nábreží, pri Propeleri či na detskom ihrisku na Kramároch.

Na čo všetko je takáto lavička dobrá? Dokáže nabiť telefón bezdrôtovo alebo cez 2 vbudované USB porty a môžeš sa cez ňu pripojiť na mestskú sieť wifi. Funguje na slnečnú energiu a pozostáva zo solárnych panelov.

V Bratislave pribudla nová smart lavička. Môžeš si cez ňu dobiť mobil alebo sa pripojiť na Wi-Fi
Zdroj: Bratislava hlavné mesto
V Bratislave pribudla nová smart lavička. Môžeš si cez ňu dobiť mobil alebo sa pripojiť na Wi-Fi
Zdroj: Bratislava hlavné mesto

Mesto plánuje ešte 10 nových s led displejom, ktorý bude ukazovať počasie aj kvalitu ovzdušia. "Od začiatku ich montovania, teda cca za 1 mesiac si tu mobil dobilo 2 770 ľudí, viac ľudí využíva bezdrôtové dobíjanie. Cez wifi sa pripojilo 3 658 osôb," tvrdí mesto na svoje facebookovej stránke.

Inteligentná lavička však možno nie je až taká múdra. Kedže funguje na solárne panely, cez leto si ju môžeš užiť koľko len chceš, no cez zimu je to problém. „Lavička je inteligentná aj preto, lebo sa v prípade nepriaznivých podmienok vypne,“ povedal Igor Salopek, výkonný riaditeľ spoločnosti Power Mode, ktorá lavičky dodáva, pre denník SME. Zároveň dodal, že ak by sa batéria vybila úplne, nebolo by ju viac možné nabiť.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Do mesta s vybitým telefónom teda zatiaľ radšej nechoď alebo si na to aspoň vyhraď naozaj slnečný deň, nech máš istotu, že sa lavička sama inteligentne nevypne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia