Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2018, 2:19
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Tento rok možno budeme mať o sviatok navyše. 30. októbra jednorázovo oslávime 100 rokov od výročia Deklarácie slovenského národa

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Návrh ešte musí prejsť Národnou radou, no možno v utorok ostaneme doma.

Z celej Európskej únie sme spolu s Cyprusom štátmi, kde máme najväčší počet štátnych a cirkevných sviatkov, presne pätnásť. Tento rok však môže byť výnimkou, ľahko sa totiž môže stať, že si koncom desiateho mesiaca dáme jednorázové voľno. 30. októbra totiž Slovensko oslavuje 100. výročie od prijatia Deklarácie slovenského národa. Od 30. októbra 1918 ubehla už stovka rokov a slovenská vláda schválila návrh na jednorázový štátny sviatok, ktorý sa má udiať práve 30. októbra 2018, čo je utorok.

Deklarácia viedla k vzniku samostatného Česko-slovenského štátu a k sebaurčeniu samotného slovenského národa. Samotné schválenie vládou však veľa neznamená, všetko závisí od Národnej rady. Podľa portálu Aktuality.sk uvedie návrh naša ministerka kultúry. V parlamente sa však nachádza aj hromada odporcov, najväčším problémom je obava zamestnávateľov, ktorí sa boja, že sa jednorázovka premení na precedens vedúci ku každoročným oslavám alebo pravidelným jednorázovým sviatkom oslavujúcim iné okrúhle výročia.

Tento rok možno budeme mať o sviatok navyše. 30. októbra jednorázovo oslávime 100 rokov od výročia Deklarácie slovenského národa
Zdroj: TASR - Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia