Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci s HB Reavis.
29. mája 2018, 13:02
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Hlavné mesto má svoje vlastné People of Bratislava! Na Nivách vznikol projekt, kde budú ľudia spoločne zbierať odpad či chodiť na kávu

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA VACUUMLABS
Uložiť Uložené

Nové Nivy sú na internete čoraz populárnejšie.

Žiadne mesto by neexistovalo bez svojich obyvateľov. Susedské vzťahy sú mimoriadne dôležité, no zdá sa, akoby sa v Bratislave takmer žiadne nenachádzali. Každý sa ponáhľa za úspechom a peniazmi, pričom skrátka nemá čas pozastaviť sa na krátky rozhovor. Personálny faktor v Bratislave skrátka nesmierne chýba. Iné časti Slovenska s tým problém nemajú, no naše hlavné mesto pôsobí ako z iného sveta.

Pri budovaní novej mestskej štvrte však rozhodne treba myslieť aj na susedov. Dáva zmysel, že s priateľskými susedmi bude aj samotné bývanie šťastnejšie, na bratislavských Nivách práve preto vznikol projekt Nivy na slovíčko, ktorý po vzore úspešných projektov ako Humans of New York spája susedov a ich nevšedné príbehy cez internet posúva aj medzi ostatných. Už teraz sme sa dočkali zaujímavého príbehu aktivistu Tomáša Kriššáka a čoskoro vraj môžeme očakávať leteckého konštruktéra Aeromobilu Šimona, mladú ambicióznu ilustrátorku Danku či majiteľku MONO kafé Iris.

Nivy na slovíčko sú nezvyčajným projektom, ktorý zbližuje susedov a výsledkom sú veselí obyvatelia, ktorí sa rozhodne tak skoro neodsťahujú. Okrem webu však môžeš príbehy ľudí nájsť aj na facebookovej stránke Nové Nivy, ktorá posúva komunitnú úroveň na úplne iný level.

Nové Nivy síce na Facebooku a webe fungujú len niekoľko dní, no už si získali takmer tisícku fanúšikov. Už v prvých dňoch si Nové Nivy všimli nedostatok zelene a kvetov v životoch susedov, dostali tak kvetiny a rastliny do kvetináčov i komunitných záhradiek. Na Facebooku Nových Nív sa neustále debatuje o nových a ekologických riešeniach, o tipoch na nedeľnú kávu či sobotňajšom cyklistickom výlete.

Bratislava však doteraz nič podobné nemala a ľuďom doteraz chýbal kvalitný susedský sociálny rozmer. Sme tak vždy veľmi radi, keď vidíme vznikať novú susedskú iniciatívu, pričom Nové Nivy medzi ne rozhodne patrí.

Nivy teraz prechádzajú napínavým vývojom a developerovi HB Reavis je jasné, že obyvateľov treba spojiť. Nová Stanica Nivy, autobusová stanica na Bottovej či moderné Twin City dodávajú Nivám druhý dych, no s fantastickou komunitou pôjde všetko ešte lepšie.

Aj preto sa organizujú napríklad i zaujímavé Meatingy, komunitné stretnutia pri parádnom jedle, kde sa dobre naješ, no i spoznáš skvelých ľudí z druhého poschodia. Nové Nivy skrátka Bratislave konečne dodávajú tú chýbajúcu šťavu, preto si stránku rozhodne utekaj pozrieť a možno niečo podobné navrhni aj vo svojej štvrti.

Hlavné mesto má svoje vlastné People of Bratislava! Na Nivách vznikol projekt, kde budú ľudia spoločne zbierať odpad či chodiť na kávu
Zdroj: Nové Nivy

Domov
Zdieľať
Diskusia