Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2018, 14:07
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Rodina Addamsovcov, morbídny kult nášho detstva

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Najdivnejšia, najmorbídnejšia a najkultovejšia rodinka všetkých čias.

„Are those cookies made from real Girl Scouts?”

 

Príbeh o čudesnej, do čiernej farby odetej rodinky patrí ku základnej znalosti každého dieťaťa, ktoré si pred mnohými rokmi zaplo počas sobotného rána televízor.

Starší si spomenú skôr na rovnomenný seriál z roku 1964, no deti rokov 80. a 90. majú dozaista v pamäti skôr celovečerné počiny. Reč je o zrejme najčudnejšej rodine vôbec, Rodine Addamsovcov.

Začiatok tohto príbehu sa datuje do 30. rokov 20. storočia, kedy s nápadom o čudesnej rodinke prišiel ilustrátor Charles Addams.

Ten vytvoril približne 150 obrázkov, na ktorých bol zobrazený opak vtedajšej "klasickej" americkej rodiny, a teda zámožná skupinka ľudí, neuvedomujúca si svoju vlastnú excentrickosť a bizarnosť. Satirické obrázky boli uverejňované v denníku New York Times v priebehu 50 rokov, až do Addamsovej smrti v roku 1988.

 Takto vyzerala jedna z kresieb Charlesa Addamsa v New York Times

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Rodina Addamsovcov, morbídny kult nášho detstva
Zdroj: New York Times

To sa už ale vyše 20 rokov vysielali reprízy seriálu The Addams Family (1964 – 1966). V dobe uvedenia šlo o obrovský hit, ktorého jedinou obdobnou konkurenciou bol seriál The Munsters. 

Aj keď druhému spomenutému sa v ratingoch darilo lepšie, kreatívne vynikali práve Addamsovci. Dodnes ide o obrovský hit, ktorý donedávna vysielali aj niektoré slovenské televízie.

V roku 1977 bol seriál dokonca v pôvodnom hereckom obsadení pretavený do televízneho filmu. Medzitým sa stihol uviesť aj v animovanej podobe na stanici NBC a v roku 1992 až 1993 vznikli nové časti, už na stanici ABC. 

Nápad na sfilmovanie krátkych komiksov z New York Times dostal producent Scott Rudin v roku 1990, keď s ostatnými členmi štábu cestoval dodávkou po Amerike.

Začal si totiž pospevovať onú známu seriálovú zvučku a všetci v dodávke sa neváhali v spievaní pridať. Hneď na druhý deň sa všetci spolu dohodli, že urobia celovečerný film o rodinke Addamsovcov.



Pôvodne bolo miesto režiséra ponúknuté odborníkovi na čierny humor v kombinácii s hororovými prvkami, Timovi Burtonovi, ten však prácu odmietol. Miesto teda dostal v tom čase nie príliš známy muž menom Barry Sonnenfeld, ktorý dovtedy pracoval ako kameraman pre režisérsku dvojicu bratov Coenovcov.

Pre Sonnenfelda išlo o režisérsky debut v Hollywoode, ktorého sa chopil viac než zodpovedne, a na plátna kín priniesol dovtedy nevídaný druh zábavy. Síce nie tematicky, keďže seriál stihol dávno nabrať kultový status, ale skôr štýlom, akým boli Addamsovci opäť privedení k životu.

Ak si spomínate, Sonnenfeld už o 6 rokov po uvedení Addamsovcov do kín vdýchol život aj inej filmovej sérii: Mužom v čiernom. 

 

V rámci vtipu povedal producent Rudin režisérovi Sonnenfeldovi, že nebol jeho prvou voľbou, a tak nechal urobiť viacero stoličiek s odlišnými menami režisérov. Na stoličkách teda stáli mená, ako napríklad Joe Dante, Terry Gilliam, David Lynch alebo spomínaný Tim Burton.

Poďme si predstaviť herecký ansámbel: rola otca rodiny, charizmatického Gomeza, pripadla pôvodom portorikáncovi Raúlovi Juliovi (Podozrenie). Jeho zvodnou filmovou manželkou Morticiou sa stala Anjelica Huston (Čarodejnice).

Tá vyfúkla rolu speváčke Cher, takže zo strany Huston išlo o neúmyselnú pomstu, keďže herečka mala dostať úlohu v Čarodejniciach z Eastwicku, no rolu nakoniec získala kalifornská popová hviezda. 

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Rodina Addamsovcov, morbídny kult nášho detstva
Zdroj: Paramount

Najznámejšou postavou je však zrejme strýko Fester, ktorého tu stvárnil legendárny Christopher Lloyd (Návrat do budúcnosti, Kto obvinil králika Rogera). Festera mali pôvodne hrať buď Danny DeVito alebo Anthony Hopkins, no o rolu neprejavili dostatočný záujem.

Lloyd je navyše vysoký skoro 186 centimetrov, takže počas natáčania sa musel neustále krčiť, aby vyzeral vierohodne. Vďaka hrbeniu sa získal aj typickú chôdzu "tučniaka".  

Deti Gomeza a Morticie, Wednesday a Pugsleyho, stvárnili vtedy detskí herci Christina Ricci a Jimmy Workman.

Do roly Wednesday bola zvažovaná hviezda hollywoodskych rozmerov, ktorá by sa do tejto úlohy jednoznačne hodila, Winona Ryder (Nožnicovoruký Edward, Beetlejuice, Stranger Things). Ricci však všetku konkurenciu na kastingu jednoducho zmietla zo stola, čo hovorí samo za seba. 

Napríklad taký Jimmy Workman sa ale do filmu dostal úplnou náhodou, keď sa jeho sestra pokúšala získať práve úlohu morbídnej Wednesday. Ľudia na kastingu si všimli, ako sa hrá v blízkosti štábu a poprosili ho, či by skúsil prečítať niekoľko replík zo scenára. Ako to dopadlo, už asi viete.

Kombinácia úžasných hercov, profesionálnej réžie a bezchybného scenára vytvorila nezabudnuteľný počin nie len pre vtedajšiu generáciu, ale aj pre tie nasledujúce. Snímka bola nominovaná na Oscara za kostýmy, no napríklad aj na cenu Zlatý glóbus za výkon Anjelicy Huston ako Morticie Addams. 

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Rodina Addamsovcov, morbídny kult nášho detstva
Zdroj: Paramount

Dej snímky The Addams Family z roku 1991 sa točí okolo rodinky Addamsovcov, žijúcej v obrovskom strašidelnom sídle. Gomez Addams už 25 rokov trúchli nad stratou milovaného brata Festera, ktorý zmizol bez stopy.

Gomezov právnik Tully dlhuje veľké peniaze bankárke Abigail Craven, a tak keď raz zistí, že jej syn Gordon sa neuveriteľne podobá na Festera, vymyslí s diabolskou Abigail plán, ako Addamsovcov oklamať a okradnúť o majetok. 

Abigail spolu s jej synom a Tullym rodinu presvedčia, že "Fester" bol 25 rokov stratený v Bermudskom trojuholníku. Postupne však "Fester" zisťuje, prečo sa Gomez so svojím bratom pred rokmi pohádal a naopak Gomez začína tušiť, že s Festerom niečo nie je v poriadku. 

Séria tak bola obnovená pod záštitou štúdia Orion. Nastali však problémy, keď sa scenár musel neustále prepisovať a scény pretáčať.

Ďalšie komplikácie prišli so zhoršeným zdravotným stavom Sonnenfelda, ktorý údajne cítil veľký tlak na hrudi a viackrát odpadol. Natáčanie muselo byť opätovne prerušené, keď bola režisérova žena na vážnej operácii v New Yorku. 

Tu to však nekončilo. Kameraman Owen Roizman od projektu odstúpil po Sonnenfeldových zdravotných ťažkostiach. Za náhradu bol vybraný Gayl Tattersoll, no natáčanie bolo opäť pozastavené, keď musel byť kameraman hospitalizovaný so silným zápalom dutín. Tattersoll sa na natáčanie viac nevrátil. 

Kameramanom sa tak musel stať samotný Barry Sonnenfeld. Pri natáčaní jednej scény však hercovi Raúlovi Juliovi (Gomez Addams) praskla žila v oku rovno pred kamerou. Sonnenfeld všetky tieto incidenty označil ako „prenikavý čierny mrak vznášajúci sa nad pľacom”.

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Rodina Addamsovcov, morbídny kult nášho detstva
Zdroj: Paramount

Pri Raúlovi Juliovi ešte chvíľku zostaneme. V roku 1991, teda v čase premiéry Rodiny Addamsovcov, bola americkému hercovi zistená rakovina žalúdka. Ten svoje ochorenie však pred ostatnými hercami tajil.

Pokračovanie s názvom Rodina Addamsovcov 2 z roku 1993 obsahuje scénu, kde Gomez leží na smrteľnej posteli a spieva. Nikto z nich sa po zhliadnutí tejto scény nemohol ubrániť slzám, pretože Julia sa im neskôr zdôveril, že pri natáčaní scény už o svojej rakovine vedel vyše 2 roky. Herec zomrel menej ako rok po premiére.

Vyššie sme spomínali, že scenár bol neustále prepisovaný. Hercom sa totiž nepozdávala pôvodná verzia, kde mal byť Gordon skutočne iba podvodníkom, a nie strateným strýkom Festerom.

Menšiu anarchiu spôsobila vtedy iba 10-ročná Christina Ricci, ktorá Sonnenfeldovi a Rudinovi necelé 2 týždne pred začiatkom nakrúcania dala návrh, že Fester by nemal byť šarlatánom, čo vedenie nakoniec schválilo. 

Sonnenfeld spomína, že jediným hercom, ktorému to bolo úplne jedno, bol paradoxne Festerov predstaviteľ, Christopher Lloyd.

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Rodina Addamsovcov, morbídny kult nášho detstva
Zdroj: Paramount
 

Natáčanie nebolo pochmúrne iba keď sa nedarilo, ale aj keď všetko išlo hladko. Teda, aspoň pre Anjelicu Huston. Kreslená verzia Morticie má postavu, akú môže nakresliť len ilustrátor. Aby sa jej filmová verzia čo najviac priblížila, natlačili Anjelicu do kovového korzetu, vytvárajúceho neprirodzene široké boky a úzky driek. 

Rola taktiež vyžadovala, aby maskéri začali pracovať už o štvrtej ráno, aby sa o ôsmej mohlo začať nakrúcať. Celý tím vizážistov musel lepiť oči Anjelice Huston lepidlom do strán, aby vyzerali šikmejšie.

Výsledkom boli denné bolesti hlavy z výparov, no herečka si aj tak nemohla ľahnúť a odpočinúť, práve kvôli kovovému korzetu. 

Make-up pre Rodinu Addamsovcov bol vskutku šialený, o čom by svoje vedel povedať aj Christopher Lloyd. Ten musel pred začiatkom natáčania nielen nosiť umelé časti tváre, ale si aj celú hlavu nechať kompletne vyholiť.

Keď mu producenti zavolali, aby sa prišiel pozrieť na svoje zábery, v miestnosti sedel chlapík, ktorý údajne vyzeral úplne ako strýko Fester. Lloyd si teda myslel, že konkurz pokazil a rolu dali niekomu inému.

Sonnenfeld s producentmi mu však iba chceli oznámiť, že umelé časti tváre vôbec nebude musieť nosiť, lebo vyzerajú príšerne, a teda že úplne postačí make-up. Samozrejme, keď si bude pravidelne holiť hlavu. Make-up sa nakoniec nanášal 2 až 3 hodiny.

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Rodina Addamsovcov, morbídny kult nášho detstva
Zdroj: Paramount
 

Samostatnou kategóriou je herec John Salapatek (prezývaný Franklin), predstaviteľ postavy s menom Bratranec Itt. Určite si spomínate na asi 150 centimetrovú kopu vlasov a chlpov, ktorá hovorila divnou, piskľavou rečou.

Zaujímavé je však to, ako Franklin túto úlohu dostal. Piskľavý hlas sa mu údajne prisnil deň pred konkurzom, no on sa rozhodol celý svoj výstup ešte trochu okoreniť. 

Franklin totiž predniesol monológ zo Shakespearovho Hamleta, kompletne v piskľavej hatlanine. Producentom sa na tvárach zjavili slzy smiechu a Franklin tak nakoniec rolu dostal.

To však ešte netušil, že bude musieť nosiť parochňu vážiacu vyše 15 kilogramov. Herec dokonca musel nosiť podperu na krku a krinolínu, aby si prácu aspoň trochu uľahčil.

Okrem obrovitého komorníka Lurcha v podaní Carela Struyckena (Twin Peaks) je ďalším členom rodiny Vec. Anglické meno znie Thing, oficiálne Thing T. Thing.

Vec je vlastne ruka, odrezaná od zápästia, no mysliaca prakticky sama za seba. Vec "stvárnil" kanadský kúzelník Chris Hart. Trvalo 4 mesiace, kým Hart natočil všetky svoje scény. Ako sa ale vlastne natáčalo?

Každá scéna musela byť natočená dvakrát: prvýkrát, keď bol Hart presúvaný po pľaci na vozíku tak, aby sa jeho ruka mohla "samovoľne pohybovať" po podlahe, a druhýkrát, ale už bez kúzelníkovej prítomnosti. Hartove telo tak bolo neskôr digitálne vymazané z každej scény. 

Vedeli ste, že Addamsovci dokonca dostali vlastnú titulnú pieseň, a dokonca od MC Hammera? Názov skladby znel The Addams Groove a vznikol k nej aj videoklip, ktorý bol divákom premietaný pred začiatkom filmu počas prvých týždňov jeho uvedenia v kinách.

MC Hammer, autor hitu Can't Touch This, získal so svojím novým singlom The Addams Groove v roku 1991 Zlatú malinu za najhoršiu pieseň, kedy v tejto kategórii porazil Why Was I Born (Freddy's Dead) od Iggyho Popa či Cool as Ice od Vanillu Icea. 

 

Pôvodne vlastnilo práva na sfilmovanie štúdio Orion. To malo celý projekt zároveň financovať a následne distribuovať. Rozpočet mal výšku 25 miliónov dolárov, no kvôli pretáčkam sa navýšil na 30 miliónov.

Orion sa obával, že projektu sa nebude dariť, a tak ho v polovici nakrúcania čo najrýchlejšie predal. Ponuky sa okamžite chytil Paramount, na čo stačilo pár podpisov a Orion mal hneď o starosť menej. 

Po novembrovej premiére sa však ukázalo, že múdry ťah prišiel od Paramountu. Z 30 miliónového budgetu sa razom stalo 190 miliónov. Rodina Addamsovcov sa osvedčila ako úspešný film, a tak Paramount už o 2 roky prišiel s hoci po finančnej stránke horším, no kvalitatívne perfektným sequelom. 

V neznámych vodách morálnych hraníc, kde sa prvý film odvážil iba si omočiť palec, skákalo jeho pokračovanie hlavičku. Morbídne vtipy o vraždení súrodencov, gilotíny, elektrické kreslá či sexuálne narážky, to všetko už bolo pre Addams Family Values, po našom jednoduchšie Rodinka Addamsovcov 2, bežné. 

Dej sa tentokrát točí okolo nového prírastku do rodiny, chlapčeka Puberta, ktorý sa narodil Morticii a Gomezovi. Jeho súrodenci ho však neznášajú a pokúšajú sa ho zabiť. Rodina tak najmä opatrovateľku Debbie (Joan Cusack), no pritom netušia, že ide o sériovú vrahyňu. Debbie pomotá hlavu Festerovi a prinúti ho sa od rodiny odsťahovať. 

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Rodina Addamsovcov, morbídny kult nášho detstva
Zdroj: Paramount

Prví Addamsovci síce vynikali lepším príbehom, no Rodina Addamsovcov 2 všetko nahrádza, keď diváka ostreľuje jedným gagom za druhým, morbídnosťou a perfektne načasovaným humorom. Nominácia na cenu Oscara za najlepšiu výpravu a takisto nominácia na Zlatý glóbus, opäť vďaka Anjelice Huston.

Recastingom prešla vtedy 66-ročná herečka Judith Malina, stváňujúca postavu babky – čarodejnice, respektíve matku Morticie. Producenti ju z nejakých dôvodov do pokračovania neobsadili.

Namiesto nej prišiel rad na herečku Carol Kane. Zaujímavý na celej veci je fakt, že Kane bola kamarátkou Anjelicy Huston už od 19 rokov a vekový rozdiel medzi oboma herečkami je necelý jeden rok.

Jedna z najlegendárnejších scén z prvých Addamsovcov nám ukazuje Wednesday a Pugsleyho, ako predávajú limonádu na ulici, keď v tom sa pred nimi zjaví mladá skautka. Hoci má scéna približne iba 30 sekúnd, ide o zrejme najpamätnejší kúsok s úžasnou hláškou. 

Skautské dievča vtedy stvárnila mladučká Mercedes McNab. V pokračovaní sa objavila opäť, tentokrát už vo väčšej úlohe, a to ako otravná Amanda Buckman v detskom tábore. McNab spomína, že aj keď si zahrala v prvej snímke, pre rolu v tej druhej musela prejsť kastingom, ako všetci ostatní. 

Dvojdielna séria o podivnej rodinke sa dočkala obrovského úspechu. Možno práve vďaka tomu vznikol v roku 1998 seriál The New Addams Family s kompletne novým obsadením. Nebola to však žiadna sláva, preto zhliadnutie tejto seriálovej verzie nie je vôbec potrebné.  

Údajne sa pracuje aj na animovanom filme, no produkcia je ešte len v plienkach. Kedy by sme mali tento animák vidieť je zatiaľ iba vo hviezdach. 

Na záver sa nám ponúka otázka: uvidíme ešte niekedy ďalších úžasných Addamsovcov? Odpoveď je nejasná, keďže záujem o nové spracovanie tejto látky neprejavil, s výnimkou animovaného filmu, nikto. Ak by nakoniec na hraný remake padla reč, v pozícii režiséra by sme si zrejme priali Tima Burtona. 

V roku 2010 už Burton plánoval sériu oživiť formou stop-motion animácie (podobne ako Fantastický pán Lišiak či Slepačí úlet), no plán mu nevyšiel. Bolo by teda viac než zaujímavé, keby sa odborník na hororové a temné komédie chopil tak vďačnej látky, akou Addams Family je.

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Rodina Addamsovcov, morbídny kult nášho detstva
Zdroj: Paramount
 

To všetko je ale čistá hypotéza, pretože reálne už ďalšiu Rodinu Addamsovcov nemusíme vidieť ani v najbližších 10 rokoch. Nechajme sa teda prekvapiť, ako to so sériou ďalej dopadne. Páčili sa vám filmy, alebo preferujete skôr seriál? Ktoré postavy z rodiny Addamsovcov sú vaše obľúbené? 

Domov
Zdieľať
Diskusia