Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2018, 13:40
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ako je možné, že z tohto obrázku po pár sekundách zmiznú všetky farby? Zvláštnu optickú ilúziu objavil Švajčiar ešte v roku 1804

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Náš mozog a zrak fungujú veľmi fascinujúcim spôsobom.

Naše oči a mozog dokáže poblázniť a zmiasť viacero jednoduchých obrázkov. Správna kombinácia farieb a tvarov vie naše vnímanie zmiasť natoľko, že obrázok, na ktorý sa pozeráme, nám zmizne priamo pred očami. Najlepším príkladom lability ľudského vnímania je aj optická ilúzia s názvom Troxlerov efekt.

Svoj názov dostala po lekárovi Ignazovi Troxlerovi, ktorý ju objavil ešte v roku 1804 a odvtedy sme stále detailne nepreskúmali, čo všetko jej fungovanie ovplyvňuje. V praxi je princíp tejto optickej ilúzie veľmi ľahký. Zmes pastelových farieb pred našimi očami vytvára súbor nemenných stimulov, ktoré po chvíli prestaneme vnímať.

Na to, aby celá ilúzia fungovala, musíš svoj zrak zafixovať na niekoľko sekúnd do jedného bodu a počkať, kým sa ti pred očami nestratí. Troxlerov efekt funguje ešte efektívnejšie, ak sú nemenné stimuly vytvorené s malým kontrastom či výrazne rozmazané, a preto nasledujúci obrázok funguje perfektne.  

Ako je možné, že z tohto obrázku po pár sekundách zmiznú všetky farby? Zvláštnu optickú ilúziu objavil Švajčiar ešte v roku 1804
Zdroj: mymodernmet.com
Domov
Zdieľať
Diskusia