Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2018, 16:07
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

Seriálové novinky podľa skvelých knižných predlôh, ktoré dorazia ešte tento rok

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Televízne adaptácie kníh nás vtiahnu do Anglicka 19. storočia, budeme bojovať o prežitie na lodi alebo sa pustíme do vyšetrovania zložitého prípadu.

Tento rok sa na naše obrazovky prenesú seriály podľa literárnych diel, ktoré inšpirovali tvorcov natoľko, aby sa spojili so spisovateľmi a poukázali na pútavé a nevšedné príbehy.

Prinášajú nám detailné spracovanie, pretože knihy sú častokrát rozsiahlejšie a zaslúžia si viac pozornosti ako film na jedno pozretie. Predstavujeme vám desať tipov na seriály alebo minisérie, ktoré sa k vám dostanú ešte počas roka 2018.

The Terror

Dan Simmons je autorom kníh sci-fi a fantasy žánru s prvkami histórie a hororu. V roku 2007 mu vyšiel mrazivý mysteriózny román The Terror, inšpirovaný skutočným príbehom o posádke, ktorá uviazla na mori v zúfalej situácii.

Sir Franklin sa so svojou posádkou vydal hľadať tzv. Severozápadný priechod zahalený tajomstvom, avšak nebezpečná plavba sa zmenila na nočnú moru. Izolovaní od sveta a uväznení na arktickom ľade sa musia popasovať so skutočnou hrozbou v podobe záhadného monštra.

Tvorcovia David KajganichSoo Hugh nám naservírujú poriadnu dávku hrôzy a napätia. Natáčanie mrazivých scén v Budapešti a v Chorvátsku bolo náročné, pretože zostrojili skutočné lode tak, aby napodobňovali plavbu na lade.

Keď sa naklonila paluba, ľudia sa kĺzali a padali, nebolo jednoduché udržať rovnováhu. Ústrednými členmi expedície budú herci Jared Harris, Tobias MenziesCiarán Hinds. Prvá epizóda odštartovala svoju premiéru 26. marca (březen) 2018.

Sweetbitter

Knižná prvotina americkej spisovateľky Stephanie Danler sa stala bestsellerom a zamilovali si ju hviezdy, ako Eva Longoria, Emma Roberts a Rosie Huntington-Whiteley. Autorka využila vlastné skúsenosti z obdobia, kedy sa presťahovala do New Yorku a začínala pracovať v reštaurácii ako servírka.

Príbeh nás zavedie k 22-ročnej Tess (Ella Purnell), ktorá mieri rovno do centra New Yorku, aby si našla prácu a miesto, kam by zapadla.

Podarí sa jej zamestnať v preslávenej reštaurácii, kde sa zoznámi s pôvabným barmanom (Tom Sturridge) a ďalšími zamestnancami. Učí sa pohybovať v chaotickom, očarujúcom a dravom veľkomeste. Po krátkom čase vpadne do sveta drog, alkoholu, túžby, lásky a luxusných podnikov.

Stephanie Danler je nielen tvorkyňou seriálu, ale aj producentkou a jednou zo scenáristiek. Niektorí herci a komparzisti sa zúčastnili dvojtýždňového výcvikového tábora v kulinárskom inštitúte. Uvidíme ich flambovať kuracie pečienky či plniť ryby citrónmi.

Pre kľúčové scény v reštaurácii zhotovili pracovnú kuchyňu a vytvorili celé menu. Seriál, pozostávajúci zo šiestich epizód k nám dorazí 6. mája (květen) 2018.

A Discovery of Witches

Deborah Harkness sa postarala o úspešnú knižnú trilógiu All Souls s veľkou fanúšikovskou základňou. Adaptácia prvej knihy mieri na televízne obrazovky a vy si môžete prečítať celú trilógiu v českom a v slovenskom preklade.

Diana Bishop (Teresa Palmer) je historička a pochádza z významnej línie čarodejníc, ale odmieta mať s čarodejníctvom niečo spoločné. V oxfordskej knižnici objaví starý alchymistický rukopis, ktorý je stratený celé stáročia. Pomocnú ruku jej ponúkne tajomný upír Matthew Clairmont (Matthew Goode).

Okamžite medzi nimi vznikne príťažlivosť, napriek tomu, že by si čarodejnice a upíri nemali dôverovať. A to ešte Diana netušila, že jej objav zaujme tlupu démonov, upírov a čarodejníc, ktorí čoskoro zamieria do knižnice.

A Discovery of Witches stojí za pozornosť ak máte chuť na fantasy príbeh s dávkou netradičnej romantiky vo svete, kde rôzne kreatúry žijú medzi ľuďmi. Spisovateľka je z hlavnej dvojice priam nadšená a my sa o tom presvedčíme niekedy v priebehu roka 2018.

Seriálové novinky podľa skvelých knižných predlôh, ktoré dorazia ešte tento rok
Zdroj: Sky

Patrick Melrose

Edward St. Aubyn napísal päť kníh o ceste jedného muža, ktorý si prešiel nepríjemným detstvom, drogovou závislosťou a dospel až k zotaveniu. Miniséria bude rozdelená do piatich častí, pričom jednotlivé epizódy budú odrážať nejakú životnú etapu hlavného hrdinu.

Patrick Melrose vyrastal v dome na juhu Francúzska s bohatou a nešťastnou matkou a krutým sadistickým otcom. V staršom veku sa presťahoval do New Yorku, kde nedokázal ujsť pred traumou z detstva, tak začal brať drogy.

Neskôr sa ocitne v Anglicku, aby sa liečil zo závislosti. Nakoniec sa vracia do rodinného sídla, v ktorom bojuje s výchovou dieťaťa, cudzoložstvom a vlastnou matkou.

Edward Berger (pracoval aj na seriáli The Terror) sa postaral o réžiu a scenár napísal spisovateľ David Nicholls (One Day, Starter for 10). V hlavnej úlohe Patricka uvidíme Benedicta Cumberbatcha, ktorý miniseriál aj produkuje.

Herecké obsadenie pokračuje s menami, ako Hugo Weaving, Jennifer Jason Leigh, Blythe Danner, Allison Williams, Holliday GraingerAnna Madeley. Premiéra prvej časti je stanovená na 12. mája (květen) 2018.

The Truth About Harry Quebert Affair

Švajčiarsky spisovateľ Joël Dicker zožal medzinárodný úspech so svojím detektívnym románom (Pravda o afére Harryho Queberta) a získal niekoľko literárnych cien vo Francúzsku. Predalo sa viac ako dva milióny kópií v Európe a my tento rok zistíme, či sa mu bude dariť aj ako  minisérii (10 častí).

Úspešný mladý spisovateľ Marcus Goldman navštívi svojho učiteľa a slávneho autora Harryho Queberta v Somersete, aby nabral inšpiráciu pre svoju novú knihu. Namiesto toho zisťuje, že Harryho obvinili z vraždy 15-ročnej Noly Kellergan.

Jej telo vykopali na profesorovom pozemku po 33 rokoch, čo ju vyhlásili za nezvestnú. Marcusovi nezostáva nič iné, len sa pustiť do vyšetrovania na vlastnú päsť a zistiť pravdu o prípade.

Ben Schnetzer (Pride, The Book Thief) sa predstaví ako Marcus Goldman a Harryho stvárni Patrick Dempsey (Grey´s Anatomy). The Truth About the Harry Quebert Affair bude mať premiéru 7. apríla na prvom ročníku filmového festivalu Canneseries. Zatiaľ nie je známe, kedy minisériu uvidíme na televíznych obrazovkách.

Zľava: Ben Schnetzer a Patrick Dempsey

Seriálové novinky podľa skvelých knižných predlôh, ktoré dorazia ešte tento rok
Zdroj: 20th Century Fox/Universal Pictures

Vanity Fair

Spisovateľ William Makepeace Thackeray publikoval Vanity Fair (Trh márnosti) v roku 1848 ako prvé dielo uverejnené pod jeho vlastným menom. Tento klasický román z viktoriánskeho prostredia sa dočkal niekoľkých seriálových a filmových spracovaní.

Spomenieme napríklad snímku z roku 2004  v hlavnej úlohe s Reese Witherspoon. Stanica ITV  a Amazon Studios uvedú miniseriál v réžii Jamesa Stronga (Broadchurch, United).

Na pozadí napoleonovských vojen sledujeme osudy dvoch mladých žien z odlišných spoločenských vrstiev. Becky Sharp a Amelia Sedley navštevovali Akadémiu pre mladé dámy a stali sa z nich priateľky. Naivná, dobrosrdečná a pasívna Amelia pochádza zo zámožnej rodiny a chystá sa vydať, zatiaľ čo zo siroty Becky sa má stať guvernantka. Ambiciózna a inteligentná Becky však využíva svoj šarm, krásu a dôvtip na to, aby sa dostala do vyšších spoločenských kruhov.

Celý štáb natáčal v Budapešti a potom sa presunul do Londýna a jeho okolia. Postavu pôvabnej Becky si zahrá Olivia Cooke (Ready Player One, Bates Motel). Anglickú spoločnosť 19. storočia doplnia Johnny Flynn, Tom BatemanClaudia Jessie. Na presný dátum premiéry si budeme musieť ešte počkať.

Seriálové novinky podľa skvelých knižných predlôh, ktoré dorazia ešte tento rok
Zdroj: ITV

Sharp Objects

Spisovateľka Gillian Flynn, známa svojimi kriminálnymi románmi Gone Girl (Stratené dievča) a Dark Places (Temné miesta) pracovala na scenári k miniseriálu podľa jej bestsellerovej prvotiny s názvom Sharp Objects (Ostré predmety).

Niekoľko mesiacov po liečení na psychiatrii sa novinárka Camille Preaker vracia do svojho rodného mestečka, a to kvôli reportáži o smrti miestneho dievčatka. Všetky stopy vedú k minulému prípadu vraždy malej Ann, pretože obidve dievčatá našli bez zubov.

Camille sa púšťa do vyšetrovania, vyrovnáva sa s démonmi minulosti, s neurotickou matkou a predčasne vyspelou, nevlastnou sestrou Ammou.

Jean-Marc Vallée stojí za úspešným seriálom Big Little Lies a filmovými projektami, ako Wild, Dallas Buyers Club a The Young Victoria. V tomto roku sa pohrúžil do réžie dramatickej kriminálky a my ju uvidíme na stanici HBO.

Novinárku Camille stvárni herečka Amy Adams, pri ktorej Gillian Flynn nešetrí chválou. Zatiaľ nie je stanovený presný dátum premiéry.

Seriálové novinky podľa skvelých knižných predlôh, ktoré dorazia ešte tento rok
Zdroj: HBO

Dietland

Entertainment Weekly zaradil debut spisovateľky Sarai Walker do top 10 kníh roku 2015. Tento román sa k nám dostal v českom jazyku a nájdete ho pod názvom Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) a okrem toho sa môžete tešiť aj na jeho seriálovú verziu.

Plum Kettle pracuje pre populárny teenagerský módny časopis a pripravuje sa na chirurgický zákrok, zameraný na stratu váhy. Keď ju začne sledovať neznáma žena, ocitne sa v tajomnej komunite, ktorá si hovorí „Jennifer“ a žije podľa vlastných pravidiel. Plum sa tak zapletie do zlovestného terorizovania sveta.

Seriál má pod palcom Marti Noxon (scenár k filmu To the Bone) a do hlavnej úlohy obsadila herečku Joy Nash (Twin Peaks). Julianna Margulies (The Good Wife) stvárni ambicióznu editorku magazínu Kitty Montgomery.

Zábavný a divoký príbeh so silnými ženskými hrdinkami na pozadí spoločnosti, posadnutej chudnutím a krásou štartuje 4. júna (červen) 2018.

Seriálové novinky podľa skvelých knižných predlôh, ktoré dorazia ešte tento rok
Zdroj: AMC

The City and The City

Televízna stanica BBC Two tento rok prinesie aj adaptáciu fantasy detektívky The City and The City (Město & Město). Spisovateľ China Miéville je trojnásobným víťazom britskej literárnej ceny Arthur C. Clarke Award a práve za túto knihu získal ocenenie prvýkrát v roku 2010. 

V uliciach mesta Besźel, niekde na okraji Európy, sa nájde zavraždené telo ženy. Prípad si zoberie na starosti inšpektor Tyador Borlú. Vyšetrovanie ho nasmeruje do susedného mesta Ul Qoma, kam musí vycestovať a spolupracovať s detektívom Qussimom Dhattom. Odhalením tajomstiev sa ocitnú v nebezpečenstve, ktoré ich môže stáť vlastné životy.

Herec David Morrissey (The Missing, The Walking Dead), predstaviteľ hlavného vyšetrovateľa je veľkým fanúšikom knižnej predlohy. Natáčanie prebiehalo v jeho rodnom meste v Liverpoole.

S nemeckou herečkou Mariou Schrader zdieľali každú scénu, pretože scenárista Tony Grisoni sa rozhodol postavu detektíva Dhatta zmeniť na ženský charakter. Niet pochýb o tom, že sa môžeme tešiť na ďalšie zaujímavé zvraty. Táto štvordielna miniséria začína 6. apríla (duben) 2018.

Seriálové novinky podľa skvelých knižných predlôh, ktoré dorazia ešte tento rok
Zdroj: BBC

You

Spisovateľka, televízna scenáristka a žurnalistka Caroline Kepnes napísala napínavý román o manipulácii s dnešnými technológiami a strate súkromia. Ak vás kniha zaujme, tak na vás bude čakať jej pokračovanie v českom jazyku s názvom Skrytá těla (Hidden Bodies).

Keď krásna a ctižiadostivá spisovateľka Guinevere Beck vstúpi do kníhkupectva, kde pracuje Joe Goldberg, zmení mu tým celý život. Joe zistí pomocou sociálnych médií všetky dostupné informácie o tejto neznámej žene a postará sa o to, aby sa náhodne stretli v bare.

Zo stalkera sa stáva dokonalý priateľ, odhodlaný urobiť všetko preto, aby si získal jej srdce za každú cenu. Hranica medzi láskou a posadnutosťou ho dovedie k odstraňovaniu prekážok a ľudí z cesty.

Tvorcami tohto psychologického thrillera sú Greg Berlanti (réžia Love, Simon) a producentka Sera Gamble. Na scenári sa podieľala aj samotná autorka a v hlavnej úlohe sa predstaví Penn Badgley (Gossip Girl).

Herecké obsadenie doplnia Elizabeth Lail, Shay MitchellJohn Stamos. Prvú epizódu si budeme môcť vychutnať 9. septembra (září) 2018.

Seriálové novinky podľa skvelých knižných predlôh, ktoré dorazia ešte tento rok
Zdroj: Lifetime

Bonus: Trhlina

Fanúšikovia kníh Jozefa Kariku istotne potešila správa, že sa dočkajú trojdielnej minisérie podľa jeho mysteriózneho románu s názvom Trhlina. Desivý príbeh nás zavedie do oblasti pohoria Tribeč, kde za záhadných okolností miznú ľudia.

Peter Bebjak (Čiara) má na starosti réžiu a scenára sa chopil Tomáš Bombík (Spravedlnost, Mordparta). Trhlinu si budeme môcť vychutnať na obrazovkách televízie JOJ. Viac o projekte sa dozviete tu.   

Sme na konci zoznamu, no niektoré seriály, ktoré sa sem nedostali, už majú svoju premiéru za sebou. Napríklad mysteriózna dráma The Alienist (Psychiatr) je založená na románe z roku 1994 od Caleba Carra alebo sci-fi thriller Altered Carbon (Půjčovna masa) je prvým dielom zo série s názvom Takeshi Kovacz.

Je na vás či budete venovať svoj voľný čas aj knihám alebo sa rovno vrhnete na ich seriálové verzie. Oslovil vás niektorý zo spomenutých projektov?  

Domov
Zdieľať
Diskusia