Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2018, 9:15
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Jack Nicholson: Gentleman s diabolským úsmevom a talentom prekypujúci herec. Čo ste o ňom ešte nevedeli?

FILMY A SERIÁLY THE SHINING
Uložiť Uložené

Čo všetko ste nevedeli o hereckej legende Jackovi Nicholsonovi?

Narodený 22. apríla 1937 vo štvrti Neptune, štáte New Jersey. Celým menom Jack Joseph Nicholson je jedným z najslávnejších hercov svojej generácie amerického filmu.

Nicholsonova kariéra zahŕňa niektoré z najvýznamnejších filmov v histórii Hollywoodu, ako napríklad Chinatown (1974), Prelet nad kukučím hniezdom (1975) a The Shining (1980).

Sestra Jacka Nicholsona bola jeho matkou

Americký herec sa narodil do rodiny obliekača figurín vo výkladoch a kaderníčky/maliarky, Johna a Ethel May Nicholsonovcov. June Nicholson, o ktorej Jack veril že je jeho staršia sestra, bola začínajúca herečka. 

Nicholson mal 26 rokov, keď June v roku 1963 zomrela na rakovinu. O dekádu neskôr magazín TIME urobil rozsiahly výskum Nicholsonovej rodiny, a prišli na šokujúce zistenie: June bola v skutočnosti Jackova mama a John s Ethel May boli jeho starí rodičia, teda rodičia June.

 

#jacknicholsonyoung#famous#moviestar#bestactors

Príspevok, ktorý zdieľa @ __jacknich,

Keďže June mala 17, nebola vydatá a nebola si ani istá, kto je otcom dieťaťa, súhlasili jej rodičia s tým, že vychovajú Jacka ako ich vlastné dieťa a pravdu o jeho pôvode mu nikdy neprezradia.

Jeden z bývalých priateľov June síce tvrdil, že otcom je práve on, no Jack Nicholson sa rozhodol, že si neželá vedieť výsledky testu otcovstva. Známy herec povedal, že celá situácia síce bola riadne dramatická, no stále nešlo o nič, čo by mu malo spôsobiť traumu. 

Nicholson navštevoval strednú školu v Manasquan, kde bol triednym šašom, športovcom a vynikajúcim študentom. Pokojne mohol získať vysokoškolské štipendium, no rozhodol sa, že výška nie je nič preňho. Ako 16-ročný sa teda potuloval po Jersey a privyrábal si na konských dostihoch, a ako plavčík na pláži počas leta.

V roku 1954 sa Jack presťahoval do Los Angeles, kde mala vtedy byt jeho "sestra" June. Chvíľu tam brigádoval v hračkárstve, no popri tom si našiel aj stálu prácu ako poslíček pre oddelenie animácie v štúdiách MGM. Pracoval teda napríklad pre duo Hanna-Barbera, ktoré stojí za vznikom seriálov Scooby-Doo či Flintstonovci. 

Debut vo filme

Jack Nicholson si svoj filmový debut odbil v roku 1958 v nízkorozpočtovej snímke s názvom Cry Baby Killer, kde si zahral tínedžera, ktorý je mylne presvedčený, že niekoho zavraždil.

Počas 60. rokov sa Nicholson začal objavovať prevažne v nízkorozpočtových hororoch. Po malej úlohe v čiernej komédii Little Shop of Horrors (1960) prišli väčšie roly, napríklad vo filmoch The Terror (1963), Back Door to Hell (1964), Ride in the Whirlwind (1965) a The Shooting (1966).

 

Jack Nicholson in "Five Easy Pieces"(1970)

Príspevok, ktorý zdieľa Film Blogger (@cinefathers_filmclub),

Prelom v hereckej kariére Jacka Nicholsona prišiel s úlohou alkoholického právnika Georgea Hansona v roadmovie klasike Bezstarostná jazda (1969), kde si zahral po boku Dennisa Hoppera a Petera Fondu. Išlo o prvú Nicholsonovu nomináciu na Oscara, kde sa pokúšal vyhrať ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

Neskôr si v roku 1970 zahral v neznámej dráme Five Easy Pieces, z ktorej sa napokon vykľul hit. Nicholson opäť získal nomináciu na cenu Akadémie, tentokrát ako najlepší herec v hlavnej úlohe. Jeho ďalším hereckým počinom bola čierna komédia The Last Detail (1973), prinášajúca mu ďalšiu, už tretiu nomináciu na Oscara. 

Spodné prádlo Marlona Branda a pacienti na psychiatrii

Nicholson predviedol jeden zo svojich najlepších hereckých výkonov v neo-noir detektívke Chinatown (1974) od režiséra Romana Polanskeho. Tu stvárnil súkromné očko menom Jake Gittes, ktorý má za úlohu vystopovať vraha v spletitej križovatke životných osudov, a to všetko v najhorúcejšom lete v Kalifornii.

Nicholson si natočil a produkoval aj pokračovanie (Two Jakes), to však nedopadlo práve najlepšie.

Rola vyniesla Jackovi jeho štvrtú nomináciu, no bohužiaľ, tá opäť zostala nepremenená.

Svoju kliatbu zlomil s Oscarom v ruke ako najlepší herec v hlavnej úlohe za svoj brilantný výkon vo filme Prelet nad kukučím hniezdom z roku 1975 od režiséra Miloša Formana.

Úlohu odmietli vtedajší ostrieľaní herci Hollywoodu, ako napríklad Marlon Brando, Gene Hackman, Burt Reynolds, či James Caan.

Pri Marlonovi Brandovi ešte chvíľku zostaneme. Nicholson a Brando okrem účinkovania vo westerne The Missouri Breaks (1976) zdieľali aj dlhoročné kamarátstvo a boli susedmi na známej ulici Mullholland Drive v Hollywood Hills.

Brando sa zvykol doma u Nicholsona zastaviť, zobrať si niečo z chladničky a ako poznávacie znamenie nechal na zemi spodné prádlo. Po Brandovej smrti v roku 2004 nechal Nicholson z úcty ku svojmu kamarátovi jeho chátrajúci dom zbúrať.

Napätá dráma mapuje osud kriminálnika McMurphyho, ktorého zavrú na psychiatrickú liečebňu a kde sa vrchná sestra pokúsi zlomiť jeho rebelského ducha. Zaujímavosťou je, že niektorí z členov hereckého štábu boli skutoční pacienti zavretí na psychiatrii. Ak ste tento počin nevideli, niečo nie je v poriadku.

 

On the set of "One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1975)

Príspevok, ktorý zdieľa good films make life better (@the_goodfilms),

V roku 1980 prichádza legendárna a pre Nicholsona pravdepodobne neprekonateľne stvárnená rola správcu hotela Overlook v adpatácii románu Stephena Kinga, The Shining. Horor od perfekcionistu Stanleyho Kubricka býva často hodnotený ako najlepší horor všetkých čias, a to plným právom.

Málokto však vie, že Jack mal s Kubrickom spolupracovať už v roku 1970. Režisér Mechanického pomaranča (1971) či Olovenej vesty (1987) vtedy pripravoval film o svojom veľkom vzore a mužovi, ktorý ho fascinoval, Napoleonovi Bonapartem. 

Do hlavnej úlohy plánoval obsadiť práve Jacka Nicholsona, no z celého nápadu nakoniec vzišlo, aby mohol vzniknúť kultový Mechanický pomaranč.

Jack má skvelý zmysel pre humor, čo dokazoval aj pri natáčaní The Shining

 

Počas 80. rokov sa Nicholson presunul z hladiny serióznych, no o to dramatickejších úloh, ku prevažne komickejším a blockbusterovým projektom.

Napriek tomu sa čas od času objavil aj vo vážnejšej úlohe: ako Eugene O'Neill vo filme Reds (1981), kde za svoj výkon mohol získať ďalšieho Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe, a v rovnakej kategórii aj reálne vyhral o dva roky neskôr za snímku Cena za nežnosť (1983).

Diabolský výraz v tvári mal odjakživa, a tak ho pred Billom Murrayom uprednostnili do role diabla vo filme Čarodejnice z Eastwicku (1986). Pôvodne mala jednou z jeho mileniek byť skutočná Nicholsonova priateľka, božská Anjelica Huston, tú však nahradila speváčka Cher.

Záporákom nebol len v Batmanovi, ale aj keď na križovatke rozbil okno na aute golfovou palicou

Ďalej sa do dejín kinematografie zapísal ako v poradí druhá verzia Batmanovej nemesis, Jokera, v parádnej komiksovke Batman (1989) od Tima Burtona. Za rolu dokonca dostal až 100 miliónov dolárov, a teda viac, ako samotný predstaviteľ Batmana, Michael Keaton.

Nicholson totiž spravil geniálny ťah. Za účinkovanie v komiksovke si nevypýtal pôvodných 10, ale len 6 miliónov. Na oplátku si vyžiadal dostať peniaze z predaja merchandisingu aj ku všetkým nasledujúcim filmom o Batmanovi. Za predaj reklamných predmetov tak herec zinkasoval peknú sumu, a to nielen za film Batman, ale aj za jeho pokračovania, v ktorých vôbec nehral, a teda Batman Returns (1992), Batman Forever (1995) a Batman & Robin (1997).

Kuriozitou bola situácia z roku 2008, kedy fanúšik poprosil Jacka Nicholsona, aby mu dal svoj autogram. Na tom samozrejme nie je nič zvláštne, teda až na fakt, že fanúšik mu podal plagát, na ktorom bol Heath Ledger ako nový Joker pre snímku Temný rytier. Riadny prúser, no nie?

Pôvodne si mal Jokera zahrať dnes už zosnulý Robin Williams, išlo však len o marketingový ťah od Warner Bros., aby Nicholson úlohu prijal. Robin Williams po tomto incidente odmietol hrať v akomkoľvek ďalšom filme od Warner Bros. Tí sa mu museli ospravedlniť. 

Vrcholnú hereckú formu Nicholson potvrdzuje aj v rokoch 90. Spomenúť môžeme počiny, ako Zopár správnych chlapov (1992), Vlk (1994) alebo Tak dobre, ako sa len dá (1997), za ktorý ho americká Akadémia filmových umení a vied ocenila Oscarom už po tretíkrát. 

V 90. rokoch dochádza aj k neslávne známemu incidentu, ktorý bol neskôr adaptovaný aj v komédii Kurz sebaovládania (2003) s Adamom Sandlerom. V roku 1994 sa istý vodič predbehol na križovatke v Hollywoode pred Jacka Nicholsona. 

Nicholson nával hnevu neudržal, a tak keď na semafore naskočila červená, vystúpil z auta a golfovou palicou mu rozmlátil dvere a čelné sklo. Poškodenému musel vyplatiť sumičku približne 500-tisíc dolárov. 

V kariére herca pokračoval aj naďalej po prelome milénia. Z úspešných filmov stoja za zmienku napríklad road movie About Schmidt (2002), Kurz seabovládania (2003) či Lepšie neskoro ako nikdy (2003). 

Vynikajú však najmä majstrovská gangsterka Martina Scorseseho ocenená Oscarom za rok 2006, The Departed. Spomenúť treba aj skvelú komédiu The Bucket List (2007), v ktorej si zahral s Morganom Freemanom.

Výpadky pamäte a život plejboja

Jack Nicholson je nepochybne jedným z najväčších hercov svojej generácie. Stvárnil kvantum rozličných postáv, každú inak, no všetky rovnako presvedčivo. Pre fanúšikov tak zostáva záhadou, aký asi je skutočný Jack Nicholson mimo kamier, respektíve ku ktorej svojej postave má najbližšie.

Ženatý bol iba raz, žil skôr bohémskym životom. Herečku Sandru Knight si zobral v roku 1962 a manželstvo im vydržalo iba šesť rokov, no medzitým stihli počať dcéru Jennifer. Potom prišiel 20-ročný románik s Anjelicou Huston, no ten bol ukončený aférou Nicholsona s modelkou Rebeccou Broussard. S ňou mal Jack 2 deti. 

Ešte predtým, než zavesil hereckú kariéru na klinec, si stihol zahrať v romantickej komédii How Do You Know (2010). Bolo však viacerými zdrojmi potvrdené, že vo veku vyše 70 rokov si prestáva pamätať väčšinu textov a postupne začína zabúdať. Práve to malo byť dôvodom hereckého dôchodku.

Ako už ale vieme, svoj sľub porušil a tento rok si zahrá v remaku komédie z roku 2016, Toni Erdmann. Hereckú partnerku mu bude robiť oslňujúca Kristen Wiig.

Muž mnohých tvárí, herecký velikán, "diabol v ľudskej koži". Jack Nicholson dosiahol v Hollywoode nemožné, treba mu preto skloniť obrovskú poklonu. Sme mu nesmierne vďační, že na našich tvárach dokázal vyčariť nielen úsmev, ale aj smútok a zdesenie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia