Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2018, 17:47
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Pračlovek je vtipný animák, pri ktorom sa zabavia ako deti, tak aj dospelí a hlavne futbaloví fanúšikovia (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ak ste o snímke veľa pred návštevou kina nevedeli, asi ste boli poriadne prekvapení.

Jaskynný človek Dug a jeho kmeň by si možno žili v pokoji, keby sa jedného dňa neobjavil zákerný Lord Nooth. Ten oznámi, že doba kamenná je preč a nastupuje doba bronzová.Dug by však rád ostal žiť tak, ako predtým. Rozhodne sa teda Lorda Nootha vyzvať na zápas. Pokiaľ Dug a jeho priatelia vyhrajú, zachránia svoj domov a budú môcť žiť aj naďalej v pokoji. Takto znie synopsa a takto sme film dlho prezentovali aj my. 

Ja osobne som videl asi jeden trailer a azda všetky plagáty. Tie ma pripravovali na praveký súboj dobra proti zlu v komediálnom poňatí. Viac som si nezisťoval a viac som potrebovať nevedel. S vedomým, že idem na novinku od Nicka Parka na to dôvod nebol. 

Nick sa totiž v minulosti postaral o nesmierne chválené animáky Wallace and Grommit. Jeho tvorbu však skôr poznáte vďaka skvelému celovečeráku Slepačí úlet spred 18 rokov (áno, sme fakt starí). 

Pračlovek je vtipný animák, pri ktorom sa zabavia ako deti, tak aj dospelí a hlavne futbaloví fanúšikovia (Recenzia)
Zdroj: Lionsgate

Na Early Mana som sa teda tešil a dopomohli tomu aj pozitívne ohlasy zo zahraničia. Po zhasnutí projektora som bol stále spokojný, avšak mierne prekvapený. To, čo sa dialo na plátne som totiž vôbec neočakával. V prípade, že ste na tom rovnako ako ja a čakali ste bitku pravekých ľudí o ich holé životy, budete asi milo prekvapení. 

Alebo možno aj nemilo, závisieť to bude od vašich očakávaní. Je pritom jedno, koľko máte rokov. Na každý pád vás Pračlovek dokáže pobaviť a ani na sekundu nezačne nudiť. Dopomáha tomu aj skromná stopáž činiaca necelú hodinu a pol. 

Pri niekoľkých originálnych vizuálnych gagov a nápaditých scén ten čas rýchlo ubehne. Bohužiaľ, až príliš rýchlo na to, aby ste sa dokázali úplne zžiť s postavami. Väčšina z nich je sympatická, no zároveň prostá, takže sa nemusíte orientovať medzi ich motiváciami či hlbším významom. 

Pračlovek je vtipný animák, pri ktorom sa zabavia ako deti, tak aj dospelí a hlavne futbaloví fanúšikovia (Recenzia)
Zdroj: Lionsgate

Vo svojej podstate je totiž Early Man veľmi jednoduchým príbehom pre tých najmenších. Oplýva však pár aspektmi, ktoré z neho robia atraktívnu snímku aj pre dospelých. Skĺbiť všetky tie elementy a spracovať ich do podoby, ktorá zaujme všetky vekové kategórie je nesmierne náročné a nie vždy sa to podarí. 

Našťastie, Parkovi to vyšlo a môže byť spokojný. 

Avšak, predsa len tu cítime zmarený potenciál. Možnosti praveku a doby bronzovej neboli naplno využité a kvôli detskému publiku sa animák nesnaží o žiaden presah ani vtipy, ktoré by pochopili hlavne dospelí. Nejaké tie dva-tri popkultúrne odkazy sa dá všimnúť, ale nič viac nečakajte. 

Slovenský dabing mi nevadil, práve naopak, chalani a baby odviedli dobrú prácu. Stop-motion animácia je miestami až neviditeľná a deti v kine s ňou nemali žiaden problém. Ak však čakáte na skvelé vizuálne nápady a čarovné scény ako v Kubovi a jeho kúzelnom meči, musím vás sklamať. 

Early Man je miestami vtipný a originálny, ale neriskuje a neoplýva ničím, čo by ho pri živote držalo dlhšie ako počas premiéry v kinách a nejakej repríze v telke. Snímka rýchlo zapadne, no vďaka svojej hravosti, príjemnej dĺžke a schopnosti zaujať aj staršieho diváka to kritizovať nemôžem. 

Pračlovek je vtipný animák, pri ktorom sa zabavia ako deti, tak aj dospelí a hlavne futbaloví fanúšikovia (Recenzia)
Zdroj: Lionsgate

A z rovnakých dôvodov nemôžem byť veľmi prísny. Deti sa bavili, ja som sa párkrát zasmial a ubehlo to strašne rýchlo. A aj keď som mierne sklamaný, že Nick Park neskúsil niečo odvážnejšie a nevyužil plný potenciál dobového zasadenia, musím sa na to pozerať aj očami detí. A pre ne šlo o slušnú oddychovku. 

Veľa smiechu však počuť nebolo, čo je odraz faktu, že snímka nedokáže jasne vybočiť zo stredu (alebo aj stretu) záujmov. Raz sa snaží potešiť najmenších, raz sa tvári vážnejšie a systematickejšie. Na mňa to fungovalo, no decká sa zrejme chceli baviť viac. 

Ak máte doma mladších súrodencov, vezmite ich do kina ako ja. Budú vám vďační, zabavíte sa spolu a ak nebudete mať prehnané očakávania, budete všeobecne spokojní. Akurát tá cena vstupeniek ma vzhľadom na dĺžku stopáže zarazila. 6 eur je pre rodinný film v malom meste skutočne veľa.

7/10, ak sa na to mám pozerať aj detskou optikou a mierne prižmúriť oči. Predsa len je to animák určený hlavne pre decká.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia