Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. januára 2018, 18:10
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Downsizing nezachránil ani zmenšený Matt Damon. Dostali sme podarenú rodinnú komédiu alebo aspoň kvalitné sci-fi? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Film sľuboval mix sci-fi a komédie. Ako to nakoniec dopadlo?

Dňa 1. februára má na Slovensku premiéru sci-fi komédia Downsizing. Podstatou deja je vynájdenie procesu, umožňujúcemu ľuďom scvrknutie sa na veľkosť len niekoľkých centimetrov. Zmenšovanie bolo vynájdené za účelom dopadu činnosti človeka na životné prostredie a čoraz väčšie a väčšie preľudnenie planéty. Malo by ísť o jediné humánne riešenie na záchranu ľudskej rasy, dokonca bez vedľajších účinkov. Nevýhodou "downsizingu" je to, že človek sa po zmenšení už viac nedokáže vrátiť do svojej pôvodnej veľkosti. 

Uprostred toho všetkého sa ocitá muž v strednom veku s menom Paul Safranek (Matt Damon), pričom Paulovu ženu Audrey si strihla sympatická Kristen Wiig (Ja, zloduch). Paul má kopu finančných problémov.

Po zistení, že so svetoznámym procesom prichádzajú aj obrovské peňažné výhody, a následnom presviedčaní zo strany kamaráta (Jason Sudeikis) sa rozhodne aj so svojou ženou podstúpiť procedúru zmenšenia sa na veľkosť zhruba 10 centimetrov. Všetko prebieha hladko až do okamihu, keď Audrey spanikári a odmietne podstúpiť zmenšovanie. Paul tak ostáva sám v (doslova) veľkom svete, plnom možností a malých ľudí. 

Downsizing nezachránil ani zmenšený Matt Damon. Dostali sme podarenú rodinnú komédiu alebo aspoň kvalitné sci-fi? (Recenzia)
Zdroj: Paramount

Prvá polhodina filmu pripomína epizódu úžasného sci-fi seriálu Black Mirror s prvkami čiernej komédie. Každá nasledujúca scéna si kradne divákovu pozornosť, núti ho mať oči na stopkách už od začiatku, kde je nám objasnený objav procesu zmenšovania. 

Režisér Alexander Payne (O Schmidtovi, Paríž, milujem ťa) v prvej polhodine úspešne načrtol sci-fi drámu, kde ľudia polemizujú nad otázkou, aké výhody a nevýhody so sebou najnovší výdobytok vedy - zmenšovanie - prináša. Problém ale nastáva, keď sa Matt Damon ocitne v takzvanom Leisurelande, domove ľudí, ktorí sa rozhodli upraviť svoju veľkosť.

Od tohto momentu už divák totiž nedostane očakávaný Downsizing, pretože Alexander Payne sa vykašľal na ukazovanie kontrastu medzi veľkými a malými ľudí. Ide o obrovské sklamanie v rámci filmu, keďže celá situácia so zmenšením a rozdielmi vo veľkostiach so sebou mohla priniesť skutočne mnoho vtipných scén, no nič také sa nedeje. Tým sa dostávame ku komediálnej stránke snímky.

Downsizing nezachránil ani zmenšený Matt Damon. Dostali sme podarenú rodinnú komédiu alebo aspoň kvalitné sci-fi? (Recenzia)
Zdroj: Paramount

Klam je uvedený priamo v popise žánru: za pojmami dráma a sci-fi sa nachádza slovo komédia, no ak ste čakali výbuchy smiechu či občasné úškrny spájajúce sa s týmto žánrom, ste na omyle. Až na pár úsmevných scén, akými sú napríklad kompletné oholenie celého tela či zdrogovaný Matt Damon, nám toho film viac neponúka. Vinu tak môžeme okrem scenáru pripísať aj traileru, ktorý lákal na príjemnú komédiu so sympatickou a neopozeranou témou.

Je pravda, že nápad so zmenšením ľudstva je skutočne originálne podaný a v kinematografii viac-menej zriedkavý. Stále však zostáva takmer hodina a pol nudy, kedy sa postavy len premiestňujú z miesta na miesto. Ozaj, ak ste sa tešili na niektoré scény z traileru, nepočítajte s tým, že ich uvidíte aj na plátne (ako napríklad scéna s vodkou).

Downsizing nezachránil ani zmenšený Matt Damon. Dostali sme podarenú rodinnú komédiu alebo aspoň kvalitné sci-fi? (Recenzia)
Zdroj: Paramount

Čo sa týka hereckého obsadenia, tomu niet čo vytknúť, keďže herci sa pohybujú v rámci svojich možností a schopností, čo pri takých menách, ako Matt Damon či Kristen Wiig vôbec nie je na škodu. Príjemným spestrením diania na plátne bol Christoph Waltz (Inglourious Basterds, Django Unchained) v úlohe Paulovho neprispôsobivého suseda Dusana.

Okrem neho však celé gro filmu leží práve na ramenách Matta Damona. Ten si úspešne rozšíril svoj filmový repertoár ďalšou zaujímavou úlohou. Niet veľa ľudí, ktorí by s takou vysokou profesionalitou dokázali stvárniť tajného agenta skákajúceho po strechách, a v zápätí sa premeniť na pribratého muža s krízou stredného veku. 

Po celú dĺžku snímky sú divákom podsúvané mnohé motívy či odkazy, pripomínajúce nevyhnutnosť riešenia situácie s nárastom zemskej populácie a potrebu ochrany flóry a fauny. Samozrejme, ide o dôležitú tému, no všetkého veľa škodí, a bohužiaľ, výnimkou nie je ani Downsizing. 

Predvídateľný a otrepaný koniec plný klišé bol iba špičkou ľadovca. Záver pôsobil, ako keby scenáristom došli nápady deň pred koncom natáčania, a tak sa rozhodli k sebe prilepiť kúsok tohto a kúsok tamtoho, veď ono to spolu nejako bude držať. Nedrží.

Downsizing nezachránil ani zmenšený Matt Damon. Dostali sme podarenú rodinnú komédiu alebo aspoň kvalitné sci-fi? (Recenzia)
Zdroj: Paramount

Film mal šancu stať sa neočakávaným a príjemným prekvapením, no stalo sa z neho jedno veľké sklamanie. Potenciál bol však vysoký, pretože ako som povedal, ak by sa Payne držal štýlu prvých tridsiatich minút, všetko mohlo dopadnúť celkom inak. Počin nezachránili ani herci, a to je čo povedať, keď máte k dispozícii samotného Jasona Bourna či Dr. Kinga Schultza z Nespútaného Djanga. 

Zmenšovanie má jednu veľkú vadu, a tou je scenár. Je mnoho variácií, akými je možné pretaviť nezaujímavý príbeh na napínavý doják, no niekedy sa aj s nepriestrelným námetom v rukách dajú natočiť 2 hodiny nudy. Nanešťastie, Downsizing je ten druhý prípad. Iste, občas to už vyzerá, že dej sa zvrtne a vy vzhľadom k zaujímavému motívu zmenšených ľudí uvidíte niečo šialené, ale takáto chvíľa neprišla. Ak by som mal niekomu opísať príklad premrhaného potenciálu,  jednoducho by som mu pustil Downsizing. 5/10
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia