Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2018, 11:31
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Nádherná Saoirse Ronan predvádza v komédii Lady Bird o strastiach dospievania a prijatí samého seba úžasný herecký koncert (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Greta Gerwig prichádza so svojím režijným debutom. A rozhodne by vám nemal ujsť.

Debutová snímka herečky Grety Gerwig s názvom Lady Bird určite upútala pozornosť nejedného čitateľa Filmkultu, a to pravdepodobne aj zopár tých, ktorí príliš neholdujú nezávislej kinematografii. Chvála a nadšené recenzie totiž v prípade tohto filmu znejú poriadne nahlas a bolo takmer nemožné ich prehliadnuť. Lady Bird bol dokonca istú dobu historicky najlepšie hodnoteným filmom na stránke Rotten Tomatoes. No a aby toho nebolo málo, začína sa o Gerwigovej diele čoraz výraznejšie hovoriť ako o výraznom želiezku na Oscaroch. Koniec koncov, už teraz má na konte (okrem množstva iných cien) štyri nominácie na Zlaté glóbusy.

 

Nádherná Saoirse Ronan predvádza v komédii Lady Bird o strastiach dospievania a prijatí samého seba úžasný herecký koncert (Recenzia)
Zdroj: A24

Komediálna coming-of-age dráma nám rozpráva príbeh Christine McPherson (Saoirse Ronan). Tá však neznáša, keď ju niekto volá jej menom, takže si vymyslela vlastný pseudonym - Lady Bird. Christine je typické 17-ročné dievča - bije sa v nej mnoho emócií a doma sa snaží nejako vyjsť so svojou matkou (Laurie Metcalf). Zo všetkého najviac ale túži vypadnúť zo Sacramenta a katolíckej strednej školy, dostať sa na nejakú prestížnejšiu školu a stať sa umelkyňou. Na tejto ceste ju však ešte čaká mnoho zakopnutí a životných lekcií.

Lady Bird nie je tým typom filmu, ktorý by vás dostal prekvapivým príbehom. Podobnú coming-of-age premisu sme videli (a zaiste ešte uvidíme) mnohokrát. To však rozhodne nemyslím ako výhradu. Tieto snímky sa skrátka väčšinou snažia zachytiť život dospievajúcich realisticky, ale zároveň s istým nadhľadom. A skutočne, asi by ste nenašli nikoho, kto by sa v príbehu Lady Bird aspoň trochu nenašiel. Hlavný podiel na tom všetkom má výborne a s ľahkosťou napísaný scenár. Miestami mi pripomínal iný skvelý coming-of-age počin, The Edge of Seventeen, hoci Greta Gerwig doručila predsa len o niečo kvalitnejšie a vyzretejšie dielo. Režisérka napísala vo svojom jadre obyčajný, ale mimoriadne podmanivý príbeh so skvelými dialógmi a ešte lepšími postavami.

 

Nádherná Saoirse Ronan predvádza v komédii Lady Bird o strastiach dospievania a prijatí samého seba úžasný herecký koncert (Recenzia)
Zdroj: A24

Najviac samozrejme žiari Saoirse Ronan, ktorá je proste očarujúca, no a pokiaľ z toho nebude oscarová nominácia, tak už fakt neviem. Všetky emocionálne výkyvy, od hnevu, cez radosť až po dojemné priznanie si vlastných chýb, dokáže zahrať absolútne prirodzene. Navyše, disponuje veľmi silnou charizmou a bez problémov si kradne celý film pre seba. Výborná je ale aj Laurie Metcalf, Tracy Letts ako Christinin mierny otec či talentovaný Lucas Hedges, ktorý na seba upozornil vo výbornej dráme Manchester by the Sea.

Ako som spomínal, príbeh síce nie je nijako originálny, ale je spracovaný dobre a nie je v ňom núdza ani o hodnoverné emócie (žiadny pátos nečakajte). Lady Bird je skrátka kus poctivej človečiny a pripomína nám, aké dôležité je prijatie samého seba so všetkými našimi chybami, ale aj to, aby sme sa navzájom naučili prijímať aj jeden druhého. Aj keď to možno nedokážeme hneď a naraz.

Nádherná Saoirse Ronan predvádza v komédii Lady Bird o strastiach dospievania a prijatí samého seba úžasný herecký koncert (Recenzia)
Zdroj: A24

Greta Gerwig doručila skvelú snímku. Milovníci nezávislákov budú viac než spokojní, pokiaľ vám však táto kinematografia veľa nehovorí, možno budete trochu v rozpakoch nad tými neuveriteľne pozitívnymi reakciami a oceneniami. Aby som bol úprimný, tak sám sa trochu tomu záujmu čudujem. Ale som rád, že toto dielo nezapadlo prachom a dostane sa k väčšiemu množstvu divákov. Greta Gerwig sa uviedla vo výbornom svetle a jej snímka si podobnú pozornosť zaslúži plným právom. Pravdou ostáva, že pokiaľ ste stále nezabudli na svoje mladé roky (či sa v nich práve nachádzate), film vám bude mnohokrát hovoriť z duše. 8/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia