Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2017, 22:32
Čas čítania 0:00
damnthat

Prečo je plno mužov neúspešných pri pokusoch zbaliť ženu? Byť milým a dostupným zvyčajne nebýva tá správna cesta

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA VZŤAHY
Uložiť Uložené

Cesta do pozadia ľudskej mysle a krátky prehľad toho, čo pri love dievčat naozaj nikdy nerob.

Niekoľko z našich predchádzajúcich článkov o ľudskej psychológii, komunikačných trikoch a celkovo o tom, ako hovoriť to, čo treba, ste si viac než obľúbili a v komentárových sekciách vzbudili naozaj plodnú a úžasne zaujímavú diskusiu. Aj dnes načrieme do podobného súdka a aj keď nadpis láka predovšetkým mužské publikum, časom sa dozvieš, že tento článok nebude venovaný len komunikácii so ženami. A rozhodne ťa nepustíme tak rýchlo s krátkou odpoveďou, pretože skrýva viac než vzrušujúce pozadie, ktoré sa oplatí odhaliť a venovať mu pozornosť.

Prečo je plno mužov neúspešných pri pokusoch zbaliť ženu? Byť milým a dostupným zvyčajne nebýva tá správna cesta
Zdroj: Emmanuel Benner

A teraz sa vrátime dozadu, do minulosti. Keď ešte ľudia behali po našej planéte nahí a konzumovali prvé bobule, na ktoré im padol zrak, ich život bol ovládaný pudmi. Ak by sme sa spýtali, akými pudmi disponuje človek, pre tento článok by tá otázka bola úplne bezpredmetná. Správna otázka znie - aké pudy ovládajú náš život? Samozrejme, je ich ohromné množstvo a tí najskúsenejší psychológovia sa aj v dnešnej dobe dohadujú na mnohých z nich. Nepochybne však s nami budeš súhlasiť, ak ti prezradíme ten najhlavnejší.

pud prežiť

Ten druhý si zrejme domyslíš a keďže ide o spornú tému, dobre, nemusí ísť o ten druhý najdôležitejší pud, aj keď podľa mnohých expertov ide. Niekto by od neho možno odčlenil napríklad pud socializácie. Rozhodne však budeš súhlasiť s tvrdením, že ten nasledujúci pud riadi naše životy extrémnym spôsobom.

pud rozmnožovať sa

Darwin vo svojej knihe O pôvode druhov z roku 1859 síce definoval Teóriu evolúcie, desaťtisíce rokov však nestačia, aby z nás vymizlo to najzákladnejšie. To, čo nás kedysi takmer stopercentne ovládalo. Dnes sa ľudia naučili svoje pudy kontrolovať a sú omnoho inteligentnejšími bytosťami a vedia napríklad premýšľať a bohužiaľ, vedia aj odhadnúť, čo je dobré a čo nie.

Prečo je plno mužov neúspešných pri pokusoch zbaliť ženu? Byť milým a dostupným zvyčajne nebýva tá správna cesta
Zdroj: flickr.com | Open Vector

Samozrejme, ľudia vo svojom podvedomí túžia po tom najlepšom dostupnom, nech ide o čokoľvek. Kupujeme si drahé autá, staré telefóny vymieňame za nové a podobne. Ak by v pravekom kmeni zberačov bobúľ vymyslel nejaký  muž úchvatný bobuľový pokrm, stal by sa tým najväčším pánom široko-ďaleko. Pretože ten človek by disponoval niečím neodolateľne atraktívnymúžasnou hodnotou, ktorú nikto iný naokolo nemá. Pokiaľ to nie je niečo zlé alebo zbytočné, každý by rád získal niečo hodnotné, čo ešte nemá.

Ľudia zvyknú prejavovať väčšie tendencie k človeku s vyššou hodnotou.

Prečo je plno mužov neúspešných pri pokusoch zbaliť ženu? Byť milým a dostupným zvyčajne nebýva tá správna cesta

No a teraz, keď už vieš tento zázrak, môžeme si ho pretransformovať do situácií v reálnom živote. Takúto hodnotu môžu predstavovať napríklad peniaze či moc. Mnohí ľudia sa často vtierajú vplyvným ľuďom, pretože jednoducho disponujú väčšou hodnotou. Pokiaľ tvoj opitý kamarát kúpi drinky pre celý stôl, odmenený bude úžasnými reakciami a snahou, aby sa cítil komfortne, pretože disponuje väčšou hodnotou.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

V bežných rozhovoroch medzi ženou a snažiacim sa mužom však má tú vyššiu hodnotu vždy žena. Ona je tá dobýjaná a jej vzhľad/inteligencia/postavenie/iné kvality spolu s ňou predstavujú hodnotu. No tu sa však opäť vrátime k pravekým mužom a otázka znie: Prečo by niekto s vyššou hodnotou vybral práve teba, keď je tvoja sociálna hodnota v danom momente nižšia? Predpokladajúc, že je dievča populárne, je veľmi pravdepodobné, že snažiacich sa mužov je fakt veľa a tiež je pravdepodobné, že dané dievča o baliacich pokusoch vie a dobre sa na nich v hlave zabáva.

Ako je žena posúvaná na vyššie postavenie v rozhovore s mužom?

Dostáva prehnane veľa komplimentov v krátkom čase. Neustále jej muž hovorí, ako úžasne dnes vyzerá. Priebeh stretnutia sa točí okolo toho, čo chce ona robiť. Každá maličkosť sa prispôsobuje jej preferenciám. Muž je ochotný zaplatiť každú jednu maličkosť. Muž je neustále milý, ústretový, stále k dispozícii. Prečo by sa však malo všetko točiť okolo ženy?

Netreba veľa dôvtipu na to, aby ti bolo jasné, že mať vyššiu sociálnu hodnotu v danom momente než vytýčená žena je vražedne dôležitá výhoda. Pretože si zaujímavý. A pretože si jediný z celého spektra mužov naokolo, ktorý je niečím odlišný.

Prečo je plno mužov neúspešných pri pokusoch zbaliť ženu? Byť milým a dostupným zvyčajne nebýva tá správna cesta
Zdroj: KnowYourMeme

Ako je muž posúvaný na vyššie postavenie v rozhovore so ženou?

Bude pár minút meškať. Alebo príde skôr a prejaví sarkastické pohoršenie nad jej trojminútovým omeškaním. Veľmi decentné a jemné komplimenty doplnené sarkazmom a iróniou. Muž si zo ženy robí vtipným spôsobom srandu, na zlomok sekundy sa žena bude cítiť dotknuto alebo neisto, no hneď je jasné, že ide o vtip - zároveň je však jasné, že od tohto muža asi nezíska len komplimenty a pätolízačstvo.

Muž sa tvári extrémne zaneprázdnený (takzvaný false time constraint), dokonca je ochotný skrátiť stretnutie o pár minút kvôli inej (vymyslenej) povinnosti. A hlavne - neskáče okolo nej, nie je nonstop ústretový, nedáva desať komplimentov za päť minút a má výrazné slovo na priebehu celého stretnutia.

Samozrejme, gentlemanstvo je na mieste, otváranie dverí či pomoc s obliekaním kabátu je správne, no aj odnesenie oblečenia je možné využiť vo svoj prospech. V prípade vyššie postavenej ženy ona poďakuje a muž sa doširoka usmeje a: "Rado sa stalo." Ten dominantný muž sa síce tiež spýta, či nechce odniesť kabát, no keď bude súhlasiť, môže napríklad sarkasticky prevrátiť oči so slovami "Dokelu!" naoko dúfajúc, že žena povie nie. Samozrejme, následne je vždy dôležité naznačiť, že to mužovi až takú starosť napokon nerobí a myslel to len ako vtip. No rozdiel medzi takouto reakciou a šťastným poslúchnutím je gigantický.

Prečo je plno mužov neúspešných pri pokusoch zbaliť ženu? Byť milým a dostupným zvyčajne nebýva tá správna cesta
Zdroj: pixabay.com

A teda k tej chybe. Čo robí mnoho mužov zle?

P R I V E Ľ M I   S A   S N A Ž I A

Investujú do toho všetko. Tryhardia. Jednoducho to príliš hrotia. Nedemonštrujú svoju hodnotu. Šanca, že si populárne dievča vyberie niekoho z davu mužov s menšou sociálnou hodnotou, a bude to práve ten jeden konkrétny muž, je nízka. Samozrejme to neznamená, že by muži nemali byť zlatí. Tiež sa môže pokojne udiať iskrenie aj zo strany ženy. Neber toto ako návod, skôr len ako lístky do zákulisia ľudskej mysle.

Odporúčané
Sleduješ frajerovu ex cez fake účet na Instagrame? Opýtali sme sa odborníčky, prečo to nie je v poriadku Sleduješ frajerovu ex cez fake účet na Instagrame? Opýtali sme sa odborníčky, prečo to nie je v poriadku 7. apríla 2024, 9:30

Ľudia v hlave zvyknú podvedome posudzovať sociálne hodnoty ostatných. Pokiaľ si napríklad priemerne obľúbený človek v škole či v práci, možno rozoznávaš menej a viac populárnych ľudí a možno dokonca podľa toho aj prispôsobuješ svoje správanie. Ak by si mali ľudia vybrať, značná časť radšej zapôsobí na tých populárnejších, pretože jednoducho disponujú väčšou sociálnou hodnotou v danom kolektíve.

Takéto "triedenie" ľudí na skupiny podľa ich sociálnej hodnoty sa nazýva dynamická sociálna homeostáza a tento pojem už nikdy nebudeš potrebovať. Pointa je však jasná. Rovnako ako aj ty rozoznávaš ľudí s rôznymi sociálnymi hodnotami, robí to každý ostatný a možno aj tebou vytýčená žena či dokonca muž. Nie je dôvod, aby to nefungovalo aj opačne. Oplatí sa tak vcítiť do hlavy tvojho cieľa a zistiť, ako sa pre daného človeka môžeš stať vo vašom vzťahu tým hodnotnejším a je to možné, aj keď ide o tú najpopulárnejšiu ženu/muža na svete. Akurát to môže byť dosť ťažké.

Prečo je plno mužov neúspešných pri pokusoch zbaliť ženu? Byť milým a dostupným zvyčajne nebýva tá správna cesta
Zdroj: greyandgold

Mnoho z populárnych dievčat sú napríklad na svoju popularitu zvyknuté. Na Instagrame majú tisícky followerov, zvyčajne sú neuveriteľne pekné a keď prídu do nového kolektívu, štyri pätiny chalanov sa pokúsia nadviazať nejaký kontakt, pričom sú súčasťou často evidentné pokusy o balenie. Tým, že však prejavujú záujem, sa automaticky vzdávajú dominantnej sociálnej pozície, pretože ponúkajú to, na čo je žena zvyknutá. Pozornosť.

Odporúčané
Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny 31. marca 2024, 12:30

Ak bude muž udržiavať dostatočne dobré kamarátske vzťahy, aby spolu dvojica nemala problém vymeniť niekoľko desiatok viet denne, pokiaľ sa bude stavať na vyššiu sociálnu pozíciu a napríklad dievčaťu nebude doručovať pozornosť, na akú je zvyknutá, časom zistí, že práve ona bude tá, kto bude vyhľadávať jeho pozornosť.

Prečo je plno mužov neúspešných pri pokusoch zbaliť ženu? Byť milým a dostupným zvyčajne nebýva tá správna cesta
Zdroj: publicdomainpictures

Všetky tieto princípy sa prvýkrát objavili u autora tejto knižky, no väčšina jeho názorov a návodov je dnes už zastaralých. Doba technológií všetko mení, a tak sa mení aj spôsob komunikácie, ktorým musíme adresovať ostatných. Dokonca aj tá najznámejšia self-improvement kniha nadizajnovaná presne na zlepšenie tvojej komunikácie, How to Win Friends and Influence People (Dale Carnegie) sa už dočkala niekoľko revízií len preto, že doba skrátka priveľmi pokročila.

Aj keď sa v našich príkladoch zvyčajne spomína muž snažiaci sa získať vytýčenú ženu, nie je dôvod, prečo by to nemalo fungovať aj naopak, akurát muž je poväčšine ten, kto sa úporne snaží uloviť opačné pohlavie. Princípy však pokojne platia aj na obyčajné a bežné medziľudské vzťahy. Ak budeš vyššie ty, ľudia pôjdu za tebou.

Domov
Zdieľať
Diskusia