Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2017, 13:06
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Káčerovo, Gumkáči alebo Rozprávková jazda. Ktorý animovaný seriál víkendového rána bol súčasťou vášho detstva?

FILMY A SERIÁLY ANIMOVANÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nostalgické seriály, ktoré si vždy s radosťou opätovne pozrieme.

Všetci sme sa už ako malí tešili na sobotné a nedeľné ráno, kedy sa zobudíme, vstaneme z postele, zasadneme pred telku a zapneme si niektorú z našich obľúbených rozprávok. Ja osobne som si kvôli víkendovým rozprávkam dokázal privstať aj o dobré 4 hodiny, len aby som nič nezmeškal. Neraz som sa potom dostal do hlbokej depresie sprevádzanej nárekom, keď som zistil, že kým ja som spal, stihol som prísť o Káčerovo, Gumkáčov či Rýchlu Rotu Chipa a Dalea. S postupom času sa sledovanie animovaných seriálov o siedmej ráno zmenilo na vyspávanie až do obeda. Pripomeňme si však čo by žiadnemu z  nich nemalo chýbať: charakterovo pestré postavy, jednoduchý príbeh (väčšinou boj dobra so zlom), humor, no výsadou týchto seriálov bola najmä úvodná, chytľavá znelka. Pripomeňme si teda niektoré z tých najlepších, od ktorých sme ako deti nevedeli odlepiť oči.

Káčerovo, Gumkáči alebo Rozprávková jazda. Ktorý animovaný seriál víkendového rána bol súčasťou vášho detstva?
Zdroj: Warner Bros. Pictures
 

Rýchla rota Chipa a Dalea (Chip 'n Dale: Rescue Rangers, 1989)

Kto pomôže nevinným zvieratkám v núdzi? No predsa komando bojujúce so zločinom, Rýchla rota Chipa a Dalea! Hlavným hrdinami príbehu sú chipmunkovia Chip, Dale, syrom posadnutý Monty, krásna Gadget a mucha Zip (po slovensky Bzučo). V každej epizóde má problém iný obyvateľ zvieracej ríše, a tak sa mu vydávajú na pomoc naši hrdinovia, pričom ako dopravný prostriedok používajú svoju vzducholoď. Postavy Chipa a Dalea boli vytvorené ako protiklady: Chip (ten s klobúkom a bundou) je opatrný, rázny a inteligentný, zatiaľ čo Dale (havajská košeľa) je jeho pravým opakom, a teda lenivý, pojašený, a tak trochu nezodpovedný.

Seriál s názvom Chip 'n Dale: Rescue Rangers síce vznikol v roku 1989, no známu dvojicu hlodavcov mohli diváci vidieť už oveľa skôr. Pôvodní Chip a Dale pochádzajú z dielne Walta Disneyho a vyskytujú sa vo viacerých jeho krátkych filmoch, spolu s tvárami spoločnosti, ako sú Mickey Mouse, Minnie, Donald Duck, Goofy či Pluto. Popularita animovanej rozprávky ešte stúpla, keď dostala hernú podobu pre konzolu Nintendo. Známi chipmunkovia boli pomenovaní podľa slávneho výrobcu nábytku a dizajnéra z 18. storočia, Thomasa Chippendalea. K tomu všetkému pridajte fantastické intro, ktorého text sa nedá zabudnúť a seriál ako stvorený na víkendové ráno je na svete.

Káčerovo, Gumkáči alebo Rozprávková jazda. Ktorý animovaný seriál víkendového rána bol súčasťou vášho detstva?
Zdroj: Disney Television Animation

Gumkáči (Disney's Adventures of the Gummi Bears, 1985) 

Sú dobrí a statoční, rýchli a smelí, bystrí a verní, to svet o nich vie,...". Priam ikonický animovaný seriál, so znelkou slávnejšou než seriál samotný. Dej sa odohráva v stredoveku, a hlavnými postavami sú tajomné medvede, ktoré vyrábajú čarovný nápoj - gumidžús. Ten im dodáva nadprirodzenú silu, no najmä schopnosť skákať do závratných výšok. O tento nápoj však má záujem aj prenasledovateľ medvedíkov, vojvoda Igor spolu s jeho vernými prisluhovačmi, obrami. O existencii medvedíkov nevie až na kráľovské knieža Cavina nikto. Gumkáči žijú ako jedna veľká rodina v strome, presnejšie pod ním. Takmer každé dieťa s väčšou fantáziou sa túžilo dostať do ich útulného podzemného príbytku, previezť sa tunelom na horskej dráhe, či ochutnať bájny gumidžús. 

Rodina Gumkáčov pozostáva z frfloša Gruffiho, mága Zummiho, tučka Tummiho, mamy Grammi, tínedžerky Sunni a Cavinovho najlepšieho kamaráta, Cubbiho. Každý jeden člen rodiny oplýva inou vlastnosťou, ktorá ho robí unikátnym. Na Slovensku bol seriál povinnou jazdou všetkých ranných vtáčat v detskom veku, no pred niekoľkými rokmi boli projekty ako Gumkáči nahradené tými mainstreamovejšími, akými sú napríklad Mater's Tall Tales či Tučniaky z Madagaskaru. 

Káčerovo, Gumkáči alebo Rozprávková jazda. Ktorý animovaný seriál víkendového rána bol súčasťou vášho detstva?
Zdroj: Disney Television Animation

Looney Tunes, 1930 

Ďalšia klasika z kategórie animovaných seriálov s veľkým množstvom postáv a zároveň aj jedna z najväčších frančíz vo filmovom svete. Jednotlivé epizódy majú tematiku klasických rozprávok, a teda boj dobra a zla. V prípade Looney Tunes to boli dvojice, ako zajac Bugs a káčer Daffy, Kojot a Road Runner, Sylvester a Tweety, či postavy Marťana Marvina, tasmánskeho čerta Taza, ďatla Woodyho, ryšavého kovboja Yosemite Sama alebo myšiaka Speedyho Gonzalesa. Drvivá väčšina  z týchto postáv vznikla v takzvanej "zlatej ére Looney Tunes", čo znamená obdobie zhruba od 40. až po 60. roky minulého storočia.

Celý projekt prešiel rôznymi verziami, modernizáciou, dostal niekoľko filmových podôb v štýle snímky Who Framed Roger Rabbit, čiže kombináciu hraného a animovaného filmu. Jedným z najúspešnejších spomedzi takýchto filmov sa stal Space Jam, kde si spolu s kreslenými postavami strihol hlavnú úlohu Michael Jordan. Pokračovanie s názvom Space Jam 2 k nám dorazí už na budúci rok, o réžiu sa postará Justin Lin (Rýchlo a zbesilo 3, 4, 5, 6) a božského Jordana tentokrát vystrieda aktuálna najväčšia basketbalová hviezda, LeBron James (viac o filme sa dočítate v tomto článku). 

Káčerovo, Gumkáči alebo Rozprávková jazda. Ktorý animovaný seriál víkendového rána bol súčasťou vášho detstva?
Zdroj: Warner Bros.

Flintstonovci (The Flintstones, 1960)

Legendárny seriál odohrávajúci sa v mestečku Bedrock v dobe kamennej, ktorý sa točí okolo muža s menom Fred Flintstone a jeho rodiny, pozostávajúcej z maželky Wilmy, dcéry Pebbles a domáceho miláčika Dina. Postavy dopĺňajú Fredov kamarát Barney, jeho manželka Betty a ich adoptovaný syn Bamm-Bamm. Ku vymoženostiam kamennej doby patrí auto na nožný pohon, mamutia autoumyváreň či využitie dinosaurov ako dopravné prostriedky. Tvorcami seriálu sú William Hanna a Joseph Barbera, ktorí stoja za seriálmi, ako napríklad Tom a Jerry, Medveď Yogi či Scooby-Doo.

Flintstonovci sa dočkali aj dvoch celovečerných filmov. Prvý z roku 1994 niesol rovnomenný názov The Flinststones, a okrem veľkých mien, ako John Goodman, Kyle MacLachlan, Halle Berry či Eizabeth Taylor nemal čo ponúknuť. Avšak voľné pokračovanie z roku 2000 s názvom The Flintstones in Viva Rock Vegas sa výrazne zapísalo do histórie kinematografie najmä svojou kvalitou. Bohužiaľ, nie v kladnom zmysle, práve naopak. Svedčí o tom príšerných 25% na Rotten Tomatoes či 23% na ČSFD, čím sa film v ich rebríčku najhorších filmov všetkých čias umiestnil na 266. mieste. Väčšine divákov animovaného seriálu Flintstonovci utkvela v pamäti najmä znelka. V nej sa Fred po zvolaní svojho typického "Yabba Dabba Doo!" ponáhľa domov z práce, aby s rodinou stihol večerné premietanie v kine. Úsmevná je však aj záverečná znelka, kde Freda vymkne šabľozubý tiger, a tak musí ohlásiť svoju drahú polovičku Wilmu, ktorá však akosi neprichádza.

Seriáloví Flintstoneovci

Káčerovo, Gumkáči alebo Rozprávková jazda. Ktorý animovaný seriál víkendového rána bol súčasťou vášho detstva?
Zdroj: Hanna-Barbera Productions

Filmoví Flintstoneovci

Káčerovo, Gumkáči alebo Rozprávková jazda. Ktorý animovaný seriál víkendového rána bol súčasťou vášho detstva?
Zdroj: Universal Pictures

Rozprávková jazda (TaleSpin, 1990)

Rozprávková jazda patrí k malej skupine rozprávok, ktoré v televízii bežia už približne dve desaťročia. Hlavným hrdinom je medveď Balu, známy najmä z iného Disneyho projektu, a to z Knihy džunglí. Jedna z mnohých teórií týkajúcich sa filmového sveta tvrdí, že seriál Rozprávková jazda je buď prequelom alebo sequelom slávneho príbehu o ľudskom mládati Mauglím, ktorého vychovala džungľa. Okrem Balua totiž v seriáli vystupujú aj iné postavy, ako napríklad zlovestný tiger Šer-chán, had Haa, či orangutan Kráľ Louie.

Ďalšia z teórií tvrdí, že TaleSpin je iba akousi prerábkou Star Wars. Paralela je badateľná najmä pri porovnaní medveďa Balua, znalého pilota nákladných lietadiel, s ostrieľaným vesmírnym pilotom Han Solom, ktorý musí dávať pozor na iného malého medveďa s menom Kit Cloudkicker (zrejme vidíte podobnosť s menom Luke Skywalker). Balu a Kit sa spolu vydávajú na rôzne dobrodružné cesty, no tie sú často prekazené, za čo môže napríklad vlk Don Carnage, vodca skupiny vzdušných pirátov (Darth Vader?), prasací plukovník Ivanod Spigot či rôzne iné záporné postavy. Dnes už môžem povedať, že Rozprávková jazda bola aj mojou rannou víkendovou jazdou, na ktorú rád spomínam dodnes.

Káčerovo, Gumkáči alebo Rozprávková jazda. Ktorý animovaný seriál víkendového rána bol súčasťou vášho detstva?
Zdroj: Buena Vista Television

Káčerovo (DuckTales, 1987)

Dostali sme sa ku zlatému klincu animovaných seriálov, ktoré sme ako deti sledovali cez víkend ráno. O Káčerove sa dá vyjadrovať jedine v superlatívoch, ako o najpamätnejšom, najlepšom či najsledovanejšom detskom animovanom seriáli. Ústrednými postavami príbehu sú traja kačací bratia Huey, Dewey a Louie. Tých zanechal strýko Káčer Donald u ich prastrýka Držgroša z Káčerova. Držgroš McDuck však nie je len tak hocijaký strýko, ale milionár s vlastnou bankou, kde si neraz užíva relaxačný kúpeľ v miestnosti preplnenej jeho peniazmi. Na druhej strane Huey, Dewey a Louie taktiež nie sú obyčajní káčeri, ale riadni výmyselníci, čím strpčujú ich lakomému strýkovi život. S ním zároveň prežívajú tie najšialenejšie dobrodružstvá, o ktorých sa Káčer Donald nesmie dozvedieť.

Spoločnosť Disney prišla s nápadom opätovne použiť niektoré z jej obľúbených postáv, rovnako ako tomu bolo pri Rozprávkovej jazde alebo Chipovi a Daleovi. Pri Káčerove sa to týka najmä príbuzenských vzťahov Káčera Donalda, no vidieť sme mohli napríklad aj postavy z rozprávky Alladin, spomínanej Rozprávkovej jazdy či z ďalšieho úspešného animovaného seriálu od Disneyho, Darkwing Duck (na Slovensku nie príliš známy seriál, keďže nebol vysielaný). Tieto easter eggs potvrdzujú teóriu, že všetky tieto rozprávky existujú v tom istom univerze. Každý, kto kedysi pozerával Káčerovo, spozná jeho znelku už po pár sekundách, mnohí sa možno ešte stále chytia aj na text. Suverénne jeden z najlepších animovaných seriálov pre deti všetkých čias. 

Káčerovo, Gumkáči alebo Rozprávková jazda. Ktorý animovaný seriál víkendového rána bol súčasťou vášho detstva?
Zdroj: Disney / ABC

Patril niektorí z vyššie uvedených seriálov medzi vaše obľúbené rozprávky, keď ste ešte boli dieťa? Ak vám nejaký seriál v zozname chýba, neváhajte sa oň podeliť v komentároch. 

Anketa:
Ktorý animovaný seriál víkendového rána bol váš najobľúbenejší?
Káčerovo
Rozprávková jazda
Flintstonovci
Looney Tunes
Gumkáči
Rýchla rota Chipa a Dalea
Iný animovaný seriál
Káčerovo
41 %
283 Hlasov
Rozprávková jazda
10 %
68 Hlasov
Flintstonovci
5 %
37 Hlasov
Looney Tunes
6 %
42 Hlasov
Gumkáči
21 %
142 Hlasov
Rýchla rota Chipa a Dalea
9 %
62 Hlasov
Iný animovaný seriál
8 %
53 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia