Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2017, 22:10
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Majetok vymenil za bitcoiny a teraz čaká na správny okamih. Digitálna mena je podľa Holanďana budúcnosť

TECH BITCOIN HOLANDSKO KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Didi vie, že jeho investícia nevyjde na zmar. O pár rokov môže mať niekoľkonásobne viac.

Po smrti otca predal na počítačové kurzy zameranú firmu, ktorú budoval viac ako 10 rokov, zbavil sa takmer všetkého majetku, vrátane domu či auta, a teraz trpezlivo čaká na veľký boom s digitálnymi menami. Počas niekoľkomesačného cestovania po svete totiž prišiel na to, že nás čaká okamih, ktorý má moc pretransformovať súčasný finančný systém do úplne inej, podstatne modernejšej podoby. Preto po návrate domov investoval do nádejného bitcoinu a teraz žije spolu so svojou dobrodružnou rodinou v kempovom mestečku na juhu Holandska, neďaleko mesta Velo.

Príbeh 39-ročného Holanďana s menom Didi Taihuttu rozhodne nepatrí medzi tie tuctové. Mnohí ho kvôli odvahe považujú za blázna, no on je presvedčený, že ten obnos bitcoinov, ktorý momentálne vlastní, nadobudne okolo roku 2020 až 4-násobne vyššiu hodnotu. Značnú časť z toho, čo získal zo spomínaného predaja majetku, totiž premenil na digitálnu menu. Celá rodina sa však musí uskromniť, pretože nadchádzajúce roky prejdu na takzvaný minimalistický životný štýl so stanom nad hlavou.

"Ľudia povedia, že som šialený. My sme ale dobrodružná rodina a ideme na určitú dobu hazardovať, aby sme žili minimalistické životy. Ak nikdy neriskujete, život je nuda," prezradil v rozhovore pre web BusinessInsider. "Internet bol revolúciou pre informáciu. Myslím si, že blockchain a krypromena menia monetárny systém. O päť rokov bude každý hovoriť: Mohli sme to tušiť."

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Vďaka spomínanej blockchain technológii nie je pri realizácii digitálnych transakcií, napríklad v bitcoinoch, potrebné, aby bol ich súčasťou aj niekto taký, ako sú napríklad banky. Je to len medzi dvomi stranami, čiže žiadne regulácie, ani nič podobné. Všetko riadi matematika a počítače, preto si získala obdiv jedného zo zakladateľov Applu.

Steve Wozniak navyše považuje bitcoin za stabilnejšiu alternatívu bežných mien či dokonca za lepší štandard ako zlato. A zrejme má viac-menej pravdu, ani slová niektorých analytikov nie sú príliš odlišné. Ak rast popularity a hodnoty bude aj naďalej pokračovať podobným, prípadne ešte rýchlejším tempom, onedlho tu skutočne nastane spomínaný boom, po ktorom sa z kryptomeny stane súčasť hlavného spotrebiteľského prúdu. Budeme ňou platiť za kávu, kredit, nový mobil aj nové domy. Jednoducho za všetko.

100-tisíc

Príchod niečoho naozaj veľkého môžeme vidieť na porovnaní hodnoty bitcoinu zo začiatku roka a s tou, aká je v týchto dňoch, pričom mnohí odborníci tvrdia, že hype ešte ani zďaleka nekončí. V priebehu nadchádzajúcich 10 rokov by hodnota najpopulárnejšej kryptomeny vraj mohla vystreliť nad závratných 100 000 dolárov (jeden bitcoin dnes stojí okolo 7 500 dolárov). Už to teda nie je len akási dočasná bublina, ale niečo, čomu rozhodne nechýbajú ambície.

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022, 12:30

Za tak odvážnym odhadom stojí renomovaný analytik, ktorý pre web CNBC dávnejšie prezradil, že hodnota prekročí 2 000 dolárov. A keďže sa tak nakoniec aj stalo, jeho čerstvému predpokladu sa dá i celkom veriť, hoci znie úplne šialene

Domov
Zdieľať
Diskusia