Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. októbra 2017, 14:11
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Facebook tyranizuje svojich užívateľov novou funkciou Prieskumník. Príspevky od lajknutých stránok sa ti v obsahu už nezobrazia

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Obrázky či články od lajknutých stránok už tak ľahko neuvidíš.

Na Slovensku sme síce o tridsať rokov pozadu, no aj napriek tomu nás Facebook obdaroval najnovším updatom ako prvých. Slovenskí užívatelia sa stali jednými z tých, ktorí budú testovať novú funkciu Prieskumník, a to rozhodne nie je dobrá správa. Doteraz sa všetky novinky a príspevky nachádzali v jednom Newsfeede. Klikneš na Domov, scrolluješ a vidíš, čo sa deje. Nový update, ktorý sa dotkne každého zariadenia, rozdeľuje obsah do dvoch oddelených feedov s rozličnými príspevkami, medzi ktorými sa musíš manuálne prepínať pomocou tlačidiel.


Prvý, Novinky, obsahuje príspevky od tvojich facebookových priateľov, ich udalosti či narodeniny, príspevky v skupinách a obrovské množstvo sponzorovaných príspevkov.

Druhý, Prieskumník, obsahuje príspevky od tebou lajknutých facebookových stránok. Do Prieskumníka, ktorý vyzerá rovnako ako Novinky, len obsah je iný, sa však musíš prekliknúť, čo sa na počítačových verziách deje skrz naozaj malé tlačidlo v ľavom hornom rohu obrazovky. Prieskumník sa nedá nastaviť ako tebou preferovaná záložka, po každom zapnutí aplikácie sa tak musíš manuálne prekliknúť cez neveľký nápis. Facebook tak bez diskusie odsúva obsah zo stránok a venuje mu len miniatúrny priestor.

 

Facebook tyranizuje svojich užívateľov novou funkciou Prieskumník. Príspevky od lajknutých stránok sa ti v obsahu už nezobrazia
Zdroj: facebook.com

Ak chceš vidieť fotky tvojej kamarátky z piatkovej noci, musíš byť v Novinkách, no pokiaľ potrebuješ svoju dennú dávku zábavných obrázkov a zaujímavých faktov, ktoré zvyčajne pochádzajú od facebookových stránok, budeš sa musieť presunúť do Prieskumníka. Na to, aby sa príspevok od stránky dostal do Noviniek, musí byť sponzorovaný, čo stojí nemalé peniaze a samozrejme, nezobrazí sa každému. Zmena však podľa Facebooku zasiahla každého Slováka, doteraz ju mala dostupná len malá vzorka. Rozdelenie je dostupné len niektorým štátom sveta a nie je jasné, či tu bude navždy.

V mobilnej aplikácii Facebook sa dá ikonka Prieskumníka vypnúť, problém však je, že si tým akurát zablokuješ prístup k tamojším príspevkom, samotné rozdelenie totiž nemáš ako ovplyvniť. Facebook pritom ako hlavný dôvod novinky uviedol, že sa snažia personalizovať informačný kanál pre každého používateľa. Články, videá a fotografie ti tak bude sociálna sieť podsúvať na mieru. Ak teda rád čítaš články na Refresheri a chceš byť fresh aj naďalej, raz za čas zablúď aj do Prieskumníka alebo ešte lepšie, na refresher.sk.

Anketa:
Páči sa ti nová aktualizácia?
Nie.
Nie.
Nie.
Áno.
Nie.
54 %
1401 Hlasov
Nie.
15 %
380 Hlasov
Nie.
18 %
470 Hlasov
Áno.
13 %
342 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia