Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2017, 12:11
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Za 6 minút nabíjania viac ako 300 km dozajd. Prelomová batéria má ambície zmeniť automobilový priemysel

TECH
Uložiť Uložené

Toshiba sa pochválila niečím, po čom túži nejeden majiteľ elektromobilu.

Výrobcovia osobných vozidiel na elektrickú energiu sa poslednú dobu snažia predbiehať vo vývoji takej batérie, ktorá by vedela za prijateľnú sumu poskytnúť ako čo najväčší dojazd, tak aj čo najrýchlejšie nabíjanie alebo čo najdlhšiu životnosť. A jedným z doslova ukážkových príkladov môže byť čerstvo odhalený prototyp od japonskej spoločnosti Toshiba.

Zatiaľ ešte stále nedokončenú li-ion batériu pre budúce elektromobily tvorí špeciálna anóda z oxidov titánu a nióbu, preto umožní iba za smiešnych 6 minút doplniť toľko šťavy, že vozidlo zvládne prejsť až okolo 360 kilometrov. Nový materiál navyše zabezpečil zdvojnásobenie miesta pre lítium, čiže inými slovami dvojnásobne väčšiu kapacitu. Čo sa týka životnosti, Toshiba tvrdí, že 90 percent z celkovej kapacity prelomového akumulátora zostalo až po piatich tisíckach nabíjacích cyklov.

"Nová batéria ponúka vysokú hustotu energie a ultra-rýchle nabíjacie charakteristiky, a jej anóda bude počas ultra-rýchleho nabíjania alebo nabíjania pri nízkych teplotách menej náchylná na ukladanie lítia, čo je dôvod, prečo batérie degradujú a prečo vznikajú vnútorné skraty."

Domov
Zdieľať
Diskusia