Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2017, 13:35
Čas čítania 0:00
Adam L.

Členovia Klubu 27 žili bez zábran, svet im ležal pri nohách, no smrť prišla predčasne

ZAUJÍMAVOSTI DROGY HUDBA KURT COBAIN SMRŤ
Uložiť Uložené

Zomreli naozaj tak, ako sa tvrdí? Niektorí z nich predpovedali svoju predčasnú smrť.

Boli mladí, presnejšie mali 27 rokov. Hrali a spievali, akoby upísali dušu diablovi a svet im ležal pri nohách. Mohli mať všetko - zvolili alkohol, drogy a lieky. Smrť si pre nich prišla predčasne. Séria úmrtí slávnych hudobníkov v 27 rokoch dodnes vytvára množstvo konšpirácií a dohadov. Zďaleka však nie je všetko ujasnené, ako sa na prvý pohľad zdá. Aký bol život Jima Morrisona, Kurta Cobaina, Amy Winehouse a Jimiho Hendrixa?

Jim Morrison (1943-1971)

,,Toto je ten najčudnejší život, aký som kedy poznal"

Členovia Klubu 27 žili bez zábran, svet im ležal pri nohách, no smrť prišla predčasne
Zdroj: We hope/Wikipedia

Tvrdá výchova, konzervatívny prístup a k tomu všetkému sťahovanie sa sem a tam. Tak vyzerá rodinný život budúceho speváka a básnika Jima Morrisona. Svojich rodičov natoľko nenávidel, že na otázku, ako sa majú, reagoval, že sú mŕtvi. Po maturite sa vydáva na filmovú fakultu, upadá do stavov sebaľútosti a má problémy naviazať vzťah so ženou. Keď končí prvý ročník, má predložiť krátkometrážny film. Myslí si o ňom, že je skvelý, no po podriemernom hodnotení sa rozhodne školu opustiť. Začína sa flákať, rodina ho odmieta sponzorovať. Jeho život však zmení smerovanie po tom, čo v parku náhodou stretáva Raya Manzareka - jedného z najlepších klávesových a orgánových hráčov v histórii rockovej hudby. Jim zaspieva pieseň Moonlight Drive a Ray je ním očarený. Priberajú gitaristu, bubeníka a zakladajú legendárne zoskupenie The Doors.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Reputácia stúpa raketovým tempom. Fanúšikovia ho milujú a nenávidia zároveň, často vystupuje pod vplyvom alkoholu alebo LSD. Niekoľkokrát sa ocitá pred súdom za obscénnosť a pre dokazovanie otcovstva zo strany jeho mileniek. V momente vrcholu začína nenávidieť samého seba a svoje postavenie sexsymbolu. Má pocit životnej prehry, priberá, neholí sa a jeho jediným cieľom je zničiť svoje postavenie. Píše sa rok 1971 a Jima nachádzajú mŕtveho vo vani svojho bytu v Paríži. Oficiálnou príčinou je zástava srdca. Sám sa niekoľkokrát vyjadril, že ďalšie meno na zozname Klubu 27 bude práve to jeho. O jeho živote je nakrútený film The Doors, zrežírovaný Oliverom Stoneom. Niektorí fanúšikovia veria, že pokoj našiel v Nepále, iní, že šlo o atentát zo strany úradov. Sam Bernett píše knihu, v ktorej dokazuje, že skonal na toalete jeho klubu a domov ho priniesli jeho díleri.

Jimi Hendrix (1942-1970)

,,Ospravedlňte ma, keď sa bozkávam s nebom"

Členovia Klubu 27 žili bez zábran, svet im ležal pri nohách, no smrť prišla predčasne
Zdroj: Clausule/Wikipedia

Matka alkoholička, otec často meniaci prácu, čo nútilo Jimiho a jeho dvoch bratov neústale sa sťahovať. Rozlietanosť mu zostane až do dospelosti. V puberte Jimi objavuje gitaru a čoskoro jej dáva prednosť pred školou. Hnevajú sa naňho učitelia a aj otec, ktorý z neho chcel mať kostolného hráča. Na prahu dospelosti sa búrlivá povaha začína prejavovať naplno. Má sklony ku krádežiam a väzeniu sa vyhne len vďaka vstupu do armády. Vraj o sebe tvrdil, že je homosexuál, aby ho už po roku prepustili. Na očiach už nemá nič, len gitaru. Čoskoro začína vystupovať s významnými umelcami, napríklad Tinou Turner.

V roku 1966 zakladá kapelu Jimi Hendrix Experience, ktorej reputácia rastie nesmiernou rýchlosťou. Už o rok na to ho magazín Melody Maker označuje za najlepšieho svetového popmuzikanta. Blíži sa rok 1969 - vrchol éry hippies a festival Woodstock, na ktorom jeho záverečné vystúpenie vyvoláva davovú extázu. Čím sa stáva slávnejším, tým viac užíva heroínu. Čoraz častejšie stráca kontrolu nad svojím konaním, často si užíva s fanynkami priamo na pódiu. V septembri 1970 skladá pieseň Story of Life a len o deň neskôr sa končí jeho životná dráha. Oficiálne sa vraj neúmyselne predávkuje liekmi na spanie.

Kurt Cobain (1967-1994)

,,Je lepšie zhorieť, než vyhasnúť"

Členovia Klubu 27 žili bez zábran, svet im ležal pri nohách, no smrť prišla predčasne
Zdroj: Deniskazzz/Wikipedia

Matka sa stará o domácnosť, otec pracuje v miestnej drtičke odpadu. Kurt odmalička užíva liek Ritalin proti hyperaktivite. V jeho deviatich rokoch sa rodičia rozvádzajú, uzatvára sa do seba a začínajú sa prejavovať depresie. Tie sa snaží potláčať fajčením marihuany. Rodičia si ho medzi sebou striedali, čím ho pripravili o pocit domova. Zlom však prišiel, keď ho strýko zoznámil s tvorbou Black Sabbath, Aerosmith či Led Zeppelin. Začína sa pohybovať v hudbe a túži založiť si kapelu. Ako 18-ročný zakladá prvé zoskupenie, čo netrvalo dlho a nevydali jediný album. Už po dvoch rokoch zakladá legendárnu Nirvanu. Je autorom drvivej väčšiny textov, často plných deštruktívnych sklonov, čo je následkom mániodepresívnej psychózy.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Prvý album nevynikne, no druhý s názvom Nevermind (1991) všetko zmení. Neznáma kapela vyletela na vrchol rebríčkov predajnosti - tržba cez pol miliardy dolárov. Sám Kurt sa vyjadril, že ho úspech prekvapil. Začal veľký tlak zo strany producentov, ktorý zmierňoval heroinom. To už spoznáva priateľku Courtney Love. Kurtov podmanivý hlas a osobné texty si postupne získavajú celý svet. Nirvana sa chystá vystupovať v Európe, ale tour museli prerušiť, pretože v Ríme sa Kurt pokúsi o samovraždu. Vracia sa domov a nastupuje na protidrogové liečenie. Z nemocnice po pár dňoch uteká, zabarikáduje sa vo svojom dome a vloží si do úst brokovnicu. V kvetináči našli list na rozlúčku venovaný imaginárnemu priateľovi z detstva, ktorého nazýval Boddah. Na jeho smrť reagovalo niekoľko fanúšikov samovraždou. 

Amy Winehouse (1983-2011)

,,Zamilujem sa každý deň nie do ľudí, ale do situácií."

Členovia Klubu 27 žili bez zábran, svet im ležal pri nohách, no smrť prišla predčasne
Zdroj: Rama/Wikipedia

Londýn,1983. Amy sa narodila do židovskej rodiny taxikára a lekárničky. Odmalička počúva jazz, v ktorom má záľubu jej otec. Okrem hudby ju však rodičia tlačili k judaizmu - musela pravidelne navštevovať synagógu, no časom pochopila, že nikto jej nesmie predkladať svoje presvedčenia. V jedenástich spolu s kamarátkou založila rapové duo s názvom Sweet´n´Sour. Našťastie rodičia pochopili, že Amy si razí svoju vlastnú cestu. V trinástich dostala svoju prvú gitaru. Po strednej škole začala študovať herectvo, no stále ju to tiahlo k hudbe. Zo začiatku sólovo hrávala v baroch a vystupovala s jazzovým orchestrom. To ju priviedlo až k možnosti vydať debutový album s názvom Frank. Väčšina ľudí si k jej hlasu len ťažko dokáže priradiť mladé dievča bielej pleti. Nehovoriac o jej vyspelých a surových textoch. To už sa všetci kritici jasne zhodli na jej kvalitách, Amy ale stále hľadala svoj vlastný štýl

Odporúčané
TOP hudobné novinky týždňa: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho  TOP hudobné novinky týždňa: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

Tetovanie, vyčesané vlasy a výrazné očné linky. Tak si ju pamätáme dodnes. Nový štýl prišiel s novým albumom - Back to Black. Svoju slávu si už Amy začala naplno uvedomovať a ako aj ostatní z Klubu 27 začala holdovať drogám. Získavala jednu cenu za druhou a zároveň čoraz viac padala do drogovej priepasti. K tomu sa pridala aj anorexia. Nebolo ničím výnimočným, že rušila vystúpenia na poslednú chvíľu. Následne prišlo na svet DVD I Told You I Was Trouble: Live in London, kde sa ukázala ako božšká soulová speváčka. Vo fanúšikoch sa na chvíľu objavila nádej. V roku 2008 začína pracovať na treťom albume, ktorý ostáva nedokončený. Nachádzajú ju mŕtvu v jej dome v Londýne. Dôvod jej smrti sa tají tri mesiace, nakoniec výjde najavo, že je za tým alkohol. 

Členovia Klubu 27 žili bez zábran, svet im ležal pri nohách, no smrť prišla predčasne
Zdroj: Tommy Quitt

Viacerí z nich vyrastali bez rodičovskej starostlivosti, neustále boli nútení sa sťahovať a podľahli drogám. Znie to bizarne, no kult Klubu 27 okolo seba nabral toľko záhad, až sa britskí vedci pred pár rokmi rozhodli vyvrátiť mýtus zvýšenia rizika smrti v 27 rokoch. Dôvod je však jediný - užívanie si života bez zábran. Svet síce prišiel aj o ďalších vynikajúcich hudobníkov ako Janis Joplin či Brian Jones, no ich životy boli natoľko intenzívne, že zanechali stopy tam, kde pred nimi nikto nebol. Ich tvorba tak ovplyvnila následujúce smerovanie popovej, rockovej či jazzovej hudby.

Domov
Zdieľať
Diskusia