Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2017, 11:29
Čas čítania 0:00
Michaela Š.

Cigarety škodia nielen tvojmu zdraviu, ale aj výzoru. Ponúkame ti návod, ako povedať stop fajčeniu!

CIGARETY
Uložiť Uložené

Existujú tri základné fázy, ktoré ti pomôžu prestať. Tak poďme na ne.

Káva na stole, cigareta v ruke. Tento cyklus pozná veľa ľudí, napriek tomu, že vedia, aké škodlivé je fajčenie. Najmä ženy by mali vedieť, že množstvo mužov to odrádza, pretože sa jednoducho cigareta do ich úsť nehodí. Frajerské časy, keď si mala 17 už prešli a teraz už to nie je IN. Následkom je smrad na vlasoch i oblečení, rýchlejšie stárnuca pokožka a zdravotné riziko, po ktorom hrozí neplodnosť, a to u oboch pohlaví. Tak čo, stále to berieš na ľahkú váhu?

Na začiatok

Existujú tri základné fázy, ktoré ti pomôžu s tým prestať. V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že máš seriózny záujem už ďalej nefajčiť a sama o to skutočne stojíš. Nie tvoj priateľ. Nie okolie. Hlavne ty. Každý deň uberaj na počte cigariet. Nie úplne všetko naraz, navyknuté telo by malo šok a vyššiu túžbu po nikotíne. Pekne pomaly a postupne. Priestory, ktoré ti pôvodne slúžili na tvoj každodenný ,,rituál“ obmedz a vyhrad‘ si len jedno miesto, najlepšie balkón alebo terasa. V reštauráciach a kaviarňach si najprv sadaj do nefajčiarov a v pokročilejšom procese sa zámerne vystavuj zadymeným priestorom. Odhodlanie a svoje predsavzatie si nezapáliť však dodržuj. Bude ti to pridávať na sebadôvere.

 

Cigarety škodia nielen tvojmu zdraviu, ale aj výzoru. Ponúkame ti návod, ako povedať stop fajčeniu!
Zdroj: George Hodan/www.publicdomainpictures.net

Nemaj na nikotín čas

Zamestnávaj sa činnosťami, kde na cigaretu už nebude priestor. Športuj čo najviac. Z tela sa ti bude vyplavovať endorfín, čiže hormón šťastia, ktorý ti pomôže a tvoja pľúca budú v lepšom stave. Chodievaj do divadla, kina, galérií, skrátka tam, kde je zákaz fajčeniu.

 

Cigarety škodia nielen tvojmu zdraviu, ale aj výzoru. Ponúkame ti návod, ako povedať stop fajčeniu!
Zdroj: voltamax/pixabay.com

Dospej k uvedomeniu

Strava je nesmierne dôležitá. Keďže skôr siahneš po nikotíne ako po ovocí a zelenine, chýbajú ti vitamíny. Miesto cigarety chrúmaj uhorku, jablko, mrkvu či iné zdravé možnosti a nevyhýbaj sa celozrnným potravinám. Pi aspoň dva litre tekutín denne a vyhýbaj sa alkoholu či káve, ktoré tvoj pud sebazáchovy znižujú. Tukom takisto príliš voľnosť nedávaj. Môžeš vyskúšať na začiatok nikotínové náplaste, ktoré sú účinnejšie s nikotínovým sprejom do nosa, ak budeš veľmi v pokušení. Pri nervozite cmúľaj cukríky alebo žúvaj žuvačky. Predstavuj si, aké bude skvelé, keď si budeš môcť vkľude so známymi posedieť bez toho, aby si musela odbehnúť na balkón alebo aby si odpudzovala mužov. Predstav si, aké bude úžasné, keď vo vyššom veku nebude tvoja pokožka zostárnutá, vráskavá a ty budeš stále vyzerať o pár rokov menej. Uvedom si, že tvoje zdravie je prvoradé a začni preňho robiť čo najviac, pretože je len jedno a zaslúži si tvoju pozornosť skôr, ako bude neskoro.

Odporúčané
Čo sa deje s tvojím telom pri fajčení? Oxid uhoľnatý „vysáva“ kyslík z orgánov, v krvi ti koluje arzén aj kyanid Čo sa deje s tvojím telom pri fajčení? Oxid uhoľnatý „vysáva“ kyslík z orgánov, v krvi ti koluje arzén aj kyanid 3. novembra 2023, 14:30

Určite sa bojíš, že po prestaní fajčenia priberieš. Nuž, nemusíš, ak si ešte predtým nasadíš poriadnu stravu, ktorá bude obsahovať samé zdravé dobroty. Je to len o zvyku či disciplíne a pokrok i dosiahnutie cieľa dokáže každý, kto si  to zaumieni. Aj ked' to nemusí byť ľahké. Pravdupovediac, nijaký úspech nie je zadarmo a nepadá z neba. Mimochodom, ak zvládneš niečo urobiť pre svoje zdravie, potom ťa to navodí aj v iných veciach, napríklad v kariére. Keďže budeš mať pocit, že si spravila úspech, a naozaj veľký, zvládneš to pri hocičom inom. Nezabúdaj, že všetko sa dá a ostatné sú predovšetkým tvoje výhovorky.

 

Cigarety škodia nielen tvojmu zdraviu, ale aj výzoru. Ponúkame ti návod, ako povedať stop fajčeniu!
Zdroj: quimono/pixabay.com

Vedela si, že bez cigarety:

Po viac ako 8 hodinách sa v tele znižuje množstvo oxidu uhoľatého.

Po jednom dni riziko zástavy srdca sa znižuje.

Do 3 mesiacov sa ti činnosť pľuc zlepší minimálne o štvrtinu.

Do 9 mesiacov prestaneš kašlať, tvoje poškodené dýchacie orgány sa postupne obnovujú.

Po viac viac ako roku sa znižuje riziko rakoviny a srdcovo-cievných chorôb.

Malá motivácia? Myslíme, že nie.

Domov
Zdieľať
Diskusia