Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2017, 2:50
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Horské chaty a stavby, ktoré vás dokonale schladia počas mimoriadne horúcich dní

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Závan studeného vzduchu, po akom v poslednom období túžime viac ako inokedy.

Leto síce milujeme takmer všetci vďaka zábave, prázdninám, dovolenkám, festivalom, grilovačkám a podobne, ale aj napriek tomu myslíme na poriadne schladenie, ktoré je miestami naozaj nevyhnutné. Najčastejšie tak vyhľadávame rôzne kúpaliská, aquaparky či vodné nádrže, avšak len malú hŕstku ľudí napadne vycestovať v priebehu leta za lyžovačkou do pomerne blízkych Álp.

Ruka v ruke s poriadnou horskou lyžovačkou ide taktiež prenájom chaty, na ktorej sa dá toho zažiť určite viac ako v hoteli či penzióne. Nie o možnosti ubytovania počas dovolenky ale bude dnešný článok, keďže našou "úlohou" bolo pre vás vybrať najkrajšie, respektíve najzaujímavejšie stavby uprostred zasnežených zjazdoviek a kopcov, ktoré vás svojou lokalitou aspoň na krátku chvíľu schladia. Poďme teda na to.

________________________________________________________________________________________________

Auvergne-Rhône-Alpes (Francúzsko) / Studio Razavi

Prvou našou dnešnou zastávkou bude francúzska časť Álp, ktorá ukrýva viacero lyžiarskych stredísk stojacich za minimálne jednu návštevu v živote. Vyššie menované územie krajiny galského kohúta ponúka nezameniteľnú atmosféru obohatenú napríklad aj o danú nehnuteľnosť s takmer výhradne dreveným obložením a tvrdými betónovými základmi. Jednoducho nádhera a ten interiér...

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Neuvedené presné miesto (Švédsko) / Bigert & Bergström

Prvá netradičná "stavba" v rámci dnešného článku, akú ste doposiaľ s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nevideli. Chladná Škandinávia je, čo sa týka dizajnu, naladená na úplne odlišnej vlne ako zvyšok Európy, a tak nás "Golden Egg" neprekvapuje. Tentokrát síce nepôjde o žiaden honosný dom alebo horskú chatu, ale o menšiu saunu so zrkadlovým efektom situovanú poblíž mesta. Zlatá farba dodáva celému projektu na pôvabnosti a luxusnom dojme.

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Neuvedené presné miesto (Kanada) / Atelier Pierre Thibault

Na našich virtuálnych potulkách ani pre tentokrát neobídeme Severnú Ameriku, a to konkrétne Kanadu. Mekka nádherných horských domčekov a chát sa opäť nenechala zahanbiť a ponúka nám trojpodlažné hniezdočko v príjemnom svetlo hnedom odtieni. Viete si snáď predstaviť lepšie miesto na trávenie dlhých zimných večerov, respektíve na schladenie počas leta, ako daný betónový skvost?

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Nové Škótsko (Kanada) / Omar Gandhi Architect

V krajine minuloročných majstrov sveta v hokeji ešte chvíľku pobudneme, keďže aj náš štvrtý dnešný výber je situovaný práve na rozsiahlom území vyššie uvedeného štátu. Tentokrát nahliadneme až priamo k morskej hladine, kde sa prízemná nehnuteľnosť s mierne šikmou strechou nachádza a ponúka svojim majiteľom atmosféru s úžasným rozhľadom. V skratke stačí ak napíšeme, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o najkrajšiu stavbu na pobreží

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

Ostrov Hokkaido (Japonsko) / Florian Busch Architects

Každý, kto nás už za tie roky aspoň trochu pozná, tak vie, že krajina vychádzajúceho slnka je našou srdcovou záležitosťou. Samozrejme, daný fakt sa netýka čisto len architektúry či dizajnu, ale napríklad aj módy, životného štýlu alebo mimoriadne bohatej histórie. Mount Fuji v pozadí a moderná stavba v popredí je niečo, čo nemáme možnosť vidieť každý deň a nás teší, že vám môžeme uvedenú krásu ukázať aspoň ako súčasť výberu. Nech sa páči... 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dezeen (@dezeen),

Neuvedené presné miesto (Niekde medzi Slovínskom a Talianskom) / OVIS Arhitekti

Krajina podobná tej našej (nielen názvom) je doslova rajom pre milovníkov horskej turistiky, ktorí si môžu vychutnávať aj obdobné krásy na priamom úpätí skál. Neoznačené pohraničie láka aj skrz novú stavbu s hliníkovým oplášťovaním, kde naberá slovíčko adrenalín úplne nový rozmer, čo rýchlo pochopíte. Potrebujeme to čo najskôr vyskúšať na vlastnej koži, pridáte sa?

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

New York (Spojené štáty americké) / Studio Padron

Veľké jablko nie je len plné výškových budov a mrakodrapov, ale na svojom okraji dokáže ponúknuť aj pokojné malé domčeky. Ako dokonalý príklad máme pre vás pripravené hosťovské ubytovanie poblíž tamojších lesov, ktoré výborne dotvárajú celkovú atmosféru celočiernej stavby s nadrozmernými sklami a puncom moderny. Čo môže byť lepšie ako útek z mestskej divočiny do obdobne pokojného prostredia plného zelene? 

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

 

A post shared by Studio Padron (@studio_padron) on

Obereggen (Taliansko) / Peter Pichler Architecture & Pavol Mikolajčák

Projekt s názvom Oberholz Mountain Hut zasadený priamo vedľa stanice lanovky s rovnomerným titulom pritom nesie aj výrazný slovenský rukopis. Áno, čítate správne, náš architekt sa podieľal na majestátnej stavbe v talianskych Dolomitoch a výsledok je vskutku famózny. Úchvatná nehnuteľnosť s výmerou činiacou rovných 320 metrov štvorcových je dizajnovo veľmi čistá, jednoduchá a zároveň výrazná vďaka vystúpeným častiam, ktorým jasne dominujú nadrozmerné sklá. Dokonalosť. Pre viac informácií klikajte tu.

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Neuvedená presná lokácia (Slovínsko) / studio Prima

Do krajiny preslávenej predovšetkým skvelými lyžiarskymi strediskami, jazerami a nádhernou prírodou sa ešte raz vrátime. Neukázať vám totiž klasickú drevenú stavbu so sedlovou strechou v objatí majestátnych hôr a hustých lesov, by bolo doslova hriechom. Písať ďalšie slová o tak neodolateľnom prostredí a oku lahodiacej stavbe je ale naozaj zbytočné a radšej prejdeme k snímke.

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

Sever krajiny (Švédsko) / Snøhetta

Chladný kraj Európy je nielen domovom uvedených architektov, ale taktiež ich hlavným pôsobiskom, keďže dielo, na ktoré dnes poukážeme, sa nachádza v susednom Švédsku. Konkrétne navštívime prostredie obkolesené len nepoškvrnenou prírodou na severe krajiny a pri pohľade na snímky sme usúdili, že pri toľkej kráse panujúcej všade navôkol by sme si veľmi rýchlo zvykli aj na ťažšie životné podmienky. Nosným stavebným prvkom je okrem oceľových konštrukcií a dreveného obloženia bez najmenších pochýb sklo. Práve uvedený fragment v spojení s tamojšou prírodou vytvára nezameniteľný vzhľad a magickú atmosféru, ktorú si môžete vychutnávať aj vy. 

 

A post shared by Dezeen (@dezeen) on

 

A post shared by Snøhetta (@snohetta) on

V prípade, že viete aj o architektonických alebo dizajnérskych štúdiách z našich končín, ktoré taktiež stoja za pozornosť širšieho publika, tak neváhajte a pošlite nám tip na e-mailovú adresu uvedenú v profile vyššie. Ďakujeme vám za spoluprácu!

Domov
Zdieľať
Diskusia