Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2017, 12:08
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovenské mestá pustia ľudí do inak uzavretých častí. Navštíviť môžeš tajomný cintorín či historické záhrady

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA KOŠICE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Celoslovenská akcia rozžiari naše mestá.

V mestách i dedinách po celom Slovensku sa nachádzajú časti, do ktorých sa bežný smrteľník väčšinu dní v roku nedostane. 10. a 11. júna sa však všetko zmení vďaka Víkendu otvorených parkov a záhrad, ktorý sa bude konať už najbližší víkend. Mnoho inštitúcií i fyzických osôb sprístupnia svoje historické či mestské parky, súkromné záhrady a dokonca aj jeden cintorín. V Bratislave bude návštevníkov očakávať až 17 rôznych, nepreskúmaných lokalít. K mnohým záhradám či parkom sa pritom viaže zaujímavá hostŕia, preto budú v niektorých pripravené komentované prehliadky či sprievodný program. V mnohých miestach tiež budú pripravené výstavy fotografií z predchádzajúcich ročníkov, keďže sa tento ročník podujatia bude niesť v retrospektívnom zasadení.

Záhrada v Liptovskom hrádku

Slovenské mestá pustia ľudí do inak uzavretých častí. Navštíviť môžeš tajomný cintorín či historické záhrady
Zdroj: Cnbc | wikimedia

Všetko už od roku 2007 organizuje nezisková organizácia Národný Trust, inšpirovali sa podobnými podujatiami zo Spojeného kráľovstva či z Holandska. Ako informuje denník SME, organizácia sa snaží upozorniť na krásu parkov i záhrad a tiež na potrebu zachovať ich hodnotu. Tento ročník podujatia okrem iného pridáva aj niekoľko špeciálnych miest, ktoré na návštevníkov čakajú, ide napríklad o renesančný meštiansky dom Františka Rómera, vedca a polyhistora, ktorý okrem iného inicioval vznik botanickej záhrady v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Ďalšou zaujímavou lokalitou je napríklad Kochova záhrada na bratislavských Palisádoch, ukrývajúca vinice a ovocné sady a pracoval v nej aj samotný lekár Robert Koch, objaviteľ tuberkulózy, začo získal aj Nobelovu cenu.

Odporúčané
REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov 1. mája 2024, 15:00

Brány otvorí aj tajomný a večne tmavý Ondrejský cintorín, založený už v roku 1784. Pochovávať sa v ňom prestalo už asi pred 60 rokmi, no teraz doň budeš môcť nahliadnuť aj ty. Bratislava však nebude jediným zúčastneným mestom, medzi zaujímavé lokality patrí napríklad aj prešovský Ekopark, kaštieľ v Tomášove, Zámocký park v Hlohovci, záhrada sereďskej fary či park pri kaštieli v Liptovskom Hrádku. Prvýkrát na podujatie pribudne aj takzvané land art umenie, vďaka čomu sa môžeš dozvedieť, ako sa dajú parky či záhrady skrášliť umeleckými inštaláciami. Podrobný zoznam parkov a záhrad nájdeš na oficiálnej stránke podujatia.

Domov
Zdieľať
Diskusia