Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2017, 20:28
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 vecí, ktoré chceme vidieť v Zaklínačovi od Netflixu. Ako ho spracovať tak, aby boli spokojní všetci?

FILMY A SERIÁLY ZAKLÍNAČ NETFLIX
Uložiť Uložené

Netflix pripravuje prvú sériu Zaklínača a my budeme veľmi radi, ak bude vyzerať nejako takto.

Zaklínač sa vďaka hrám stal fenoménom nielen v strednej Európe, ale aj na západe. Otvoril štúdiu CD Projekt Red dvere do AAA tvorby a posadil ho na pomyselný trón. Zároveň vďaka hrám narástol aj počet čitateľov Sapkowskeho kníh, ktorý si to ale necení. Nič to však nemení na tom, že aj už západné spoločnosti pochopili, aká sila drieme v tomto svete, a preto sa Netflix dohodol s autorom kníh na ich použite v pripravovanom seriáli. Dnes si predstavíme pár bodov, s ktorými autori projektu musia počítať, ak chcú priniesť Zaklínača hodného kvalít jeho sveta, zasadenia a príbehu.

Potešiť ako fanúšikov hier, tak čitateľov kníh, ale taktiež prísť s niečím originálnym

Mnohí z vás sú zvedaví, či Netflix natočí seriál podľa vzoru Sapkowskeho kníh alebo bude viac inšpirácie čerpať z trilógie hier od CD Projekt Red. Bohužiaľ, z kníh mám načítané len poviedky, pričom novely ma ešte len čakajú, už teraz však badám isté rozdielnosti, aj čo sa Geraltovej osobnosti týka. Keďže mám momentálne bližšie ku hrám, pričom The Wild Hunt je pre mňa najlepším open world RPG titulom vôbec, vôbec by som sa nehneval, keby sa autori z Netflixu pozerali na tvorcbu CD Projekt Red. Minimálne si musia brať inšpiráciu z ich side questov, ktoré sú v mnohých prípadoch nesmierne originálne, vtipné, zábavné a hlavne emotívne.

Odporúčané
KOMENTÁR: Zaklínač je fantasy z teleshoppingu. Zbohom, Geralt, zbohom, Henry Cavill, zbohom, Witcher od Netflixu KOMENTÁR: Zaklínač je fantasy z teleshoppingu. Zbohom, Geralt, zbohom, Henry Cavill, zbohom, Witcher od Netflixu 1. augusta 2023, 10:00

A keďže Netflix určite nebude chcieť Witchera ukončiť po dvoch sériách (zdravíme fanúšikov Sense8 a mnohých ďalších projektov od streamovacieho giganta, ktorý má posledné mesiace rušenie svojich projektov veľmi v obľube), bude musieť okrem hlavnej dejovej linky/liniek napratať do sérii aj vedľajšie príbehové odbočky. Klasické kontrakty Zaklínačov, politické hry, milostné romániky a všetko navôkol Geralta. Jeho svet je totiž nesmierne bohatý na všetko, na čo si len spomeniete. Postavy, historické udalosti, lynčovanie, upaľovanie čarodejníc, príšery, mágia, politika, vojny, atentáty, kliatby kráľovských dcér... je toho neuveriteľne veľa. Čitatelia kníh a hráči vedia, o čom rozprávam a vy ostatní budete musieť siahnuť po jednej z týchto dvoch alternatív. Jeden z producentov a režisérov prvej série už stihol naznačiť, že hoci sa vydajú vlastnou cestou, hráči trilógie od CDPR spoznajú pár prvkov prevzatých práve z týchto titulov.

10 vecí, ktoré chceme vidieť v Zaklínačovi od Netflixu. Ako ho spracovať tak, aby boli spokojní všetci?
Zdroj: CD Projekt Red

Samozrejme, Netflix bude cieliť aj na ľudí, ktorí nemajú s týmto fantasy svetom žiadne skúsenosti, a tak si ho určite užijete aj bez ďalších znalostí. Ako to už ale býva pri všetkom, najlepšie sa budete v seriáli cítiť a orientovať, ak ho budete poznať ešte predtým, než začne prvé epizóda. Zatiaľ však nemáme ani isté, že ústrednou postavou bude Geralt alebo Ciri (či nejaká iná známa postava), ale v Netflixe by boli hlúpi, keby nezačali s Geraltom. Nakoniec, vždy sa dá povedať iný príbeh vďaka spin-offom, presne tak, ako to plánuje HBO s Game of Thrones. Keďže vás mám rád, ešte predtým, než sa pozrieme na to, čo chceme v seriáli vidieť, trochu vás zoznámim so svetom. Tí, ktorí sú s ním stotožnení, môžu nasledujúce odseky preskočiť (fakt ich preskočte, ešte sa v nich dočítate niečo, čo bude z hľadiska lore správne len na 99% a skončí to kameňovaním v komentároch).


V časoch stredoveku prenikla do Kontinentu mágia. Cez rôzne portály sa do tohto sveta dostali príšery, obeliskovia, obri, trollovia, víly, mágia samotná, obrovské pavúky, kuroliškovia a vlastne všetky možné potvory, ktoré vám napadnú. Nájdu sa medzi nimi aj mierumilovné a dobré stvorenia, no väčšina z nich ľuďom ubližuje, okráda ich alebo ich dokonca zabíja. Aj ľudia sa sem dostali cez Konjunkciu sfér a neskôr sa stali dominantnou rasou, čím odsunuli na bok trpaslíkov a elfov. Kvôli útokom príšer sa postupom času vytvorili Zaklínačské školy na hradoch, kde si majstrovia priniesli malé deti, ktoré podstúpili náročný tréning. Nevydržal ho každý a mnoho mladých chlapcov zomrelo. Geralt však nebol jedným z nich. Zvládol všetko a postúpil aj finálnu mutáciu pomocou nesmierne rizikového experimentu a elixírov. Prešiel si ním každý nastávajúci Zaklínač, len máloktorý však The Trial of the Grasses (v češtine Zkouška trav) prežil.

10 vecí, ktoré chceme vidieť v Zaklínačovi od Netflixu. Ako ho spracovať tak, aby boli spokojní všetci?
Zdroj: CD Projekt Red

Po dobu troch dní bolo telo mladého chlapca priviazané k stolu, kedy mu do tela neustále vpichovali rôzne jedy a mutagénne elixíry. Väčšina uchádzačov zomrela v prvý deň. Ďalšie dva dni sa úmrtnosť zmenšovala, no aj tak mutagénnu zmenu prežila len cca tretina Zaklínačov. Na oplátku získali lepší zrak (žlté oči podobajúce sa mačkám), citlivejšie videnie v tme, zrýchlili sa im reflexy, regenerácia, sila, boli odolnejší voči jedom, chorobám a taktiež sa im spomalil tep, aby predišli vykrvácaniu. Zo Zaklínačov totiž krv tiekla až príliš často. Nie je to oficiálne, no hra uvádza, že napríklad taký Geralt má takmer 100 rokov (podobne ako Yennefer), zatiaľ čo jeho mentor Vesemir má už cez 300. Je tu však aj jedna nepríjemnosť. Žiadny Zaklínač nedokáže oplodniť žiadnu ženu a nedokážu vyjadriť ani cítiť žiadne emócie. Toto som veľmi nikdy nepochopil, keďže v hrách aj v kinách je to miliónkrát vyjadrené, takže sa rád nechám poučiť. Aj keď je pravda, že s tým čo-to dočinenia môžu mať netradičné mutagény a experimenty, ktorými si Geralt prešiel ako jediný. Aj preto mu zosiveli vlasy, kvôli čomu ho elfovia volajú Gwinbleidd (The White Wolf).

Netflix nám musí dať Geralta, akého si zaslúžime

Geralt tak putuje krajinou, zvádza krásne ženy, zabíja príšery a sem-tam sa nechtiac pripletie do politickej hry či nejakej tej vojny. Rozhodne nejde o obyčajného Zaklínača. Po svete má všakovakú povesť a nie je to s ním také ružové ako v hrách. Ani prezývku Butcher from Blaviken nemá len tak zo srandy. Častokrát urobil niečo nemorálne, nemá na rukách len krv vinných a monštier, a to ešte nehovoríme o jeho románikoch. Nie je to však zlý človek a presne tu si Netflix musí dať pozor. Nechceme čiernobiely príbeh a čiernobielu charakterizáciu postáv. Čo sa ich týka, veľa z nich vám dnes nepredstavím, kedže stále nevieme, s kým sa vlastne v seriáli stretneme a nechcem vám spoilovať dej z kníh či hier (viem, o čom sú knihy, len som ich nečítal).

Zoznámte sa s Geraltom

Postavy
V každom prípade tu máme spomínaného Geralta, sarkastického „dobráka“, ktorý neodmietne mešec zlata, no zároveň sa pýta prečo, keď má niekomu odseknúť hlavu. Miluje ženy, no ešte viac miluje svoju Yennefer (poprosíme, žiadna Jennifer). Yennefer je silná čarodejka, ktorá má s Geraltom zvláštny vzťah plný vášne, ale i neporozumenia. Nie je to medzi nimi vždy ružové, no okolnosti ich vždy dovedú späť k sebe. Pod povrchom navonok chladnej ženy, ktorá si len tak hocikoho k sebe nepustí, sa schováva nežná a utrápená duša. Samozrejme, nejde o jedinú Geraltovu lásku. Ženy sú značnou súčasťou jeho života, no Yennefer je len jedna.

Samozrejme, za tie roky si Geralt urobil aj pár nepriateľov, no hlavne priateľov. Rozhodne sa okrem Yennefer, Triss a iných Geraltových lások chceme stretnúť aj s umelcom Dandelionom (Marigoldom) a charizmatickým trpaslíkom Zoltanom. Práve oni vrhajú na Zaklínačov život a osobnosť celkom iné svetlo než čokoľvek iné. Mohli by sme vďaka nim zažiť nezabudnuteľné dobrodružstvá a taktiež sa vďaka nim formuje Geraltov charakter a spoznávame ho z inej stránky. Máme tu aj kráľa Foltesta za Severné kráľovstvo či Emhyra var Emreisa za Nilfgaard. Kiež by Netflix povolal Charlesa Dancea, ktorý prepožičal postave svoj hlas v hre Witcher 3: The Wild Hunt. Samozrejme, sú tu desiatky ďalších postáv, hrdinov a záporákov, s ktorými sa Geralt stretáva, dnes na ich predstavenie však priestor ani zmysel nie je. Najprv si skutočne budeme musieť počkať na nejaké oficiálne informácie.

10 vecí, ktoré chceme vidieť v Zaklínačovi od Netflixu. Ako ho spracovať tak, aby boli spokojní všetci?
Zdroj: CD Projekt Red

Kasting
Už teraz sa ale trošku môžeme vŕtať v kastingu. Mnoho z vás by chcelo v role Geralta z Rivie Madsa Mikkelsena. Aj napriek pokročilému veku si udržuje dobrý fyzický stav, je perfektný herec a navyše sa na Geralta aj trošku podobá. Je tu však mnoho iných hercov, ktorí sa na rolu možno hodia viac a hlavne sú o niečo mladší. Už teraz nám bude nesmierne chýbať Geraltov hlas z hier s nezvyčajne sarkastickým zafarbením, no stále sa Netflix môže trafiť do čierneho. Yennefer je nádherná a nesmierne sexy žena. Rovnako ako väčšina čarodejníc a Geraltových mileniek. A aj keď nejde o primárny prvok pre dej či kvalitu seriálu, kto by sa rád nepozeral na naozaj nádherné ženy? Zabudnite na Evu Green, tá nás už naozaj nemá čím prekvapiť a pomaly vieme o všetkých jej znamienkach na tele. Chce to nejakú novú, dravú krv s úžasným telom.

Odporúčané
RECENZIA: Rozlúčka so zaklínačom Henrym Cavillom je fiasko RECENZIA: Rozlúčka so zaklínačom Henrym Cavillom je fiasko 27. júla 2023, 17:00

A to platí pre všetky atraktívne ženy v príbehu. Sex je výdatnou súčasťou ako kníh, tak aj hier (hlavne hier), pričom nejde o sex na štýl Game of Thrones. Mnohokrát ide aj o city a v prípade Triss, Yennefer a ďalších aj o prepracované romantické vzťahy. Nechceme pár krásnych nahých tiel, ktoré omrzia po dvoch sériách. Chceme napätie, vášeň a neodfláknutú romantiku. Samozrejme sa nesmie zabúdať na širší herecký register, nechceme sa predsa pozerať pár sérií na utrápených hercov ťažiacich hlavne zo sympatickosti postavy (zdravíme Game of Thrones).

10 vecí, ktoré chceme vidieť v Zaklínačovi od Netflixu. Ako ho spracovať tak, aby boli spokojní všetci?
Zdroj: CD Projekt Red

Humor

Geralt nie je žiaden suchár a aj napriek tomu, v akom svete sa nachádza, s čím sa v živote stretáva a koľko si toho vytrpel, dokáže byť nesmierne vtipný. Platí to hlavne pri dialógoch s hlúpymi ľuďmi, ale aj s priateľmi či zadávateľmi kontraktov. Vsádza hlavne na cynické komentáre a sarkazmus. V hrách sme to pocítili o to viac vďaka skvelému hlasu dabéra Douga Cockleho. Jeho hlas akoby bol defíniciou sarkazmu samotného. Samozrejme, rozosmiať dokážu aj iné postavy, či už ide o Zoltana, situačný humor či ženy, hlavne čarodejnice. Rovnako ako pri charakterizácií postáv a zachovania rovnováhy si tvorcovia musia dať pozor aj v tomto prípade. Humor a depresívna zložka príbehu a sveta okolo hlavných postáv musí byť zdravo vyvážená.

R-kový rating
Brutálnosť a reálnosť. Nie každý Zaklínač mal schopnosti a zručnosti Geralta. Ten je silný v mágii, skvele ovláda oba svoje meče (oceľový pre ľudí, strieborný pre príšery), pohyb a oplýva strategickým myslením. Niektorí Zaklínači zomreli pri svojom prvom kontrakte, iní boli zradení, prepadnutí či jednoducho podcenili príšeru, alebo chceli odmenu len pre seba, a tak po nej neuvážene vyštartovali sami. Je dôležité, aby diváci videli umierať nielen obyčajných ľud a obete upírov, ale aj Zaklínačov. Samozrejmosťou by malo byť R-ko. Bez toho to nemá význam robiť a bez hanby môžem prehlásiť, že Netflix by som v prípade oznámenia PG-13 opľul. Okrem toho, že tu hovoríme o zabíjaní príšer, máme čo dočinenia so sexuálnym obsahom, nadávkami, temnejšími dospelými témami, veľmi reálnym a smutným pohľadom na krajiny spustošené vojnou, upaľovanie čarodejníc a nevinných ľudí, masakre a takto môžeme pokračovať ešte pár riadkov.

10 vecí, ktoré chceme vidieť v Zaklínačovi od Netflixu. Ako ho spracovať tak, aby boli spokojní všetci?
Zdroj: CD Projekt Red

Nenatrieť Witchera ružovou farbou

Svet Zaklínača rozhodne nie je pre deti a neexistuje rozumný dôvod preto, aby nám ho tvorcovia neukázali v jeho pravom svetle. Monštrá terorizujú každú dedinku, les, ale nevyhýbajú sa ani veľkým mestám. Zaklínači sú však jedinou oficiálnou organizáciou zameriavajúcou sa na ich likvidáciu (pár nešťastníkov s vidlami sa ich snažilo nahradiť, ale viete si domyslieť, ako dopadli). Aj tak s nimi väčšina ľudí jedná ako s odpadom. Trpaslíci a elfovia cítia rasizmus na každom kroku, v celej krajine a hlavne mimo miesť vládne chudoba, hladomory, choroby, smrť, zbojníci, pričom králi a lordovia vedú hony na čarodejnice. Nechceme vidieť ružovú krajinu. Chceme vidieť reálny obraz zúfalstva a radosti z takých maličkostí ako východu Slnka bez kriku o pomoc. Samozrejme, Kontinent ponúka aj nádherné scenérie a nie všetky oblasti boli zasiahnuté vojnou. Ide však skôr o zvýraznenie kontrastu vo svete, ktorý nie je na 100% obrazom smrti a nešťastia.

Odporúčané
KOMENTÁR: Marigold/Jaskier je v Zaklínačovi od Netflixu bisexuál. Prečo je táto zmena oproti knihám problematická? KOMENTÁR: Marigold/Jaskier je v Zaklínačovi od Netflixu bisexuál. Prečo je táto zmena oproti knihám problematická? 10. júla 2023, 19:00

Choreografia a súboje
S tým súvisia aj poriadne akčné scény. Našťastie, až na pár prípadov by malo ísť o klasické pästné či „šermiarske“ súboje. Chce to teda poriadnu choreografiu, šikovných režisérov, dablérov a kaskadérov. Game of Thrones bolo v tomto smere skvelé už v prvej sérii, bude teda zaujímavé porovnávať aj aspekt súbojovej atraktivity a choreografie. Netreba zabúdať, že si Geralt pri súbojoch pomáhal aj s chvatmi a päsťami, ako i s jemnou mágiou. Jeho strety s ľudskými protivníkmi musia byť vyšperkované do dokonalosti.

10 vecí, ktoré chceme vidieť v Zaklínačovi od Netflixu. Ako ho spracovať tak, aby boli spokojní všetci?
Zdroj: CD Projekt Red

Začať pekne od začiatku

Z môjho pohľadu bude ideálne, ak nás Netflix zoznámi s hlavnými postavami (vrátane Ciri) skôr než tomu tak bolo v hrách. Ciri je významnou postavou, ktorá zdedila Blood of the Elders. Jej moc je žiadaná všade po svete, dokáže cestovať medzi svetmi a taktiež sa hrať s časom. Odjakživa po nej ide The Wild Hunt. Chcú totiž ovládať jej schopnosti a pomocou nich ovládnuť všetko, na čo dovidia. Ťažkou sa rozhodujem aj medzi tým, či by som si pozrel Geraltov origin a chronologické vysvetlenie toho, čo sa na Kontinente vlastne stalo, ako sa do sveta dostala mágia a príšery, ako vznikli Zaklínači a tak ďalej. Je toho príliš veľa na postupné odhaľovanie skrz flashbacky. Seriál sa musí obzrieť dozadu a vysvetliť divákom, o čo vlastne ide. Pozadie treba postupne vybudovať a odhaľovať, množstvo ľudí by sa cítilo zmätene, ak by nás prvá časť vrhla do víru diania v pokročilejšom Geraltovom veku, kedy toho už preskákal viac než iní Zaklínači za celý život.

Mastný budget

Ak sa má Zaklínač spraviť poriadne, musí sa spraviť za veľké peniaze. Neexistuje nič také, ako šetrenie na prvej sérii kvôli neistote z diváckeho a kritického prijatia. Ak to má fungovať a ak sa má seriál držať predlohy, respektíve aspoň sveta, ktorý spracúva, musí to byť drahé. Potešilo by, keby sa tvorcovia venovali kostýmom a praktickým efektom, no niektoré monštrá jednoducho nebudú môcť dostať na obrazovky bez využitia VFX a CGI. Nejde o lacnú záležitosť a trochu sa obávame, že kvôli znižovaniu nákladov nemusíme veľa príšer ani stretnúť a Netflix sa v prvých sériách zameria na ľudskú drámu. Stále si môžu pomôcť tým, že ukážu Geraltove začiatky, jeho výcvik, prvé dni v koži Zaklínača a všetko okolo toho, no skôr či neskôr prídu do bodu, kedy do seriálu budú musieť naliať veľké množstvo peňazí, inak budú hráči aj čitatelia nesmierne sklamaní. Určite ste zaregistrovali zrušenie seriálov ako Sense8, Marco Polo či Get Down. Keď si spočítame všetky série všetkých týchto troch seriálov, vyjde nám, že každá v priemere stála neuveriteľných 100 miliónov dolárov. Veľké čísla sledovanosti ale nemali, a tak sa zrušili. Navyše sa špekuluje, že v prípade Sense8 dopomohol práve fakt, že Netflix potreboval nájsť zdroje. 

10 vecí, ktoré chceme vidieť v Zaklínačovi od Netflixu. Ako ho spracovať tak, aby boli spokojní všetci?
Zdroj: CD Projekt Red

Seriál musí postupom času naberať na obrátkach. Nemáme však na mysli len monštrá. Geralt sa skôr či neskôr musí dostať do politických hier, musí okúsiť trpkosť vojny a musí čeliť extrémnym nebezpečenstvám. Samozrejme, nič z toho nečakáme v prvej sérii, no tvorcovia si musia uvedomiť, aký seriál vytvoria a v akom formáte ho chcú zveľaďovať. Bola by škoda, keby sa do projektu síce naliali peniaze, ale Netflix by ho po pár seriách zarazil, pretože prípadná nedostačujúca kvalita by zmenšila záujem divákov. Netflix má v rukách nesmierny poklad. Musí ho však dokonale obrúsiť, a to nepôjde bez kvalitných filmárov a scenáristov. Bez pochýb sa z toho môže vykľuť najväčší seriál od Netflixu a po Game of Thrones pravdepodobne aj ten najvelkolepejší. Dúfajme, že si na ňom dajú všetci kompetentní záležať. Nebude to jednoduché, no my im držíme palce. Už teraz sa však treba zmieriť s tým, že množstvo fanúšikov bude sklamaných. Nie všetko dopadne ideálne, nie každý bude spokojný s kastingom, nie každý pochopí zámer tvorcov a prípadný odlišný prístup k látke. Ostáva len dúfať a čakať, že z debutovej série budeme nadšení.

Domov
Zdieľať
Diskusia