Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2017, 11:02
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Na neobývanom ostrove v Tichom oceáne našli 38 miliónov kusov plastového odpadu. Prírodu si ničíme sami, aj keď o tom možno ani nevieme

ZAUJÍMAVOSTI ODPAD
Uložiť Uložené

Najvzdialenejší a najznečistenejší ostrov v Tichom oceáne.

Uprosted Tichého oceánu leží koralový ostrovček s názvom Henderson Island, ale napriek vzdialenému a izolovanému umiestneniu trpí miestny ekosystém obrovským problémom s názvom odpad. Nejde pritom o žiadny biologický odpad, ktorý by sa po príchode na pobrežie ostrova jednoducho rozložil, ale o plastový odpad, ktorý na zemskom povrchu zostáva dlhé stovky rokov. Výskumníci neverili vlastným očiam, keď po príchode na ostrov začali so svojím výskumom odpadu a zistili, že ostrov sa bez väčšej konkurencie stal najznečistenejším miestom na Zemi, pretože je až na 99,8-percenta pokrytý plastovým odpadom. Plastové výrobky sa pritom nenachádzajú len na samotnom pobreží a na povrchu pláží, ale až do hĺbky 10 centimetrov, a tak kvôli tomu trpia najmä miestne živočíchy.

Koralový ostrov Henderson Island zostal dosiaľ prakticky nedotknutý ľudskou civilizáciou, ale zvieratá ako kraby tam žijú odjakživa a často sa im stáva, že plastové fľaše či vrchnáky z nich spôsobujú živočíchom zranenia, znehodnotenie miestneho ekosystému a prípadne aj krutú smrť. Na ostrove sa výskumníkom podarilo nájsť až 38 miliónov kusov plastového odpadu a jeho celková hmotnosť dosahovala takmer 18 ton, čo je množstvo plastov, ktoré svet vyrobí za približne 2 sekundy. Až 13-tisíc kusov odpadu sa na pobrežie dostávalo každý deň, takže si človek musí uvedomiť, ako dlho už ostrov uprostred Tichého oceánu ľudská aktivita znečisťuje, ak sa tam nachádza celých 38 miliónov kusov prakticky nerozložiteľných produktov. Nanešťastie, neobývaný ostrov nikoho veľmi nezaujíma, aj keď je zaradený do zoznamu World Heritage List organizácie UNESCO, lenže ak na ňom nežijú žiadni ľudia, potom existuje len malá skupina dobrovoľníkov a výskumníkov, ktorých trápi skutočná situácia znečistenia. Viaceré krajiny chcú v budúcnosti bojovať s rozširovaním plastového, ale aj iného odpadu vo svetových oceánoch, ale čaká na nás ešte ťažká cesta za krajšou planétou, ktorú naša Zem koniec koncov ani len nemusí zvládnuť.

Odporúčané
Daj si do roku 2023 zelené predsavzatie. Mnohé z nich sú až šialene jednoduché Daj si do roku 2023 zelené predsavzatie. Mnohé z nich sú až šialene jednoduché 1. januára 2023, 12:30



Domov
Zdieľať
Diskusia