Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2017, 11:54
Čas čítania 0:00
Paxi

Krásne výhľady, piesočná pláž a príroda. Aj tak by sa dal charakterizovať Sandberg - kopec na kraji Bratislavy

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Využi pekné dni naplno a spoznávaj krásne miesta Bratislavy.

Pomaly, ale isto sa blíži leto. Dni sú dlhšie a konečne aj teplejšie. Je teda prirodzené, že nás čím ďalej tým viac láka stráviť voľný čas niekde vonku. Ak ale netušíš, kam by si sa vybral alebo sa ti staré známe miesta už zunovali, prečítaj si tip od Refresheru.

Dnes sa pozrieme na Pieskový vrch – Sandberg, nachádzajúci sa v Devínskej Novej Vsi. Tento kopec sa oplatí navštíviť hneď z viacerých dôvodov.

História

Tí, ktorí sa chcú počas výletu aj niečo dozvedieť a naučiť, ocenia historický význam Sandbergu. Kopec je jedným zo svetovo najvýznamnejších paleontologických nálezísk. Na Sandbergu boli objavené pozostaky rôznych živočíchov od žraločích zubov, cez lastúrnikov, ježoviek, treťohorných veľrýb až po antropoidné opice, ktoré boli v minulosti považované za vzdialených príbuzných človeka. O všetkom ti viac povie náučný chodník, ktorý ťa k Sandbergu dovedie z Devínskej Novej Vsi.


Krásne výhľady, piesočná pláž a príroda. Aj tak by sa dal charakterizovať Sandberg - kopec na kraji Bratislavy
Zdroj: Wikimedia / Stanislav Doronenko

Ak ťa história baví natoľko, že by si tieto významné nálezy chcel vidieť na vlastné oči, budeš si musieť trochu pocestovať. Ako to už na Slovensku býva, na území našej krajiny sa nenachádzajú. Keďže to najvýznamnejšie (zvyšky treťohorných pliopitekov – opíc, považovaných za našich vzdialených príbuzných) bolo objavené rakúskymi bádateľmi, ešte pred prvou svetovou vojnou, tieto pozostatky treba hľadať v rakúskych zbierkach.

Piesočná pláž 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Britt (@brittvash),

Keď ti chýba more a prechádzky po piesočnatej pláži, ale nemáš na dovolenku, vybehni na Sandberg. More tu už síce nenájdeš, to sa tu nachádzalo tak pred 14-16 miliónmi rokov, no piesku, a teda aj pocitu ako na piesočnej pláži si tu užiješ. Z geologického hľadiska je Sandberg, ako už napovedá jeho názov, tvorený z piesku a pieskovca. Aj vďaka tomu je Pieskový vrch obľúbenou lokalitou geológov. Tí z nás, čo sa nevyznáme, môžeme aspoň obdivovať čitateľné geologické vrstvy, ktoré sa formovali milióny rokov. Je to rovnaký úkaz, aký ľudia obdivujú napríklad na slávnom Grand Canyone. Ibaže steny Sandbergu sú okrem týchto „farebných pásov“ pokryté aj zvyškami lastúr.

Brutálne výhľady

Krásne výhľady, piesočná pláž a príroda. Aj tak by sa dal charakterizovať Sandberg - kopec na kraji Bratislavy
Zdroj: Wikimedia/Stefan.lefnaer

Nie naozaj, fakt sú brutálne. Mnohými dokonca považované za jedny z najlepších v Bratislave a jej okolí. Takže keď sa rozhodneš na Sandberg vybehnúť, určite si vyber deň s dobrou viditeľnosťou. Čo teda uvidíš? Smerom na juh leží hrad Devín a za ním Hainburgské kopce. Na západe zase uvidíš rieku Moravu a za ňou Moravské pole (Marchfeld), na ktorom sa v minulosti odohrali významné bitky. Dominantou pola je krásne zrekonštruovaný zámok Schlosshof. Výhľad na sever zapĺňa Devínska a automobilka Volkswagen. Radšej sa teda pozri viac na východ, kde môžeš vidieť Malé Karpaty a zrúcaninu hradu Pajštún.

Prechádzky v prírode

Nechcem písať túry, lebo výlet na kopec s výškou niečo málo cez 200 metrov sa skutočne nedá nazvať inak ako prechádzkou. Sandberg je súčasťou lokality Devínska Kobyla, ktorá ako celok vytvára Národnú prírodnú rezerváciu. V celej oblasti rezervácie si môžeš vychutnať kratšie ale aj dlhšie prechádzky vedené zväčša po dobre značených turistických chodníkoch. Zo Sandbergu sa vieš vybrať napríklad k Devínu alebo si prejsť spomínaný náučný chodník. Ak sa ti chce kráčať dlhšie, tak približne osem kilometrová trasa ťa zavedie až do Karlovky. Či sa už vydáš na konkrétne miesto, alebo sa len rozhodneš poprechádzať po okolí Sandbergu, všade natrafíš na krásnu prírodu. Devínska Kobyla je najkrajšia na jar, kedy kvitne veľké množstvo kvetov.

 

Krásne výhľady, piesočná pláž a príroda. Aj tak by sa dal charakterizovať Sandberg - kopec na kraji Bratislavy
Zdroj: Wikimedia/Stanislav Doronenko

Dostupnosť

Na Sandberg sa dá dostať veľmi pohodlne. Z centra Bratislavy použi MHD smer Devínska Nová Ves – linky 28 alebo 29 (po Hrad Devín). Pešo sa dá ísť od Hradu Devín – po modrej turistickej značke. Na tejto trase ťa budú sprevádzať aj cedule spomínaného náučného chodníka. Z Devína na Sandberg sú to približne štyri kilometre a rátaj, že táto vychádzka ti zaberie tak hodinku.

Ak sa ti nechce toľko šliapať, choď busom 28 a vystúp na zastávke Na hriadkach. Odtiaľ je to pešo už len kúsok. Cesta vedie po uliciach Primoravská a Slovinec. Zo spomínanej zastávky to bude trvať 15-20 minút.

Pre romantické duše a ľudí, ktorí si chcú užiť skutočne celodenný výlet s niečím netradičným existuje aj iný spôsob dopravy. Počas letnej sezóny premáva medzi Bratislavou a Devínom loď. Plavba po Dunaji trvá z Bratislavy hodinu a pol, spiatočnú cestu dáš za pol hodinu. Lístky sú síce výrazne drahšie ako MHD, ale zážitok určite stojí za to. Ak chceš o tejto možnosti vedieť viac, klikaj sem.

V každom prípade, zabudni na to, že sa na Sandberg dostaneš autom. To môžeš nechať buď pri Devíne alebo na parkovisku na začiatku Devínskej. Sandberg je ale pomerne obľúbenou lokalitou a tak je dosť možné, že v najkrajšie dni budú parkoviská plné.

Domov
Zdieľať
Diskusia