Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2017, 17:33
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Hitlerov osobný strážca prezradil, čo sa v nacistickom bunkri dialo pár minút pred smrťou diktátora. Evu Braunovú nachytal v chúlostivom momente

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Posledné minúty v nacistickom bunkri.

Už o niekoľko mesiacov sa na pulty kníhkupectiev dostanú spomienky osobného strážcu Adolfa Hitlera. Volal sa Rochus Misch a s Adolfom Hitlerom prežil aj niekoľko posledných dní pred tým, než sa nacistický diktátor rozhodol po otrasných správach od svojich vojenských veliteľov spáchať samovraždu. Rochus pritom zomrel až v roku 2013, čo z neho urobilo posledného žijúceho človeka, ktorý sa v osudný deň v roku 1945 nachádzal priamo v bunkri, kde si Hitler zobral život.


Krátko po tom, čo Hitler dostal informácie o neúspechu nacistickej defenzívy proti červenej armáde ho Rochus Misch zazrel vchádzať do jeho študovne, kam za ním vošla aj Eva Braunová, ktorú si pred pár desiatkami minút stihol zobrať za ženu, a ostatní len nemo čakali, čo sa bude diať ďalej. Hitlerov poradca Otto Günsche zavrel na študovni dvere a Mischovi odkázal, že Hitler si neželá byť rušený a má na to dohliadnuť. Ešte predtým však diktátor stihol vyhlásiť, že každý z vojakov je v tej chvíli zbavený sľubu vernosti a po jeho smrti sa majú postarať o to, aby bolo telo spálené, nikto sa k nemu nemohol dostať a verejne ho zneuctiť.

Podľa Mischa potom nastalo ticho a všetci so zadržaným dychom čakali, kedy sa dvere opäť otvoria. Keď ten moment konečne prišiel, Misch si ako prvú všimol Evu Braunovú usadenú v kresle s hlavou smerujúcou k mŕtvemu Hitlerovmu telu. Zostal len bezvládne ležať s otvorenými očami a hlava mu mierne padala dopredu, takže nezostávalo veľa času na to, aby sa vojaci postarali o telo svojho bývalého vodcu. Osud Rochusa Mischa ho po skončení vojny na osem dlhých rokov zaviedol do pracovných táborov, kam ho umiestnili Sovieti, ktorí ho v bunkri zadržali, ale napokon sa dostal na slobodu a často rozprával o tom, čo všetko s Hitlerom zažil, pričom nacistický vodca bol podľa neho dobrým šéfom. V jeho spomínanej knihe Hitler's Last Witness si Rochus zaspomínal aj na to, ako sa mu jedného dňa podarilo v bunkri otvoriť dvere do hosťovskej izby a nachytať tam Evu Braunovú vo vzrušujúcej nočnej košeli, pričom priamo z jej izby sa dalo tajnou chodbou prejsť do izby Adolfa Hitlera. Eva sa vraj na Rochusa len usmiala, priložila si prst ku perám, aby zostal ticho a on len poslušne odišiel, aby nespôsobil ešte viac škody, ako sa mu už podarilo narobiť.


Domov
Zdieľať
Diskusia