Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2017, 13:17
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Zakladateľ Wikipédie ide do boja so somarinami na internete. Vzniká tak nová spravodajská platforma

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

"So silou online transparentnosti môžeme poraziť falošné správy," vyhlásil Jimmy Wales.

Wikipédiu pozná snáď každý, kto používa internet. Stránka plná informácií a faktov najširšieho záberu je výborným pomocníkom nielen pre študentov, ale kohokoľvek iného bažiaceho po vedomostiach. Áno, sem-tam sa stane, že aj tu sa objaví nepravda, poprípade omyl, no väčšina poskytnutých údajov sa zakladá na skutočnostiach. Jej zakladateľ, Američan Jimmy Wales sa chce najnovšie pripojiť k boju proti dezinformáciám a manipulatívnym tvrdeniam na internete, a preto zakladá novú spravodajskú platformu s ľahko zapamätateľným názvom Wikitribune. Ako podľa portálu guardian.com povedal sám Wales: "Pôjde o prvý prípad v histórii, kedy budú profesionálni novinári a obyčajní ľudia pracovať bok po boku za účelom písanie príspevkov."

Zakladateľ Wikipédie ide do boja so somarinami na internete. Vzniká tak nová spravodajská platforma
Zdroj: wikipedia.org

Ak sa pýtate, kto to všetko zaplatí, tak odpoveď je nasledovná - reportéri budú dostávať odmeny z dobrovoľných príspevkov ľudí (voľné predplatné, nenútené donácie,...), z ktorých sa následne stane akási dobrovoľnícka komunita. Všetko bude transparentné, novinári v prípade rozhovorov budú musieť zverejňovať ich celé dĺžky bez akýchkoľvek zásahov a to isté platí aj pre kompletné vyjadrenia rôznych osôb. Nakoľko tu nebude priestor pre žiadnu reklamu, nemali by sme očakávať clickbaity či podobné somariny, ale serióznu vec.

Zakladateľ Wikipédie ide do boja so somarinami na internete. Vzniká tak nová spravodajská platforma
Zdroj: niemanlab.org

V súčasnosti prebieha zbierka a prvé prípravy na spustenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia