Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2017, 17:34
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Detailing: Moderná starostlivosť o auto v rukách profesionálov, ktorí sa postarajú o jeho dlhotrvajúci lesk a ochranu

TECH
Uložiť Uložené

Ak ste si možno do dnes mysleli, že detailing nie je veda, tak vás teraz veľmi radi presvedčíme o opaku.

Tak ako v každom obore, aj v tom automobilovom máme postupom času možnosť sledovať množstvo inovácií, ktoré sa nemusia nutne týkať len technológie a noviniek spojených so samotnou výrobou vozov. Modernizácia totiž prichádza aj v oblasti starostlivosti a ochrany áut, ktoré sme síce boli doteraz zvyknutí jednoducho umývať a maximálne pri tom použiť aj nejaký ten špeciálny prípravok, no aj napriek tomu išlo zväčša o obyčajný šampón. Málo kto si však uvedomuje, že  taká starostlivosť o vozidlo môže byť skutočnou vedou a zaoberá sa ňou čoraz viac profesionálov. Ešte predtým, ako si prezradíme, o čo v skutočnosti ide, si zavedieme termín detailing, čo je vlastne odbornejší názov pre dôkladné a šetrné čistenie auta.

Detailing: Moderná starostlivosť o auto v rukách profesionálov, ktorí sa postarajú o jeho dlhotrvajúci lesk a ochranu

V skutočnosti ide o jeho renováciu, s ktorou súvisí aj korekcia laku, resp. leštenie a ruka v ruke s ňou ide samozrejme aj konzervácia, čo si najčastejšie môžeme predstaviť pod pojmom voskovanie. Cieľom detailingu je primárne dosiahnutie dokonalej čistoty a lesku, a to doslova v každom jednom detaile. Po tejto kúre bude vaše auto zaručene vyzerať lepšie ako nové a vyniknú aj jeho krivky. Detailig ako taký existuje už pomerne dlho, no v minulosti sa využíval hlavne pre reprezentačné vozidla, ktoré jednoducho musia vyzerať dokonale a pre tých obyčajných ľudí bol nedostupným. A to nielen čo sa týka ceny. No a netreba zabúdať aj na skutočnosť, že ľudí, ktorí dokážu túto prácu vykonávať na skutočne vysokej úrovni je totiž stále veľmi málo.

Laicky povedané, kvalitný detailista dokáže aj z vašej hrdzavej službnej Fábie s pol miliónom najazdených kilometrov vyčarovať na prvý pohľad auto, ktoré by ste ihneď mohli vrátiť do salónu ako nové. Tento proces je však veľmi náročný a má svoje zásady. Samozrejme platí, že tá prvá návšteva profesionálneho detailingu je o niečo náročnejšia ako následna poctivá a šetrná údržba, no niekde sa začať jednoducho musí. Detailing sa pochopiteľne týka nielen exteriérovej časti ale aj interiéru, o tom si však povieme trochu neskôr. 

Niekto by si možno povedal, že si stačí kúpiť nejaký ten šampón a ručník a jednoducho auto "ošetriť" taktýmto spôsobom. Už to je však prvá základná chyba, ktorou môžete vášmu vozidlu skôr uškodiť. Profesionáli totiž požívajú overené postupy a prípravky, ktorých náklady sa dokážu vyšplhať na 10 tisíc korún, čo nie je nič príjemné, obzvlášť pri skutočnosti, že ešte stále neviete čo s tým.

Detailing: Moderná starostlivosť o auto v rukách profesionálov, ktorí sa postarajú o jeho dlhotrvajúci lesk a ochranu

Veda nie sú len chemické prípravky, ktorých je mimochodom na trhu neuveriteľné množstvo. Ako keď vám žena povie, že chce hnedý odtieň farby na vlasy a vy prídete do obchodu a hnedých je tam presne 48. Pozor si treba dávať aj na materiály, z ktorých je vyrobený ručník či handrička využívaná na nanášanie prípravkov. Netreba zabúdať, že materiálov máme na aute použitých viac a každý môže reagovať na rôzne látky inak. Tí najpovolanejší využívajú aj špeciálne prístroje, medzi ktoré patrí v prvom rade leštička, vďaka ktorej svoje auto po prvej kúre zaručene nespoznáte.

Všetko teda nasvedčuje tomu, že skutočne má význam nechať detailing auta na tých, ktorí sa v problematike naozaj vyznajú a naše auto sa nám odvďačí. Už jednorázova návšteva profíka môže predĺžiť životnosť karosérie o niekoľko mesiacov až rokov, keďže je vďaka nanokeramickým povlakom značne tvrdšia a odolnejšia voči malým aj väčším škrabancom. Všetci zároveň dbajú na precíznosť a šetrnosť, na čom by malo záležať každému jednému majiteľov auta.

Viac informácií, akutalít a aj ponuku konkrétnych služieb nájdete na stránke police-detailing.cz, prípadne na tejto oficiálnej facebook stránke.

Domov
Zdieľať
Diskusia