Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. apríla 2017, 15:09
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Človek ešte 48 hodín po sexe žiari šťastím a spokojnosťou. Zbližujeme sa vďaka nemu s partnerom a vo vzťahu sa nám páči ešte viac

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Sexu môžeme vďačiť za množstvo pozitívnych vecí.

Sex je prirodzenou aktivitou, ktorej sa ľudia oddávali už pred tisíckami rokov a keby tomu tak nebolo, dnes by si pravdepodobne tento článok koniec koncov ani nemohol prečítať. Sex teda patrí do každodenného života a záleží len na konkrétnych ľuďoch, či si ho užívajú len kvôli fyzickému potešeniu, alebo ich na ňom priťahuje skôr emocionálna blízkosť či kombinácia oboch faktorov naraz. Ak sa chceme baviť o sexe, nejde však len o obyčajnú aktivitu, ktorá sa skončí po úspešnom vyvrcholení partnerov, pretože sex dokáže na ľudskú psychiku vplývať ešte dlho potom, čo sa v skutočnosti odohral.

#girl #love #yes #lovequotes #lovecouple #sexcouple #hermosa #pasion

Příspěvek sdílený Yors Jorge Santos Marin (@yors01),


Skupina výskumníkov na čele s Andreaou Meltzerovou a Anastasiou Makhanovou zverejnila pred tromi týždňami zaujímavú psychologickú štúdiu, z ktorej musí byť každému jasné, že sex má na naše životny ďaleko významnejší dopad ako by si človek mohol myslieť. Principiálnou otázkou tohto výskumu bolo to, či je pravda, že sex utužuje zbližovanie medzi partnermi aj vtedy, ak sa práve neodohráva. V praxi to znamená, že výskumníci chceli zistiť, či vôbec sex dokáže ovplyvniť ľudské emócie a nálady aj po tom, čo sa skončil a či ovplyvňuje spokojnosť so samotným vzťahom. Už v minulosti sa mnohokrát povrávalo, že po sexe sa u človeku objavuje fenomén v angličtine známy ako „sexual afterglow“, čiže akási spokojnosť s tým, čo sa práve udialo. Ak by sme to chceli posunúť ešte o úroveň vyššie, dalo b sa povedať, že človek by mal po úspešnom sexuálnom zážitku žiariť, byť vysmiaty a šťastný, a tak sa náš tím výskumníkov pustil do práce s desiatkami a desiatkami rôznych párov, aby mohol zistiť, do akej miery sú tieto predpoklady a tvrdenia pravdivé.

Základom výskumu spokojnosti po sexe sa stali dve ďalšie nezávislé štúdie, ktorých sa zúčastnilo v jednom prípade 186 ľudí a v tom druhom zase 230 ľudí. Medzi dvojicami sa nevyskytovali len čisto heterosexuálne páry, ale objavilo sa tam aj zopár homosexuálnych dvojíc a jednou z dôležitých podmienok účasti vo výskume bolo to, aby dvojica nebola zosobášená viac ako štyri, respektíve tri mesiace. Výskumníci si mladomanželov vybrali z toho dôvodu, že človek krátko po vstupe do manželského zväzku nie je úplne vyrovnaný so životom, má samozrejme častejší a pravidelnejší sex a v jeho živote sa tiež objavuje oveľa viac premenných, ktoré môžu jeho emócie zaujímavo meniť. Nasledovala najpodstatnejšia časť výskumu, keď si partneri museli celých 14 dní viesť denné záznamy o tom, ako vyzerala ich sexuálna aktivita, ako vplývala na ich nálady a emócie a ako ovplyvňovala ich spokojnosť s manželstvom, čo sa potom výskumníci opýtali aj o polroka neskôr. Zaujímavosťou tiež bolo, že sex samotný nebol nikde konkrétne definovaný, a tak sa nevzťahoval iba na penetráciu penisu do vagíny, ale každý z účastníkov si termín sex mohol vysvetliť po svojom. Netreba zabúdať ani na to, že jednotlivé páry boli motivované menším finančným ohodnotením, takže za svoju dvojtýždňovú zaznamenávanú aktivitu dostali 35 dolárov.


Výsledky napokon neboli vôbec prekvapivé a výskumníci prakticky potvrdili svoju hypotézu, keď na začiatku predpokladali, že sex má výrazný podiel na našej celkovej spokojnosti. Samotná sexuálna spokojnosť zostáva podľa výsledkov zvýšená až celých 48 hodín po sexuálnom zážitku a v žiadnom prípade nejde len o to, že sa človek vďaka nej teší len z fyzického pôžitku. Z odpovedí manželských párov výskumníkov jasne vychádza, že väčšia spokojnosť po sexe ovplyvňovala aj výšku spokojnosti v manželstve, čo sa potvrdilo nielen počas 14 pozorovaných dní, ale aj s odstupom štyroch či šiestich mesiacov. Sex a jeho psychologické následky teda skutočne vplývajú na zbližovanie dvoch ľudí vo vzťahu a nejde len o povrchný pocit, ale zrejme o kognitívny mechanizmus v našej mysli, ktorému môžeme vďačiť za to, že po sexuálnom zážitku s naším partnerom sme spokojnejší a ešte sa aj čoraz viac zbližujeme.


Domov
Zdieľať
Diskusia