Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2017, 12:20
Čas čítania 0:00
Martin M.

10 zaujímavých faktov o Rusku, ktoré si (možno) nevedel

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Nielen vodka tam hrá hlavnú rolu.

O Rusku sa toho už napísalo mnoho, aj my sme sa mu už povenovali v niektorých predošlých článkoch. Na začiatok treba povedať, že ide o naozaj veľmi špecifický národ a krajinu. Nie je to len o tuhej zime a teplotách, ktoré si ani len nevieš predstaviť, dokonca ani len o tej preslávenej vodke. Rusko, to sú koberce na stenách, šikovné riešenia porúch a závad (lepiaca páska na opravu auta je ešte slabý odvar) a množstvo ďalších vecí, ktoré nám môžu častokrát prísť naozaj zvláštne či vtipné. Práve preto sme si prichystali niekoľko zaujímavostí z Ruského sveta. Poďme sa na ne pozrieť.

1. Rekordéri v konzumácii alkoholu

10 zaujímavých faktov o Rusku, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: Recovery Center

  

Zrejme ťa neprekvapí, že alkohol je v Rusku veľmi obľúbený. Vedel si však, koľko litrov čistého alkoholu pripadá na jednu osobu? Ide až o 15,1 litrov čistého alkoholu ročne na jednu osobu, pričom počíta sa s vekom 15 a viac. Zrejme za tým bude aj fakt, že do roku 2013 nebolo pivo považované za alkoholický nápoj. A ako sú na tom Slováci či Česi? Tí nezaostávajú, keďže v rebríčku skončili na 9. a 10. mieste v oboch prípadoch ide presne o 13 litrov čistého alkoholu na osobu ročne.

2. Rozloha Ruska je väčšia ako má Pluto

10 zaujímavých faktov o Rusku, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: YouTube

Čo sa týka rozlohy a teda plochy, ktorú zaberá Rusko, ide o väčšie územie než to, ktoré sa nachádza na trpasličej planéte Pluto. Rozloha Ruska činí 17,1 miliónov km2, zatiaľ čo v prípade Pluta ide o 16,6 km2. Až 70% plochy Ruska pritom tvorí Sibír.

3. Ruský národ vymiera

Populácia Ruska od roku 1993 klesla o 6,6 miliónov ľudí, čo je naozaj vysoké číslo. V roku 2010 bola populácia Ruska zhruba 142 miliónov, odhaduje sa však, že do roku 2050 klesne populácia o ďalších viac ako 10%. Možno za tým stojí nižší počet mužov, keďže žien je v Rusku až o 10 miliónov viac. Takže ak máš problém nájsť si tú pravú v týchto končinách, v Rusku sa takýchto problémov rozhodne nemusíš obávať.

4. Zneužívanie moci je bežnou rutinou

10 zaujímavých faktov o Rusku, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: The Tower

Čo sa týka korupcie, odhaduje sa, že až 50% policajtov berie úplatky. Milionári vo väčších mestách riešia mizernú dopravu a zápchy falošnými sanitkami, ktorými sa pohodlne dostanú tam, kam potrebujú.

5. V Rusku môžeš nájsť aj rádioaktívne jazero

10 zaujímavých faktov o Rusku, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: Grist

Pokiaľ by si sa rozhodol zájsť k jazeru Karachay v Rusku, nešlo by o dobrý nápad. Nemusíš sa v ňom dokonca ani len kúpať, už obyčajné státie pri brehu ťa dokáže “obohatiť” o 600 roentgenových jednotiek za hodinu, čo je dosť na to, aby si sa nedožil nasledujúceho rána. Jazero sa nachádza neďaleko najväčších jadrových zariadení a budov, v ktorých jednoducho pojem ekológia neexistoval. Do roku 1990 boli tieto zariadenia utajované a všetky choroby, ktoré zapríčinila radiácia v neďalekých dedinách sa považovali za “špeciálne ochorenie”. Doktori totiž nemohli pacientom povedať, že ich choroby sú zapríčinené radiáciou.

6. Rusi pijú oveľa viac čaju ako Angličania

Nielen alkohol je veľmi obľúbeným nápojom Ruského národa, ale aj čaj. Tuhá zima sa nerieši iba tvrdým alkoholom, ale aj poriadne horúcim čajom, čo je úplne pochopiteľné. Rusi však pijú až 3,5 násobne väčšie množstvo čaju ako Angličania. Ročne pritom ide o 4,34 kilogramu čaju na osobu.

7. Aljašku Spojeným štátom doslova darovali

10 zaujímavých faktov o Rusku, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: Urban Anomie

Rusi predali Aljašku za úplne smiešnu sumu, konkrétne ide o 7,2 milióna dolárov. Možno si hovoríš, že v roku 1867 išlo o pomerne slušné množstvo peňazí, no keď vezmeš do úvahy, že za jeden aker (4047 m2) si naúčtovali 2 centy, ide o naozaj zanedbateľné číslo. 

8. Najväčšie množstvo nukleárnych zbraní

10 zaujímavých faktov o Rusku, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: YouTube

Ak by došlo ku konfliktu svetového formátu, nepriatelia Ruska by sa mali mať na pozore, keďže Rusko vlastní viac ako 7000 jadrových hlavíc. Snáď netreba pripomínať, že pokiaľ by naozaj k nukleárnej vojne došlo, neskončili by len nepriatelia Ruska, ale zrejme aj celý svet ako poznáme.

9. Najväčšia prevádzka McDonald’s

10 zaujímavých faktov o Rusku, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: flickr

Myslel si si, že tie najväčšie veci a ľudia sú v Amerike? Omyl. Paradoxne, značka McDonald’s, ktorá sa spája najmä s Američanmi (mnohým možno prebenú v hlave myšlienky na extrémne obéznych ľudí s Colou a hranolkami) nemá najväčšiu prevádzku v Spojených štátoch, ale v Rusku.

10. Byť žurnalistom v Rusku nie je zrovna výhra

Od roku 1992 bolo v Rusku zabitých až 56 novinárov, z toho 64 % bolo zavraždených. To činí z Ruska 5. najnebezpečnejšie miesto na svete, teda pokiaľ si novinárom (a zrejme ak pcháš nos do vecí, ktoré majú zostať utajené).

Bonusový fakt na záver: Nejde o žiadnu propagandu ani zaujatý článok a nabudúce si vezmeme do parády aj Spojené štáty. 

Domov
Zdieľať
Diskusia