Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2017, 9:56
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Veterán z druhej svetovej vojny sa v 90 rokoch priznal, že sa odmalička cítil byť ženou. Prechádza hormonálnou terapiou a nemôže byť šťastnejšia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pred rokmi bola téma transgender tabu.

Pred niekoľkými desiatkami rokov bol pre transgender ľudí pokojný život prakticky nemožný. Takmer žiadni odborníci nevenovali rodovej identite dostatok času, a tak sa ľudia, ktorí vybočovali z radu považovali za zvláštnych a spoločnosť ich často izolovala. Oveľa horšie to muselo byť pre Patriciu Davies, ktorá sa síce narodila ako Peter, ale ako sama vraví, už od svojich troch rokov vedela, že život v tele muža nie je to, ako sa cíti. Napriek tomu si nemohla dovoliť vyjsť s pravdou von a o jej identite vedeli dlhé roky len najbližší členovia rodiny. Patricia spomína na to, ako sa najradšej hrávala s dievčenskými hračkami a vždy chcela byť vílou, čo nebolo úplne bežné, ale jej mama to nebrala ako čosi zvláštne a podporovala ju v tom, aby sa cítila čo najlepšie.


Patricia ešte v časoch, keď žila ako Peter, pôsobila v armáde a na vlastnej koži prežila aj posledných niekoľko mesiacov druhej svetovej vojny. V armáde pracovala ako fotografka a napriek svojej skutočnej identite nikdy nedala najavo, že by sa cítila v mužskom tele uväznená. Krátko po skončení vojny sa Patricia rozhodla zosobášiť so svojou priateľkou a ich manželský zväzok vydržal dlhých 63 rokov. Až po jeho skončení si Patricia povedala, že nastal čas zmeniť svoj život a priznať to, čo tak dlho tajila. Niekoľkokrát ju okoloidúce deti či susedia zastihli pri tom, ako bola oblečená v ženských šatách a vytrpela si aj množstvo urážok, ale dnes konštatuje, že sa situácia s transgender komunitou výrazne zlepšila. Vo svojich zdravotných záznamoch má už oficiálne zmenené pohlavie z mužského na ženské a okrem hormonálnej terapie zvažuje aj prípadný chirurgický zákrok, ktorý by premenu dokončil. Keď so svojou skutočnou tvárou postupne konfrontovala susedov či priateľov, nikto ju neodsúdil a nikto na ňu nezanevrel, pretože ju všetci podporili a skonštatovali, že by mala svoj život dožiť najmä šťastná.


Domov
Zdieľať
Diskusia