Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2017, 0:45
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

NASA vie, ako z Marsu spraviť obývateľnú planétu. Chce okolo neho vytvoriť umelé magnetické pole

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Obrovský plán znie nanajvýš zaujímavo. Magnetické pole má Mars spraviť schopným pre život.

Našou najväčšou šancou na obývanie cudzej planéty je Mars. NASA si to uvedomuje už veľmi dlhú dobu, a tak spriada plány, aby sa tento obrovský krok mohol aj zrealizovať. Susedná červená planéta má však aj niekoľko problémov a všetky pramenia z toho, že nemá atmosféru. Niekde je príliš zima, tečúca voda nikde nie je a hodil by sa aj kyslík, no podľa NASA sa toto všetko dá vyriešiť. Stačí, ak tam tú atmosféru vytvoríme. Podľa simulácií by podľa nasledujúceho plánu mala vzniknúť aspoň spolovice intenzívna, ako je tá zemská, už za niekoľko rokov po začatí iniciatívy.

NASA vie, ako z Marsu spraviť obývateľnú planétu. Chce okolo neho vytvoriť umelé magnetické pole
Zdroj: NASA

Možno sa práve pýtaš delikátnu otázku "Ako sa taká atmosféra akože tvorí?" a dôležitou a skvelou správou je, že NASA na toto má odpoveď. Rôzne vrstvy vzduchu sa za miernych podmienok rozložia takpovediac samé, no na Marse sa aktuálne žiadne mierové podmienky nekonajú. Tie chce NASA zaobstarať vytvorením umelého magnetického poľa, ktoré by malo odrážať agresívny slnečný vietor (sakra rýchle častice letiace od Slnka). Atmosféra by sa tak mohla vytvoriť a stabilizovať, čo so sebou prináša hneď niekoľko benefitov. Predovšetkým by vznikla kvapalná voda, už len z toho titulu, že by sa rozpustili ľadovce na severe planéty. Planéta by sa oteplila aspoň o štyri stupne, do ovzdušia by sa začal uvoľňovať oxid uhličitý, vytvoril by sa základný skleníkový efekt a kvapalná voda by sa stala realitou.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Magnetické póly Mars má, treba ich len znovu "spojazdniť". A to tak, že sa pred nával slnečného vetra vyšle akýsi magnetický štít, ktorý tieto častice bude odrážať pomimo. Mimochodom, Mars atmosféru kedysi mal, no to bolo pred miliardami rokov. Z neznámeho dôvodu bolo však magnetické pole porušené a celú atmosféru v podstate doslova odvialo. Zodpovedný tím však tvrdí, že zatiaľ ide len o teoretický model a simulácie nie sú rozhodne presné. Pracujú však na tom, aby boli, a to aj po časovej stránke. Po vytvorení atmosféry bude možnosť prežívania na Marse reálnejšia, než kedykoľvek predtým.

NASA vie, ako z Marsu spraviť obývateľnú planétu. Chce okolo neho vytvoriť umelé magnetické pole
Zdroj: NASA
Domov
Zdieľať
Diskusia