Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2017, 9:21
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Zdajú sa ti tieto jahody červené? Aj keď sa na obrázku nenachádza ani jediný červený pixel, náš mozog funguje fascinujúco

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Červená v tomto prípade skutočne nehrá rolu.

Japonský psychológ Akiyoshi Kitaoka z Ritsumeikan University pridal na Twitter zdanlivo nezaujímavú fotografiu, ktorá v skutočnosti skvele reflektuje to, ako náš mozog vníma jednotlivé farby. Akiyoshi sa špecializuje na optické ilúzie, a tak sa jeho fotografia skladala z niekoľkých zrelých jahôd, avšak do popredia záberu pridal akýsi modrý filter, cez ktorý sa na fotografiu musíme pozerať. Napriek tomu sa nám zdá, že jahody na obrázku sú definitívne červené, aj keď tomu trochu bráni modrá clona, lenže technicky sa na fotografii nenachádza ani jeden červený pixel.

Viacerí užívatelia obrázok analyzovali vo Photoshope a ukázalo sa, že červená farba sa na ňom vôbec nenachádza, a tak je náš mozog zodpovedný za to, že jahody stále vnímame ako červené. V odborných kruhoch má tento fenomén názov „stálosť vnímania farieb“, alebo po anglicky color constancy, a hovorí o tom, že vnímame farby na základe kontextu a prostredia. Ak si teda niekedy predtým videl červené jahody, mozog im automaticky na základe spomienky priradí červenú farbu aj napriek tomu, že na obrázku sa jej nenachádza ani štipka.




Domov
Zdieľať
Diskusia