Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2016, 9:38
Čas čítania 0:00
Branislav Noskovič

Plánuje Disney po Epizóde IX. ukončiť ságu o Skywalkerovcoch? Uvidíme však na plátne iné príbehy zo sveta Star Wars?

FILMY A SERIÁLY STAR WARS
Uložiť Uložené

Aké budú ďalšie filmy známej ságy? Dočkáme sa ďalších osudov rodiny Skywalkerovcov?

Že značku Star Wars čaká ešte pestrá budúcnosť, to snáď docvaklo každému po tom, čo sa svetom začala pred pár rokmi šíriť správa, že George Lucas predal Lucasfilm gigantu Disney. Druhý film z ich produkcie s názvom Rogue One je už za dverami a my sa o tri týždne dozvieme, ako to vypálilo tentokrát. Nejednému fanúšikovi príbehov z ďalekej galaxie určite neraz napadlo, o čom budú ďalšie dve epizódy po Force Awakens. Napadlo vám však niekedy, čo bude po nich? Bude nová trilógia, alebo sa bude Disney zameriavať skôr na samostatné príbehy? Dostane sa k slovu aj história stará niekoľko tisíc rokov pred narodením Luka Skywalkera známa z hier ako Knight of the Old Republic?

Plánuje Disney po Epizóde IX. ukončiť ságu o Skywalkerovcoch? Uvidíme však na plátne iné príbehy zo sveta Star Wars?
Zdroj: Photo © 1977/1997 20th Century Fox

Hlavná producentka Lucasfilmu Kathleen Kennedy sa na túto tému vyjadrila pre Entertainment Weekly nasledovne: „Teraz to práve riešime. Úprimne, mohli by sme si dovoliť robiť už iba samostatné filmy? Určite. Ale neviem, či je to správna cesta. Zvažujeme všetky možnosti. Múdrejší budeme v januári, keď budeme mať za sebou vydanie The Force Awakens, Rogue One a nakrúcanie Episode VIII. Potom si budeme môcť položiť otázky ohľadom toho, čo ďalej, čo nás najviac láka a čo chceme v rámci Star Wars sveta ďalej objavovať."

Nuž, opäť iba hmlisté náznaky toho, čo nás v najbližšej budúcnosti čaká. O budúcnosti spin-offov a Star Wars značky ako takej rozhodnú taktiež tržby Rogue One a prequelovej sólovky Han Sola od dua Lord/Miller. Prinášať do kín samostatné príbehy zo sveta Star Wars je vždy riskantnejšie, než pokračovať so zabehnutými postavami. Kevin Hart z oddelenia dramaturgie priznal, že preto siahli po námete pre Rogue One ako po prvej možnosti. Obsahoval totiž veľmi veľa podobných elementov s pôvodnými filmami, ktoré sú divákom veľmi blízke. Pri trilógii máte ako tvorcovia väčšiu istotu, pretože diváci chcú vždy vidieť ako príbeh pokračuje v ďalších častiach. Pri nových dejových líniach v spin-off filmoch tento faktor padá.

Plánuje Disney po Epizóde IX. ukončiť ságu o Skywalkerovcoch? Uvidíme však na plátne iné príbehy zo sveta Star Wars?
Zdroj: © Walt Disney Pictures

Okrem ďalších pokračovaní Force Awakens v roku 2017 a 2019 nás teda najbližšie čaká horúci Rogue One. Disney však na začiatku ohlásili tri samostatné filmy. O jednom z nich, ktorý bude rozprávať o pašeráckych začiatkoch jedného z najväčších frajerov galaxie Hanovi Solovi, sme písali nedávno. Podozrivo ticho je však o tom treťom. O tom, ktorý by sa konečne detailnejšie venoval jednej z najikonickejších a zároveň v pôvodnej trilógii najopomínanejších postavičiek Star Wars - Bobba Fettovi. Čo sa stalo s prípravou snímky? Režírovať ju mal Josh Trank. Ten má za sebou neslávny reboot Fantastic Four a ak začínate tušiť, kde by mohol byť pes zakopaný, tušíte správne.

Film o nájomnom lovcovi bol seriózne plánovaný a pripravovaný a svetlo sveta mal uzrieť v máji roku 2018, kedy ho však vystrieda Han Solo. Dokonca bola naň pripravená prvá letmá upútavka a mala sa odvysielať v kalifornskom Anaheime na Star Wars Celebration v roku 2015, kedy sme videli druhý teaser na Force Awakens a známu ukážku na Rogue One, kde počuť hlas Obi Wana Kennobiho v podaní Aleca Guinnessa (Star Wars: Episode IV - A New Hope). Trank mal mať aj vlastný panel a odpovedať zvedavým novinárom na otázky, no mesiac pred celou akciou z toho zišlo. Vraj kvôli chorobe. Zlé jazyky (konkrétne v podaní ComicBookMovie.com) však tvrdia, že skutočným dôvodom bolo Trankovo čudné správanie už počas nakrúcania Fantastic Four a celkové nezhody so štúdiom a produkciou. Následne boli všetky materiály ohľadom Bobba Fetta uložené k ľadu a je dosť pravdepodobné, že spomínanú ukážku nikdy neuvidíme.

Plánuje Disney po Epizóde IX. ukončiť ságu o Skywalkerovcoch? Uvidíme však na plátne iné príbehy zo sveta Star Wars?
Zdroj: Cristi Balanescu

Zdá sa, že osud tomuto záporákovi skutočne nepraje. Väčšie šťastie má fešák Han Solo, okolo ktorého príbehu sa dozvedáme stále viac. Ak sledujete Filmkult pozorne, už viete, kto v ňom bude hrať a kto ho nakrúti. Hoci je snímka na pretrase čoraz častejšie, stále jej chýba názov. Vieme však, že bude mapovať Hanovu mladosť a konkrétne obdobie, kedy sa začal venovať pašeráctvu a stal sa takým vesmírnym pirátom-banditom. Kathleen Kennedy predostrela pre portál Variety ideu, že by Han Solo mohol byť ako taký western alebo „heist-movie", respektíve kombinácia oboch. Hlavný hrdina by bol teda archetypálny westernovský zbojník s dobrým srdcom. V podstate taký, akého nám predstavil už George Lucas. Objaviť sa samozrejme majú aj jeho starí známi Chewbacca a Lando Calrissian a vizuálne by mali snímku vystihovať obrazy amerického maliara, sochára a spisovateľa Frederica Remingtona, ktorý sa vo svojej tvorbe venoval výhradne histórii divokého západu. Kombináciu westernu a space-opery sme tu už mali v podobe seriálu Firefly a dopadlo to dosť dobre.

Plánuje Disney po Epizóde IX. ukončiť ságu o Skywalkerovcoch? Uvidíme však na plátne iné príbehy zo sveta Star Wars?
Zdroj: © 1977/1997 20th Century Fox

Čo príde ďalej, ukáže zrejme až čas a hlavne divácka odozva na Rogue One. Ak bude film úspešný, Disney bude mať pre spin-off filmy tú najzelenšiu zelenú, akú si doteraz mohli priať. Otázne je, koľko toho znesú diváci a či nebudú túžiť po väčšom, kompaktnom príbehu v podobe ďalšej trilógie alebo, ak chcete, celej novej hexalógie. Ak si odmyslíte Expanded Universe, veríte tvorcom, že budú schopní vymyslieť toľko pútavých dejových liniek, postáv a námetov, ktoré by boli ornou pôdou pre celú ďalšiu dekádu značky?

Domov
Zdieľať
Diskusia