Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2016, 19:20
Čas čítania 0:00
Andrej Verešvársky

Zakázaný domáci dokument Cooltúra v kine neuvidíte, mali by ste si však naň posvietiť

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Dokumentárna depresia.

Slovenský dokumentarista Miro Remo, ktorý stojí za dokumentárnymi filmami ako Arsy-Versy, Vrbovský Veter či Comeback, nakrútil film, ktorý nesie atraktívnu nálepku "zakázaný". Cooltúra je približne hodinovým filmom, ktorý zobrazuje časť kultúrneho života na Slovensku. Tú odvrátenú, zahanbujúcu časť. Počas nie dlhej stopáže uvidíte politické mítingy s lacným uplácaním voličov, nakrúcanie na city útočiacich reality shows a nekonečných rýchlokvasných seriálov, "typické slovenské" veľkonočné oblievačky a dedinské zábavy, kde nechýba alkohol, metalové a hip-hopové koncerty s Rytmusom či Majkom Spiritom, bizarné súťaže a všakovaké kultúrne podujatia. Film sa kvôli nesúhlasu niektorých účinkujúcich nedostal do kín, vďaka projektu Dokument na kolesách však dostal možnosť premietania na akademickej pôde pre edukatívne účely. Vďaka tomu precestoval slovenské školy a zhliadnuť ho mohli azda tí najvhodnejší diváci zo všetkých - mladí ľudia, budúca generácia, ktorá bude taktiež formovať budúcnosť kultúry na Slovensku.

Zakázaný domáci dokument Cooltúra v kine neuvidíte, mali by ste si však naň posvietiť
Zdroj: Miro Remo

Dokument je šokujúci aj napriek tomu, že väčšina z nás vie, v akom stave je slovenská kultúra. Aj keď má každá minca dve strany, už dávno to tu nie je cool, ale skôr do plaču, počnúc zapnutím televízie, pohľadom na titulky najpredávanejších časopisov a končiac naladením rádia. Nie je pre nikoho novinkou, že peniaze hýbu svetom a najlepšie sa predávajú rýchlokvasné emócie, šokujúce odhalenia, bulvár, nahota a lacné príbehy. Šokujúce však je vidieť to všetko naraz, pokope. Remo pritom nekritizuje, ponúka iba (ako správny dokumentarista) vlastný pohľad na časť z toho, čo mnohí z nás nevidia, prípadne nechcú vidieť a necháva na divákovi, aby si utvoril vlastný názor. Ani on sa občas nevyhne miernemu diváckemu postrčeniu či filmárskemu konštruktu, všetko to však robí pre umocnenie konečného výsledku a silnejší zážitok. 

Zakázaný domáci dokument Cooltúra v kine neuvidíte, mali by ste si však naň posvietiť
Zdroj: Miro Remo

Cooltúra je silná. Je smiešna, absurdná, nepríjemná, smutná, vulgárna, šokujúca i pravdivá. Je jasné, že podobný film nemá v kinách či nebodaj televízii šancu. V mnohom sa s ňou ľahko stotožníte, v niečom sa možno aj nájdete a nemusí vám to byť úplne po vôli. Dôležité však je, že podobný film vznikol a že nás donúti(l) uvedomiť (alebo len pripomenúť si), ako na tom sme a že s tým treba niečo robiť. Dôležité a chvályhodné je, že Remo nerobil kompromisy a aj za cenu finančnej straty a väčšej sledovanosti vypustil Cooltúru takú, aká je a aká mala byť. Sebakritická, bez servítok a vôbec nie cool

Zakázaný domáci dokument Cooltúra v kine neuvidíte, mali by ste si však naň posvietiť
Zdroj: Miro Remo
Domov
Zdieľať
Diskusia