Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
6. novembra 2016, 11:30
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Jackie Kennedy mala dve tváre. Bola ukážkovou prvou dámou, no aj údajnou milenkou bratov vlastného manžela

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Žena s prirodzenou inteligenciou a dokonalou sebakontrolou, s ktorou sa život rozhodne nemaznal.

Jackie Kennedy Onassis mala dve tváre - tú verejnú, ktorú mal a predovšetkým chcel vidieť americký ľud a tú súkromnú, ktorú poznali len jej najbližší. Na jednej strane poslušná manželka 35. prezidenta Spojených štátov amerických tolerujúca nejedno pošmyknutie v podobe partnerovej nevery, ukážková prvá dáma, bojovníčka za ľudské práva a záchranu historických pamiatok, starostlivá mama, obdivovaná módna ikona, šikovná reportérka a editorka znalá niekoľkých svetových jazykov a žena, pred ktorej očami sa odohral jeden z najznámejších atentátov 20. storočia. Na strane druhej slečna z bohatej rodiny, ktorá mesačne míňala viac ako priemerná americká rodina za jeden rok, žena túžiaca vydať sa v zmysle svojich zaužívaných finančných štandardov, milenka mnohých hollywoodskych hercov a dokonca bratov vlastného manžela a podľa mnohých aj zradkyňa amerického ľudu, ktorý sa po jej odchode do Grécka prebral z oparu plného prehnane zveličených ideálov.

Jackie Kennedy mala dve tváre. Bola ukážkovou prvou dámou, no aj údajnou milenkou bratov vlastného manžela
Zdroj: milk.xyz/Jacques Lowe

Jacqueline Lee Bouvier, známa aj ako Jackie K alebo Jackie O, sa narodila 28. júla 1929 v New Yorku bohatému maklérovi z Wall Street a žene v domácnosti, ktorá ak neriadila chod domu, profesionálne sa venovala jazdectvu. Jej otec John Vernou „Black Jack“ Bouvier III. mal francúzsko-anglický pôvod a jej matka Janet Norton Lee írsky. Jackie a jej o štyri roky mladšia sestra Caroline, neskôr známa pod menom Lee, už od útleho detstva vyrastali obklopené luxusom zahŕňajúcim prepychové bývanie, služobníctvo, hodiny baletu a jazdy na koni, výučbu cudzích jazykov a to najlepšie vzdelanie, aké bolo možné mladým dievčatám ponúknuť. „Jackie je rozkošné dieťa, najkrajšie dievčatko, je veľmi šikovná a umelecky nadaná, no je plná diabla,“ na adresu malej školáčky sa vyjadrila učiteľka zo súkromnej Chapin School na Manhattane.

Napriek naoko rozprávkovému životu sa manželstvo jej rodičov z dôvodu alkoholizmu a opakovanej nevery pána Bouvier rozpadlo, keď mala Jackie jedenásť rokov. Budúca prvá dáma sa po tomto zážitku utiahla do seba, no záľubu našla v písaní básní, balete a v jazde na koni rovnako ako jej matka. V tomto športe dokonca vyhrala niekoľko národných šampionátov a vychválená bola aj na stránkach The New York Times.

Malá Jackie s rodičmi, 1934 a ako šesťročná o rok neskôr

Jackie Kennedy mala dve tváre. Bola ukážkovou prvou dámou, no aj údajnou milenkou bratov vlastného manžela
Zdroj: www.express.co.uk
Jackie Kennedy mala dve tváre. Bola ukážkovou prvou dámou, no aj údajnou milenkou bratov vlastného manžela
Zdroj: en.wikipedia.org/David Berne

V roku 1942 sa jej matka vydala za podnikateľa a dediča ropného impéria Hugha Auchinclossa, ktorý mal z predchádzajúcich manželstiev dvoch synov a dcéru, no rodina sa rozrástla ešte viac, keď sa im narodili aj dve spoločné dcéry - Janet Jennings a James Lee. Jackie a jej setra tak získali až päť ďalších súrodencov, pričom najbližšia si bola so svojím nevlastným bratom Yushom označovaným za jej „najdôveryhodnejšieho dôverníka“. Po štúdiách na ďalších prestížnych školách a zápise v ročenke, že jej životnou ambíciou nie je stať sa pani domácou, odišla študovať do Francúzska, konkrétne na univerzitu v Grenoble a Sorbonnu, pričom tento rok označila za najkrajší rok svojho života. Do Európy sa ešte vrátila, a to na letné prázdniny so svojou sestrou Caroline, ktoré mali byť odmenou za promócie na George Washington University.

Po návrate do Ameriky sa zamestnala ako reportérka a fotografka pre Washington Times-Herald a v náročnej súťaži získala miesto vo Vogue. To však vyžadovalo šesť mesiacov strávených v New Yorku a ďalších šesť v Paríži a keďže jej matka bola proti dlhodobejšiemu odchodu z krajiny, vysnívanej pozície vo Vogue sa musela vzdať. Jackie sa v tomto období po prvýkrát zasnúbila a jej vyvoleným sa stal mladý maklér John Husted Junior. Po troch mesiacoch zásnuby zrušila s odôvodnením, že jej snúbenec je nudný a nezrelý.

Jackie, Yusha, Nina, Caroline Lee, Tommy, matka Janet s malou Janet a pán Auchincloss, 1945

Jackie Kennedy mala dve tváre. Bola ukážkovou prvou dámou, no aj údajnou milenkou bratov vlastného manžela
Zdroj: www.jfklibrary.org

John však nebol prvým chlapcom v jej živote a ako prezradil jej priateľ, spisovateľ Truman Capote: Panenstvo bolo niečo, čoho sa Jackie chcela zbaviť čo najskôr. Ak sú moje výpočty správne, išla do postele najmenej s piatimi chlapmi, pokým to dovolila Kennedymu.“ O spomínané panenstvo mala prísť v zaseknutom výťahu s Johnom Marquandom, synom spisovateľa a nositeľa Pulitzerovej ceny rovnakého mena aj priezviska. „Nemohla vydržať pokým dôjdeme do môjho apartmánu, a tak som zastavil výťah, dvihol jej sukňu a oprel ju o stenu. Povedal som si, že do toho musím ísť skôr, než si to rozmyslí.“

Rok 1952 bol pre Jackie prelomový, pretože ako sama uviedla, v tomto roku stretla lásku svojho života a nebol ňou nik iný ako budúci prezident Spojených štátov amerických John Fitzgerald Kennedy. K stretnutiu úspešnej reportérky a senátora z Massachusetts došlo na večeri organizovanej ich spoločnými známymi z vyššej spoločenskej vrstvy. Mladý politik neváhal a ženu, ktorá ho očarila fyzickou krásou, šarmom, zmyslom pre humor a podobnými záujmami pozval na rande. Ich randenie však v žiadnom prípade nemožno nazvať strojeným alebo nudným tak, ako tomu bolo v prípade jej predchádzajúceho snúbenca. „V noci sa okolo dvojdverového Plymouthu z roku 1950 prechádzal hliadkujúci policajt a po zasvietení baterkou do auta uvidel, ako Kennedy rozopol Jackie podprsenku a hral sa jej s prsiami. Keď muž zákona spoznal mladého politika, rýchlo sa ospravedlnil a povedal: Pokračujte, pán senátor.“

O rok neskôr Jackie odstúpila zo svojej pozície v novinách a prijala Johnovu žiadosť o ruku. Ich zásnuby sa zoficiálnili 25. júna 1953 a 12. septembra toho istého roka sa konala veľkolepá svadba s približne 700 hosťami na obrade a 1200 na večierku. Prvé roky ich manželstva však neboli najľahšie. Kennedy bol v dôsledku vojnových zranení nútený podstúpiť dve operácie chrbtice, navyše mu bola zistená Addisonova choroba (primárna nedostatočnosť nadobličiek) a Jackie sa nedarilo donosiť ich vytúžených potomkov. Jej prvé tehotenstvo sa skončilo potratom a druhé predčasným pôrodom, počas ktorého priviedla na svet ich mŕtvu dcéru Arabellu. Zaujímavosťou je, že John sa v tom čase nachádzal na Francúzskej riviére a domov za nešťastnou ženou sa mu veľmi nechcelo. „Ak chceš kandidovať za prezidenta, okamžite sa vráť, pretože každá vydatá žena v zemi ťa bude neznášať,“ poradil mu kamarát.

Svadba, 1953 a J.F.K. po operácii, 1954

Jackie Kennedy mala dve tváre. Bola ukážkovou prvou dámou, no aj údajnou milenkou bratov vlastného manžela
Zdroj: en.wikipedia.org
Jackie Kennedy mala dve tváre. Bola ukážkovou prvou dámou, no aj údajnou milenkou bratov vlastného manžela
Zdroj: en.wikipedia.org/Dick DeMarisco

Už o rok neskôr sa všetko zmenilo a Jackie porodila zdravé dievčatko Caroline. V januári 1960 J.F.K. oznámil prezidentskú kandidatúru s celonárodnou kampaňou a rodinné šťastie sa na nich usmialo aj po druhýkrát - budúca prvá dáma bola opäť tehotná. Navonok harmonická a šťastná rodina vytvorila úsmevmi nabitú americkú idylku, ktorá sa skončila úspechom vo voľbách, narodením syna Johna Fitzgeralda Juniora a sťahovaním sa do Bieleho domu, ktorý sa sa stal ich novým domovom.

Jackie sa vo veku 31 rokov stala treťou najmladšou prvou dámou v dejinách Spojených štátov amerických a do konvenciami zviazaného prostredia priniesla mladosť a nevídanú noblesu. Vďaka vyberanému vkusu a drahým šatám od tých najlepších dizajnérov sa stala módnou ikonou, kompletne zrekonštruovala Biely dom, zriadila v ňom škôlku, vykonala jeho prvú verejnú prehliadku prostredníctvom CBS, vysadila záhradu, organizovala večierky plné politikov, diplomatov a umelcov, angažovala sa vo verejnom živote a sprevádzala svojho manžela na cestách. Bola s ním aj vo Francúzsku, kde zhromaždený dav oslnila plynulou francúzštinou. „Ja som len človek, ktorý sprevádzal Jacqueline Kennedy do Paríža,” zavtipkoval si vtedy americký prezident. Okrem týchto vcelku príjemných záležitostí bez zábran podvádzala svojho manžela, ktorý zas bez zábran podvádzal ju.

Marlon Brando, Warren Beatty, Paul Newman, William Holden, Gregory Peck, Frank Sinatra a obaja švagrovia boli len zlomkom zo zoznamu jej milencov. „Stále čakala, že ju budem chcieť dostať do postele. Keď som sa nemal k činu, vzala veci do vlastných rúka a položila mi čarovnú otázku: Chceš so mnou stráviť noc? A ja som jej odpovedal: Myslel som si, že sa to nikdy nespýtaš,“ zaspomínal si Brando, s ktorým si Jackie užila na pohovke. „Vždy som ju ľúbil, od samého začiatku,“ priznal sa jej švagor Ted, na ktorom vraj bola závislá. „Spočiatku bola veľmi neochotná, no akonáhle sa dostala do rytmu, nevedela sa nabažiť,“ vyjadril sa herec William Holden, ktorý ju mal naučiť orálny sex a na noc s Paulom Newmanom si zaspomínala aj samotná Jackie: „Bola to tá najúžasnejšia vec na svete! Paul a John majú rovnaký penis. Cítila som sa, akoby som zviedla svojho manžela. Desivé.“

Zoznam Kennedyho mileniek bol doslova nekonečný a zahŕňal napríklad Marilyn Monroe, Sophiu Loren, Marlen Dietrich a iné dámy, ktoré jeho švagriná nazývala lízanky. „Spomínam si na jednu párty v Bielom dome. John tancoval s nejakou ženou asi päť minút, potom sa za nimi zavrel výťah a na 20 minút sa stratili. Bola som ohromená a Jackie tomu nevenovala žiadnu pozornosť. Nechápem tie ženy, pretože museli vedieť, že sú len lízankou na jeden deň. A kto chce byť lízankou?" zamyslela sa Caroline Lee. Milenky si prezident pašoval aj v kufri auta a neraz s ním zažili svoj prvý sexuálny zážitok. „Viem, že ho tie ženy nepovažovali za dobrého milenca. Nebol ním. Stačila mu rýchlovka a potom sa vrátil k telefónu a diskutoval s nejakým hlúpym politikom,“ zhrnula Jackie.

Jackie Kennedy mala dve tváre. Bola ukážkovou prvou dámou, no aj údajnou milenkou bratov vlastného manžela
Zdroj: en.wikipedia.org/Abbie Rowe

Po búrlivých rokoch plných neviazanej zábavy však prišiel rok 1963 a s ním aj úmrtie ich čerstvo narodeného syna Patrickaatentát v Dallase, ktorý Johna Kennedyho pripravil o život, 34-ročnú Jackie o manžela a Caroline a Johna Juniora o otca. Jackie sa utiahla do ústrania, s deťmi sa z Bieleho domu presťahovala do New Yorku, otvorila Kennedyho knižnicu a múzeum a podporovala prezidentskú kandidatúru svojho švagra Roberta, no po atentáte, pri ktorom prišiel o život aj druhý z bratov Kennedyových odišla na obrovské sklamanie amerického ľudu do Grécka. Tam sa zosobášila so svojím dlhoročným priateľom, gréckym lodným magnátom Aristotelom Onassisom. "Jackie bola pre Američanov sväticou, ikonou. Onassis zvesil ikonu zo steny a hodil ju na posteľ," vyjadril sa k vtedajšej situácii grécky novinár. V roku 1975 Jackie ovdovela po druhýkrát, v boji o dedičstvo získala 26 miliónov dolárov a zamestnala sa ako zástupkyňa šéfredaktorky vo vydavateľstve Doubleday. Lásku však stretla aj po tretíkrát a našla ju v belgickom obchodníkovi s diamantmi Mauricovi Tempelsmanovi.

V roku 1994 bola Jackie zistená rakovina lymfatických uzlín, ktorá sa jej vo veku 64 rokov stala osudnou. Posledné dni svojho života trávila doma so svojimi deťmi, zabezpečila si silné lieky proti bolesti a na svoju poslednú cestu si zvolila gregoriánsky chorál. Keď už cítila, že prichádzajú posledné hodiny jej života, obliekla si ružové šaty od Givenchy, hlavu si zakryla hodvábnou šatkou a svojim deťom povedala: „Je neskoro, choďte domov a vyspite sa.“ Pochovaná je na Arlingtonskom cintoríne vedľa manžela Johna, dcéry Arabelly a syna Patricka.

Jackie Kennedy mala dve tváre. Bola ukážkovou prvou dámou, no aj údajnou milenkou bratov vlastného manžela
Zdroj: www.jenniferpickens.com
Domov
Zdieľať
Diskusia