Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2016, 13:32
Čas čítania 0:00
Peter L.

Deathstroke: Kto sa schováva za oranžovo-čiernou maskou a je hodný byť záporákom pre sólovku Batmana?

FILMY A SERIÁLY BATMAN BEN AFFLECK
Uložiť Uložené

Batman v. Deathstroke, na tento súboj sa môžeme tešiť v Affleckovom Batmanovi. Kto ale Deathstroke v skutočnosti je?

Keď na nás koncom augusta Ben Affleck za pomoci svojho účtu na Twitteri zhodil bombu v podobe testovacích záberov Deathstroka, okamžite sa začalo špekulovať o tom, či sa jedná o stopáž z Justice League alebo na záberoch vidíme záporáka z nadchádzajúcej Batmanovej sólovky. Od tohto oznámenia už prebehol istý čas a my sme sa medzičasom dozvedeli, že za maskou sa nebude schovávať nik iný ako (sa povrávalo už od začiatku) Joe Manganiello. Komiksová verejnosť je síce s Deathstrokom určite oboznámená, no niektorí z vás sa možno pýtajú, čo je táto postava zač? Na túto otázku dostanete odpoveď v ďalších riadkoch.

Zrod Deathstroka sa datuje do roku 1980, kedy sa na stránkach komiksu The New Teen Titans postavil proti tímu pozostávajúceho z Robina, Wonder Girl, či Kid Flasha. Pôvodne bol známy ako Deathstroke The Terminator, no dodatok The Terminator DC Comics opustilo po tom, ako v roku 1984 vtrhol do kín málo známy rovnomenný film a DC sa chcelo vyhnúť zmätku. Deathstroke je však len krycie meno, za ktorým sa skrýva Slade Joseph Wilson. Slade chcel byť od malička vojakom. Vo veku šestnástich rokov sa rozhodol utiecť z domu a pridať sa k armáde. Aby to dosiahol, musel samozrejme o svojom veku klamať. Už v tak nízkom veku dokázal prekonať svojich starších spolubojovníkov takmer vo všetkých disciplínach, čo mu vyslúžilo rýchly postup v rebríčku vojenských hodností. Počas výcviku sa zamiloval do kapitánky Adeline Kanovej, ktorú oslnil nielen svojimi bojovými schopnosťami. Adeline a Slade sa čoskoro vzali. 

Deathstroke: Kto sa schováva za oranžovo-čiernou maskou a je hodný byť záporákom pre sólovku Batmana?
Zdroj: Variety.com

Slade bol onedlho na to vybratý americkou armádou, aby sa stal súčasťou experimentu, ktorý z neho mal urobiť supervojaka. Pokus sa podaril a subjekt získal schopnosti ako zvýšená sila, rýchlosť, ohybnosť a výdrž. Slade získal silu desiatich mužov, dokázal vytlačiť jednu tonu, zrýchlili sa procesy v jeho mozgu na základe čoho dotiahol svoje taktické schopnosti takmer k dokonalosti. Dokázal analyzovať spôsob boja svojho oponenta a využiť jeho schopnosti proti nemu samému. Taktiež sa zrýchlili jeho regeneračné schopnosti.

Odporúčané
Air je krásnou aj vtipnou poctou tým, na ktorých sa takmer zabudlo. Ben Affleck znova ukázal, že je špičkový režisér (Recenzia) Air je krásnou aj vtipnou poctou tým, na ktorých sa takmer zabudlo. Ben Affleck znova ukázal, že je špičkový režisér (Recenzia) 6. apríla 2023, 10:30

Vedľajšie účinky ale spôsobili, že už nebol vhodný pre armádnu službu. Slade bol vždy horkokrvný, no po experimente sa táto jeho vlastnosť ešte znásobila. Ruka v ruke s horkokrvnosťou sa taktiež zvýšila jeho agresivita, čo viedlo k neposlúchaniu rozkazov. Proces jeho premeny z vojaka na nájomného vraha zakončila udalosť, keď jeho dobrého priateľa Wintergreena vyslala armáda na samovražednú misiu, počas ktorej bol zajatý. Práve pre túto záchrannú misiu si Slade prvýkrát zostrojil ikonický kostým. Po návrate z nej si ho obliekal častejšie a častejšie, snažiac sa držať svoj novú profesiu nájomného zabijaka utajenú pred rodinou. To sa mu istý čas aj darilo.

Deathstroke: Kto sa schováva za oranžovo-čiernou maskou a je hodný byť záporákom pre sólovku Batmana?
Zdroj: www.comicplanetcultureforlife.com

Ako mnohí určite viete, čierna strana Deathstrokovej masky je úplne zakrytá. Jeden z poznávacích znakov Slada Wilsona je páska cez oko. Možno vás prekvapí, kto sa o tento hendikep postaral. Kriminálnik menom Jackal sa pokúsil zo Slada dostať informáciu, kto bol objednávateľom v prípade jednej ním spáchanej vraždy. Ako nástroj na extrakciu tejto informácie sa Jackal rozhodol uniesť Sladovho syna, Jonathana. Počas finálnej konfrontácie s týmto kriminálnikom Deathstroke odmietol vyjednávať, nakoľko to bolo v rozpore s jeho kódexom. Vo výsledku však Jackalovi nestihol zabrániť v tom, aby Jonathanovi rozrezal hrdlo, čo spôsobilo pernamentné poškodenie chlapcových hlasiviek. Na tento fakt samozrejme nezareogavala Adeline ako matka a manželka veľmi pozitívne. V snahe zabiť Slada vytiahla zbraň a namierila ju na jeho hlavu. V dôsledku rýchlej regenerácie Slade ostal nažive, no prišiel o pravé oko. 

V závislosti od komiksového scenáristu môže Deathstroke vystupovať ako maniakálny zabijak, sympatický antihrdina alebo jednoducho ďalší asasín, ktorého úlohou je iba vyplniť políčka v komikse. Najkrajšie na jeho charaktere je, že nie je iba zlý alebo dobrý. Vždy sú tam odtiene šedej na jednej či druhej strane. Napriek tomu, že je to nájomný vrah, v momente, keďu uniesli jeho ex-manželku, osobu, ktorá mu doslova vystrelila oko z hlavy, ani na sekundu neváhal a vydal sa na misiu s cieľom zachrániť ju. Na druhú stranu mu však nerobilo problém obetovať tisícky ľudských životov občanov mesta Blüdhaven, keď naň zhodil chemickú bombu. Jediným jeho cieľom bolo presvedčiť Nightwinga (Dick Grayson, prvý Batmanov Robin), aby sa už nemohol do svojho mesta vrátiť.

Deathstroke: Kto sa schováva za oranžovo-čiernou maskou a je hodný byť záporákom pre sólovku Batmana?
Zdroj: Variety.com

Ak sa vám ale nechce zahĺbiť sa do stránok komiksov a napriek tomu chcete o tejto postave vedieť viac, Slade sa vyskytol aj v iných médiách. Svoju animovanú premiéru si odbil v Justice League: Crisis on Two Earths, kde sa v alternatívnej realite dostal na post prezidenta USA. V ďalšom príbehu Ligy Spravodlivých, tetokrát s podtitulom Flashpoint Paradox bol vyobrazený ako kladná postava kapitána lode Ravager. V Batmanovom príbehu, Son of Batman, bol Slade v minulosti členom League of Assasins pod vedením démonického Ra's al Ghula. 

Odporúčané
Jennifer Lopez a Ben Affleck si druhýkrát povedali áno na rozprávkovej svadbe. J.Lo mala troje svadobných šiat od Ralpha Laurena Jennifer Lopez a Ben Affleck si druhýkrát povedali áno na rozprávkovej svadbe. J.Lo mala troje svadobných šiat od Ralpha Laurena 24. augusta 2022, 17:30

Najbližšie sa k svojej komiksovej predlohe dostal Deathstroke v televíznej show Arrow, kde bol stvárnený skvelým Manu Bennettom. Slade bol vojak, ktorému kvôli záchrane života vpichli sérum s názvom "mirakuru", ktoré malo zabezpečiť regeneráciu poškodeného tkaniva po úraze a predísť tak istej smrti. Vedľajšie účinky ale boli veľmi podobné jeho komiksovej verzii a z Deathstroka sa tak stal naozaj silný oponent Olivera Queena.

Deathstroke: Kto sa schováva za oranžovo-čiernou maskou a je hodný byť záporákom pre sólovku Batmana?
Zdroj: CW

Okrem toho sa objavil v animovaných serialoch Teen Titans, Beware the Batman a mnoho ďalších. Za zmienku stoja aj jeho videoherné vykreslenia v Mortal Kombat vs. DC Universe, Injustice: Gods Among Us, alebo Batman: Arkham Origins. Z posledne menovaného pochádza aj krátka animácia režírovaná Timom Millerom, ktorý sedel aj na režisérskej stoličke marvelovskej verzie tejto postavy známej ako Deadpool:

Ako verne prenesie na plátno túto postavu Ben Affleck v podaní Joe Manganiella, je v tejto chvíli otázne. Jeho fyzické vlastnosti v kombinácii s mentálnymi a taktickými schopnosťami môže Batmanovi spôsobiť nemalé problémy, dokonca aj potom, ako dokázal poraziť Supermana. Ako to dopadne sa však dozvieme až o pár rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia