Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2016, 20:34
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Mount Rushmore: Ikonický symbol USA stvárňujúci štyroch najväčších prezidentov oslavuje už 75 rokov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vybudovať jedno z najfotografovanejších miest sveta trvalo štrnásť rokov.

Najznámejšia skulptúra vytesaná do skaly tento rok oslavuje 75. výročie. Reč je o Mount Rushmore National Memorial - alebo hlavách štyroch najväčších prezidentov USA vytesaných do skaly. Celé dielo sa stavalo neuveriteľných 14 rokov - začalo sa v roku 1927 a práce boli ukončené v 1941. Aj napriek tomu, že leží takmer dva kilometre nad morom, ročne pritiahne vyše dvoch miliónov turistov.

Mount Rushmore: Ikonický symbol USA stvárňujúci štyroch najväčších prezidentov oslavuje už 75 rokov
Zdroj: Dean Franklin

Všetko to započalo skrsnutím nápadu v hlave Charlesa Rushmora, prominentného newyorského právnika, ktorý cez miesto prechádzal na jednej z jeho výprav za Siouxami v roku 1885. Miesto sa nachádza v Južnej Dakote, v Black Hills (mapa). Tá už bola roky známa pre nádherné prostredie a nevyužitý turistický potenciál, no v roku 1927 prišiel jej čas. Americký kongres odsúhlasil tesárske práce a skala sa začala otriasať dynamitom. Autorom celého nápadu prezidentských hláv bol historik Doane Robinson, ktorý spolu s hlavným architektom Gutzonom Borglumom prerazil spoločný nápad na prvé miesto spomedzi ostatných návrhov. Keď sa o vylepšení jeho obľúbenej skaly dozvedel Rushmore, daroval celému projektu 5000 dolárov.

Štrnásť rokov trvali práce Borgluma a 400 ďalších robotníkov v Black Hills, kým predstavili 18 metrov vysoké sochy prezidentov Washingtona, Jeffersona, Lincolna a Roosevelta. Celý projekt stál takmer milión dolárov a jeho súčasťou bolo aj vybudovanie malej jaskynky z druhej strany skaly. Do jej steny sú vložené panely s vytesanou Deklaráciou americkej nezávislosti z roku 1776. Materiál aj robotníkov dovážala na vrchol provizórne vybudovaná električka, čo prácu značne urýchlilo. Zo skaly odpadlo 450 000 ton dynamitu a podľa architekta Borgluma bolo najnáročnejšie vytesať Rooseveltove okuliare. Mimochodom, títo prezidenti boli podľa Borglumových slov zvolení preto, kedže podľa jeho názoru ide o osobnosti, ktoré reprezentovali prvých 130 rokov USA a zaslúžili sa o najväčší rozvoj po sociálnej a aj teritoriálnej stránke.

George Washington (1732 - 1799) | "Byť pripravený na vojnu je najlepším spôsobom, ako uchovať mier."
Washington sa v roku 1789 stal 1. prezidentom USA. Stojí za prúdením prisťahovalcov, prijímaním nových štátov a predovšetkým udržaním poriadku - za jeho vedenia začali fungovať vláda, súdy, ministerstvá, vznikol veľký dopyt po pracovnej sile a priemyselná revolúcia sa dostala aj do Spojených štátov.

Thomas Jefferson (1743 - 1826) | "Nie bohatstvo, nie nádhera, ale zamestnanie a pokoj je to, čo poskytuje šťastie."
Po Adamsovi sa stal 3. prezidentom USA. Už za Washingtonovej vlády bol ustanovený za ministra zahraničných vecí, predtým pôsobil ako veľvyslanec a guvernér Virginie. Mimoriadne sa zaujímal o umenie a nové vynálezy, založil množstvo univerzít a ovládal päť jazykov. Spomedzi všetkých prezidentov získal najväčšie územia a v roku 1776 vytvoril s Adamsom a Franklinom Deklaráciu americkej nezávislosti.

Abraham Lincoln (1809 - 1865) | "Ak by som dostal 8 hodín na zrúbanie stromu, 7 z nich by som trávil ostrením sekery."

Pracoval pôvodne ako advokát. Do úradu nastúpil ako prvý republikánsky prezident a 16. prezident USA, práve v druhej fáze Vojny Severu proti Juhu. Zásadne sa vyjadril proti otrokárstvu, no všetko chcel riešiť vyjednávaním a mierovou cestou. To sa však po štyroch rokoch prestalo dariť a po mnohých bitkách boli južné sily porazené a vojna si so sebou odniesla 600 000 životov.

Theodore Roosevelt (1858 - 1919) | "Úspech navštevuje iba tých, ktorí vedú život plný práce."
26. prezident USA zasadol do prezidentského kresla na úpade priemyselnej revolúcie. V rámci snahy o vytvorenie poriadku zaviedol 8-hodinovú pracovnú dobu, povinnosti pre zamestnávateľov. Dal koniec pochybným obchodom, bojoval proti škodlivým látkam a aj napriek jeho členstve v republikánskej strane je jedným z demokratických symbolov USA.

Zľava Washington, Jefferson, Lincoln a Roosevelt.

Mount Rushmore: Ikonický symbol USA stvárňujúci štyroch najväčších prezidentov oslavuje už 75 rokov
Zdroj: wikimedia

Výber prezidentov je podľa mnohých ľudí nesprávny, svoje miesto by si vraj mali zaslúžiť aj prezidenti Grant (18.) a Adams (2.). Túto myšlienku však pravdepodobne rozšírila dvojica Reagan-Thatcherová, ktorí si na bývalých prezidentoch postavili značnú časť kampane - úspešne. Svoju hlavu chcel na skalu vytesať aj vtedajší prezident Coolidge (30.), ktorý celú akciu schvaľoval. Aj keď sa ani jeden z troch kandidátov na skalu nedostal, stále ide o dielo, ktoré vo svete nemá obdoby a zaslúži si patričný obdiv. Použité bolo napríklad v Hitchcockovej dráme North by Northwest (1959), a prostredie sa uplatnilo aj v hre Gun (Activision, 2005). Výhodnosť projektu si uvedomil asi najznámejší "novodobý" Sioux, účastník mnohých indiánsko-amerických vojen, nesúci meno Black Elk, ktorý pri skale zadarmo účinkoval a snažil sa rozširovať dobré povedomie o pozostatkoch Indiánov. Takmer 10 rokov bol "piatou tvárou Mount Rushmore", čím sa stal jedným z najfotografovanejších ľudí na svete. Dnes pod skalou stojí jeho pamätník, a tak tvoj výstup na jedno z najvyšších miest Južnej Dakoty odmení pohľad na pamätníky piatich veľkých Američanov.

Domov
Zdieľať
Diskusia