Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2016, 17:33
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vybrali sa na lov husí a namiesto toho našli 1000-ročný vikinský meč. Na Islande sa len tak povaľoval v tráve

ZAUJÍMAVOSTI ISLAND
Uložiť Uložené

Podobných mečov sa na Islande našlo asi len 20.

Island v poslednom čase čoraz viac láka na krásnu prírodu, ešte lepšiu mentalitu ľudí a dokonca už aj na celkom dostupné letenky z Európy a po najnovšom náleze možno budeš mať chuť navštíviť túto ostrovnú krajinu aj ty. Partia chlapíkov sa pred pár dňami vybrala na lov husí, lenže domov sa nevracali so žiadnymi zvieracími úlovkami. Namiesto toho pri prechádzke neďaleko Skaftarhreppuru objavili asi 1000 rokov starý vikinský meč. Nebolo im dokonca treba ani žiadne nástroje, pretože meč sa jednoducho povaľoval v tráve, a tak ho chlapi zobrali so sebou domov a fotografiu nezabudli zavesiť na Facebook.

O pár hodín neskôr sa po malom Islande rozniesla informácia o náleze aj k miestnej organizácii na ochranu kultúrneho dedičstva a chlapíci si meč príliš dlho neužili, pretože si preň prišli zamestnanci spomínanej organizácie. Podľa zverejnených informácií by malo ísť o celkom vzácny nález, pretože dosiaľ sa na území Islandu našlo asi len 20 podobných mečov a tento konkrétny by sa mal datovať do 10. storočia. Presné miesto nálezu sa organizácia rozhodla ešte chvíľu ponechať v tajnosti, aby sa jej tam pri vykopávkach neplietla zvedavá verejnosť, a tak sa o pár mesiacov určite dozvieme o meči aj jeho pôvode čosi viac.

Domov
Zdieľať
Diskusia