Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2016, 11:31
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Porozprávali sme sa s majiteľmi zaujímavej prevádzky v jednom zo slovenských miest.

Dnes sme si pre vás opäť pripravili rozhovor so zaujímavými Slovákmi, ktorých korene však siahajú do inej zeme s veľkou tradíciou. Orhan a Eren Hajrulovci sú pôvodom z Turecka, no už ich starí rodičia pôsobili v našej malej krajine, kde sa rozhodli rozbehnúť vlastnú značku. Tá bola pôvodne spojená len s malou predajňou zmrzliny, no vďaka zodpovednému prístupu a veľkej túžbe mať niečo, na čo môžu byť hrdí, sa podnik vyvinul až do dnešnej podoby. Majitelia nám porozprávali o samotnej dlhoročnej histórii, akutálnej ponuke, výrobe aj plánoch do budúcnosti. Cukráreň Flamengo nájdeš v Lučenci a teraz už prejdime k samotnému rozhovoru.

Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)

Dobrý deň. Na úvod by ste nám mohli prezradiť niečo o sebe, keďže už vaše mená napovedajú, že Slovensko nebolo odjakživa vaším jediným domovom.

Všetko to začalo tým, že starý otec sa presťahoval na územie Československa z dôvodu nepokojov 1. svetovej vojny ako 15-ročný a začal si privyrábať brigádou vo výrobe zmrzliny u známych, u ktorých bol aj ubytovaný - vo Vrútkach pri Martine. Do svojich 20 rokov sa priúčal zmrzlinárskému remeslu u svojich známych, kde si osvojil všetky zručnosti a receptúry, ktoré sú dodnes základom tej našej. V roku 1925 si založil prvú živnosť s predajom zmrzliny pod menom balkánska zmrzlina. Prvý predaj sa uskutočňoval ambulantným predajom, a to spôsobom, že vyrabal zmrzlinu podľa tradičnej receptúry, ktorú si osvojil a prilepšil o tajné ingrediencie. Takto to fungovalo az do roku 1969. Vtedy sa naša rodina na základe žiadosti nášho otca Veciho Hajrulu presťahovala do Lučeneca, kde sme mali v prenájme stánok, kde sme začali prvýkrát stánkový predaj zmrzliny.

Vaša rodina si otvorila prvý podnik už pred skoro sto rokmi a až do začiatku sedemdesiatych rokov predávala zmrzlinu. Čo prišlo potom?

Po smrti starého otca v roku 1974 sa stal hlavou rodiny otec. Po roku nasledovala 1978 kúpa nehnuteľnosti na hlavnej ulici v Lučenci, kde sa vyrábala zmrzlina podľa tajnej receptúry starého otca, samozrejme, s inováciou nových príchutí a ingrediencií. Stánkový predaj pokračoval s rozšírením prevádzok - 1 kamenná a 3 stánkove predajne. V Novohradskom kraji už vtedy bola zmrzlina Hajrulovcov vychýrená. Predaj pokračoval a rástol a až v roku 1993 sa rozhodli z malej zmrzlinárne s dlhoročnou tradíciou urobiť cukráreň, kde si zákazníci mohli pochutnať na tradičnej zmrzline aj na zákuskoch, ktoré boli vyrábané majstrami priamo z Turecka. Všetok nábytok do zariadenia interiéru a inventár bol dovážaný priamo z Turecka.

Aktuálne sa vaša prevádzka zameriava na predaj kávy, koláčov aj zmrzliny. Zvyknete sa inšpirovať tým, ako by to u vás malo fungovať a aký sortiment ponúkať, alebo sa skôr riadite vlastným úsudkom?

Pravidelne navštevujeme výstavy typu expo, ktoré sa konajú po celom svete. Vo Francúzsku sa sústreďujeme na výrobu zákuskov, kde sledujeme najnovšie trendy a najnovšie inovatívne postupy výroby. V Taliansku sa špecializujeme na výrobu zmrzliny na kazdoročných školeniach v Gelato University, ktorá je mekka zmrliny. Pri poslednej návšteve, ktorá bola tohto roku, sme sa inšpirovali napríklad parmezánovou zmrzlinou, ktorej základ bol olivový olej a bola preliata paradajkovým premixom. Je to naozaj nezvyčajná chuť a prekvapenie, keď si dáte do úst zmrzlinu a čakáte niečo sladké a v tom vám pride chuť parmezánu a paradajok, ktora je chladivá. Vaše chuťové poháriky sa bijú s vašou mysľou a výsledkom je skutočná eufória chutí. Hitom tohto roku sú sorbety, ktoré obsahujú 80 % podiel ovocia a sú vegánske.

Na akých koláčoch si teda u vás možeme pochutnať a ktorý si zákazníci pochvaľujú najviac?

No keďže na Slovensku sa stále snažíme zakazníkov naučiť na nové dezerty a zákusky, ale stále to nie je podla našich predstáv, tak sú lídrom karamelové veterníky a punčové rezy. Ale z netradičných zákuskov sú to naše makaronky, ktoré sú vyrábané výhradne z najemnejšej mandľovej múčky a sú bezlepkové. Alebo extra čokoládová torta, v ktorej nájdete extra dávku tej najkvalitnejšej belgickej čokolady. Je tu mnoho iných tort ako aj cheesecake-y, mrkvová torta, dulce de leche, kde je základ mliečna piškóta preliata domácim karamelom.

Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)
Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)

Môžete nám prezradiť, čím je práve vaša zmrzlina oproti tým ostatným špeciálna?

Náš rodinný podnik si udržiava tradičnú chuť od roku 1925 - ešte podľa tradičnej receptúry nášho starého otca. Práve na tomto základe je postavená naša výroba a naše know-how, pretože garantom kvality je stará osvedčená receptúra varenia a miešania jednotlivých ingrediencií podľa rokmi osvedčených technologických postupov, vylepšených o inovatívne prvky. Oproti mnohým výrobcom, ktorí na výrobu zmrzlín používajú práškové zmesi, naše zmrzliny vyrábame výhradne z čerstvých surovín. Napríklad, v čokoládovej zmrzline je najkvalitnejsia belgická čokoláda a belgické kakao alebo v mangovom sorbete nájdete najkvalitnejšiu odrodu manga -  mango aplhonso. Taktiež na výrobu vanilkovej zmrzliny používame vanilkové struky z Madagaskaru alebo na jahodovú jahody od slovenských farmárov.

Už pri vchode do cukrárne zákazníkov milo osloví samotný priestor. Poďla čoho ste sa rozhodovali pri jeho zariaďovaní?

Momentálne máme dve kamenné cukrárne a jeden predajný stánok v Halíči. Jednu z curkární nájdete na hlavnej ulici od roku 1993, pričom v roku 2011 sme redizajnovali celú cukráreň v minimalistickom štýle, kde  bol celý inventár výrobený na mieru v Taliansku. Druhá cukráreň sa nachádza v obchodnom centre. Tá bola otvorená nedávno - v decembri minulého roka. V tomto podniku sme boli inšpirovaní prevádzkami, ktoré sme videli v talianskom Miláne. Prechadzali sme jednotlivé prevádzky, kaviarne a zmrzlinárne a z každej sme vybrali to najlepšie a vložili do nášho priestoru. Taktiež aj celý inventár je vyrobený na zakázku. Napríklad podlaha, ktorá sa nachádza v tejto predajni, bola navrhnutá čisto len pre našu prevádzku so súladom farieb a bola dovezená až z Istanbulu.

Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)

Prezraďte nám niečo o samotnom názve. Skrýva za sa titulom Flamengo aj nejaký príbeh či špeciálny význam?

Pomenovanie Flamengo pozná skoro každý rodený Lučenčan. Vymysleli sme ho u nás v kuchyni. Teda nie my, ale rodičia. Mal som asi desať alebo jedenásť rokov a akurát sme mali u nás návštevu z Miami, ktorá veľmi ospevovala nový podnik menom Flamengo. V roku 2015 prešiel náš brand v spojení s jednou ospevovanou kreatívnou a developerskou spoločnosťou kompletným rebrandigom a pridali nám ducha v tvare našej srdcovky.

Vašou devízou je aj samotná káva. Čím je oproti tým ostatným lepšia? A čo jej príprava?

V oblasti kávy spolupracujeme s menšou talianskou pražiarňou, rodinnou firmou Bazzara, ktorá pochádza z mesta kávy, z Trieste. Na slovensku je zastúpená velmi šikovným chalanom, ktorý má svoje ambície a ide si za svojím cieľom. Je milovníkom kávy tak ako my zákuskov a zmrzliny. A hlavne ho tá robota baví, a preto s ním radi spolupracujeme. Príprava kávy je u nás na takej úrovni ako všetko ostatné, čiže dokonalé. Hosťom ponúkame lahodné espresso pripravované tak, ako to Taliani vymysleli. Snažíme sa ponúknuť najkvalitnejsie dúško espressa každému kávičkárovi nášho mesta, keďže práve kvalitná káva Lučenec na mape Slovenska preslávila. S prípravou kávy máme viac ako 20-ročné skusenosti a v spolupráci so Šimonom Stašom prinášame zákazníkovi ozaj kvalitne pripravenú kávu vo všetkych variantoch. 

Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)
Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)

Nájdeme vo vašej ponuke aj niečo, čo možno nie je pre klasickú cukráreň úplne typické?       

Používame receptúry okrem slovenského pôvodu aj z rôznych iných kútov sveta (Turecka, Talianska, Francúzska) a sme také malé ALL in ONE.

Dokázali by ste vašu prevádzku charakterizovať len tromi slovami?

Myslím, že stačia aj dve - „naša srdcovka“ :)

Mnohí majitelia podnikov sa často právom sťažujú na neľahké podmienky podnikania na Slovensku. Máte rovnaký názor?

Dnešná doba je ozaj náročná. Napríklad pri kúpe zariadenia na zakázku v Taliansku nám Talian predal zariadenie za rovnakú cenu ako domácemu, ktorý predáva kopček zmrzliny za 2-3 eur, pritom my sme na nejakých 50 alebo 70 centoch pri sorbetoch, a to sme ešte pomerne drahí. Preto si hovoríme kuzelníci, keďže máme schopnosť zákazníka presvedčiť, aby si priplatil za kvalitu, čo je aktuálne na Slovensku pomerne náročné. 

Dnešná doba so sebou prináša aj množstvo trendov a jedným z nich je aj zdravé stravovanie. Reagujete na túto skutočnosť aj vo vašej cukrárni?

V poslednej dobe sa sústredíme na zdravé recepty, keďže nás k tomu doviedla doba. Každý sa snaži stravovať zdravo, avšak do cukrárne si príde dať niečo sladké, čo uspokojí jeho túžbu po sladkom, no aj napriek tomu už ľudia podstatne viac myslia na svoje zdravie. Pre zástancov zdravého stravovania ponúkame rôzne RAW zákusky, na ktorých receptúrach denne pracujeme. Pohánkové či proteínové palacinky s vysokym obsahom bielkovín sú veľmi obľúbené.

Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)

Ponuku pravdepodobne prispôsobujete ročným obdobiam. Ktorá kombinácia koláčov a nápojov je najobľúbenejšia v zime a naopak v lete?

V letnej sezóne je prvoradý sortiment predaja zmrzliny a limonád všetkého druhu a v tej zimnej sú to hlavne zákusky a horúce čokolády či ručne zbierané sypané čaje prvotriednej kvality.

Máte aj nejaké konkrétne plány do budúcnosti, ktoré nám môžete prezradiť?

Myslíme si, ze naša srdcovka by sa ujala v nejakom väčšom meste, preto v blízkej budúcnosti plánujeme expanziu do niečoho nového. Viac ale zatiaľ nebudeme prezrádzať. 

Na záver ešte priestor pre vás na odkaz našim čitateľom.

Pri každej návšteve alebo recenzii nášho spokojného zákazníka dostávame novú energiu a silu robiť to, čo robíme. Zároveň nám pomáhate ísť tým správnym smerom, za čo vám ďakujeme. Vďaka vám sme tu stále po celé tie roky a ste pre nás inšpiráciou. Ešte raz jedno veľké ďakujeme!

Zakladateľka rodinného podniku

Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)
Zdroj: Zakladatelka Rodinneho Podniku, Archív Flamengo
Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)
Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)
Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)
Flamengo je jedinečná cukráreň v Lučenci, ktorá spája tradičné aj progresívne techniky výroby zákuskov, zmrzliny aj kávy (Rozhovor)
Domov
Zdieľať
Diskusia