Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2016, 20:11
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Android Nougat je čoskoro tu. Aké zmeny prinesie a aké smartfóny ho dostanú?

TECH
Uložiť Uložené

Nová verzia systému pre mobilné zariadenia a všetky dôležité informácie.

Keďže Google plánuje už onedlho sprístupniť ďalšiu veľkú aktualizáciu pre operačný systém Android, používatelia smartfónov, a to nielen z modelového radu Nexus, si čoraz častejšie kladú otázku - kedy? Ako to už býva zvykom, aby mohlo mobilné zariadenie so značkou Samsung, HTC, LG alebo Sony dostať aktualizačný balíček, ktorý tentokrát ponesie označenie Nougat, je najskôr nevyhnutné, aby ho daný výrobca najskôr integroval do svojej grafickej nadstavby. To znamená viac času, čo sa potom odrazí na dlhšom čakaní. Celý proces sa tak môže natiahnuť aj o tri až štyri mesiace, čiže ak by internetový gigant sprístupnil novú verziu Android 7.0 (možno 6.1) Nougat už počas augusta, majitelia tohtoročných vlajkových lodí od popredných spoločností z mobilného priemyslu prídu na rad niekedy na prelome decembra a januára. Samsungu to minulý rok trvalo až päť mesiacov, takže čakanie môže byť podstatne dlhšie. August navyše nemáme oficiálne potvrdený, zatiaľ sa vie iba o treťom kvartáli. Do úvahy preto pripadá, podobe ako pred rokom, aj september. Samozrejme, ten, kto vlastní Nexus 5X, Nexus 6P alebo staršiu generáciu dostane aktualizáciu podstatne skôr, pretože ich smartfón nie je vybavený žiadnou dodatočnou nadstavbou. A čo sa týka dôležitých zmien či vylepšení, tak tých bude hneď niekoľko. Softvéroví inžinieri z Googlu zamerali pozornosť ako na virtuálnu realitu, tak aj na intuitívnejšie ovládanie alebo efektívnejšie šetrenie energie. Tu je prehľad všetkých podstatných detailov vrátane očakávaného príchodu aktualizačného balíčka.

Čo všetko prinesie Android 7.0 Nougat?

  • Lište s upozorneniami pribudnú ešte rýchlejšie nastavenia: Menšia vizuálna zmena čaká i vysúvaciu lištu, kde sa nachádzajú notifikácie z nainštalovaných aplikácií. Áno, tlačidlá na zapínanie alebo vypínanie konektivity a ďalších dôležitých funkcií smartfónu sú v nej už dlho, po novom pár z nich ale uvidíme priamo nad zobrazenými upozorneniami, čo nám výrazne zlepší používateľské skúsenosti, pretože ich budeme mať okamžite po ruke.
Android Nougat je čoskoro tu. Aké zmeny prinesie a aké smartfóny ho dostanú?
  • Podpora pre virtuálnu realitu: Je stále otázne, či platformu Daydream uvidíme hneď pri príchode verzie 7.0 Nougat. Veľa renomovaných tech webov tvrdí, že skôr nie, hoci už bola súčasťou testovacích verzií. Táto nová funkcionalita prinesie základnú softvérovú podporu pre VR headsety so slotom na vloženie mobilného zariadenia. Tešiť sa tak môžeme na úplne nové menu v prostredí virtuálnej reality, odkiaľ používatelia nadobudnú prístup k aplikáciam, ktoré ponúknu kompatibilný obsah, ako sú napríklad VR filmy alebo VR hry. Google totiž pracuje aj na vlastnom headsete s gamepadom. Ak doňho vložíme napríklad aktualizovaný Nexus smartfón, operačný systém automaticky prispôsobí nastavenia zobrazovania a jeho UI, aby bola kombinácia oboch zariadení pripravená na pohodlné používanie. Podľa internetového giganta nie je ale zatiaľ žiadny zo súčasných modelov (čínska novinka ZTE Axon 7 predstavuje výnimku) na Daydream VR pripravený v oblasti výkonu. Musíme si teda počkať na ďalšie generácie, ktoré uzrú svetlo sveta niekedy koncom roka 2016 a začiatkom 2017.
Android Nougat je čoskoro tu. Aké zmeny prinesie a aké smartfóny ho dostanú?
  • Doze 2.0: S príchodom Android 6.0 Marshmallow sme dostali efektívny šetriaci režim Doze, ktorý zabezpečuje dočasné pozastavenie automatickej synchronizácie dát niektorých aplikácií. Aktivuje sa automaticky, a to pri dlhšej nečinnosti smartfónu (iba keď leží nečinne na stolíku), počas čoho prejde do hlbokého spánku, takže ráno bude batéria zobrazovať približne toľko percent, ako zobrazovala aj večer. A po príchode ďalšej veľkej aktualizácie by to malo byť ešte lepšie. Prepracovanejší Doze 2.0 dokáže potom zapínať hlbší spánok aj počas nosenia mobilného zariadenia vo vrecku nohavíc či v batohu na pleciach.
  • Multi-window funkcionalita: Hoci ju ponúkajú napríklad také smartfóny od LG vďaka vlastnej nadstavbe už pomerne dlho, používatelia čistého Androidu sa funkcie split screen dočkajú až o pár týždňov. Ako napovedá samotný názov, systém po dlhšom podržaní multitasking tlačidla rozdelí obrazovku na dve časti, pričom každá zobrazí prostredie inej aplikácie. Môžeme tak písať e-mail a popri tom pozerať videoklip na YouTube, teda akoby sme mali zapnutý osobný počítač.
Android Nougat je čoskoro tu. Aké zmeny prinesie a aké smartfóny ho dostanú?
  • Hromadenie notifikácií: Určite každý z vás pozná situáciu, kedy sa po dlhšej dobe pozrie do notifikačnej lišty a tam ho čaká poriadny spam upozornení. Keďže je to potom neprehľadné, nový Android začne upozornenia zoskupovať podľa toho, odkiaľ pochádzajú. Pokiaľ budú z rovnakej aplikácie, jednoducho im vyčlení jednu spoločnú priečku, v ktorej sa spoločne zobrazia.
Android Nougat je čoskoro tu. Aké zmeny prinesie a aké smartfóny ho dostanú?
  • Plynulejšie hranie hier a viac detailov: Android 7.0 Nougat umožní vývojárom hier využívať Vulkan API, ktoré prinesie vďaka stabilnejšiemu fps a detailnejšiemu hernému prostrediu lepšie zážitky z hrania mobilných hier, pretože dostanú priamy prístup ku grafickému procesoru a to im poskytne širšie možnosti pri vývoji. Niekoľko praktických príkladov nám už navyše dalo náhľad, čo asi tak môžeme od tejto významnej inovácie čoskoro očakávať.

  • Podpora pre 3D Touch: Prvým smartfónom na svete s funkciou 3D Touch bol Huawei Mate S. Aby mu však plnohodnotne fungovala, čínsky výrobca musel najskôr integrovať do prítomnej nadstavby EMUI nevyhnutnú softvérovú podporu. Čistý Android ju totiž doteraz neponúkal, no od verzie 7.0 sa to už konečne zmení. Dá sa preto s veľkou pravdepodobnosťou očakávať, že nadchádzajúce Nexus smartfóny, ktoré budú predstavené niekedy počas septembra, túto pomerne novú funkcionalitu predsa len ponúknu.
  • Priame odpovede: Aby sme niekomu odpísali na prichádzajúcu správu cez messenger, netreba neustále spúšťať aplikáciu a po odoslaní ju opäť zatvárať, respektíve prepínať na inú. Prostredníctvom pop-up notifikácie v hornej časti displeja to zrealizujeme neporovnateľne rýchlejšie a najmä pohodlnejšie. Ak nám teda vyskočí nová správa, stačí na ňu iba jednoducho kliknúť a automaticky sa zobrazí softvérová klávesnica s miestom na písanie textu.
Android Nougat je čoskoro tu. Aké zmeny prinesie a aké smartfóny ho dostanú?

Kedy príde Android 7.0 Nougat?

  • Samsung: Juhokórejský gigant oznámil, že jeho nedávno predstavený phablet Galaxy Note7 čaká aktualizácia na Android 7.0 Nougat  dva až tri mesiace od sprístupnenia stabilnej verzie. Ak máme vychádzať z minulého roka, stane sa tak niekedy počas septembra, a to hneď po predstavení tohtoročnej generácie Nexus smartfónov. Neskôr príde na rad súčasná vlajková loď Galaxy S7 / S7 edge a potom i staršie modely vrátane strednej triedy. Reálne to vyzerá byť začiatkom budúceho roka 2017, čiže niekedy v januári, prípadne vo februári. Smartfóny od mobilných operátorov dostanú aktualizačný balíček trošku neskôr, zrejme o pár týždňov.
  • HTC: Spoločnosť High Tech Computer prináša veľké aktualizácie zvyčajne do troch mesiacov, čo znamená koniec decembra. Týka sa to hlavne high-end modelu HTC 10. Ostatné kúsky dostanú nový Android v nadchádzajúcich týždňoch, možno mesiacoch po vlajkovej lodi.
  • LG: O tom, že prvým smartfónom z portfólia LG, ktorý poženie Nougat, bude modulárna vlajková loď G5, nie je žiadnych pochýb. A z doterajších skúseností môžeme bez obáv povedať, že pôjde vôbec o jeden z prvých aktualizovaných mobilných telefónov na svete. Pokiaľ si dá tento juhokórejský výrobca znovu záležať, používatelia by sa mohli dočkať už niekedy koncom roka 2016.
  • Sony: Modelový rad Xperia Z by mal byť podľa odhadov odborníkov aktualizovaný na verziu 7.0 až koncom prvého kvartálu 2017, čiže niekedy v marci. Japonská spoločnosť Sony sa doteraz nikdy neponáhľala a všetko nasvedčuje tomu, že to isté nastane aj tentokrát.
  • Nexus: Majitelia Nexus zariadení si užijú finálnu verziu Android 7.0 Nougat ako prví. To znamená september, začiatok októbra.
  • Xiaomi: Pri Xiaomi je príchod aktualizácie nevyspytateľný. Vynovené verzie prostredia MIU sú k dispozícii pravidelne, no s verziou operačného systému Android sa akoby príliš neponáhľajú. Podľa dostupných informácií sa dočkáme až niekedy v januári, februári a marci. Konkrétny mesiac závisí od konkrétneho modelu, pričom prednosť aj tu dostanú smartfóny z najvyššej triedy, kam patrí aj Mi 5.
  • Huawei: Skôr, než nám Huawei naservíruje aktualizáciu, príde z jeho dielne na spotrebiteľský trh nový smartfón rovno s novým Androidom. Niečo podobné sme mohli pred rokom vidieť pri Mate S, ktorý bol predstavený po uvoľnení 6.0 Marshmallow. Vlajková loď zrejme dostane sedmičku na prelome decembra/januára a ostatné kúsky do marca 2017.
  • Lenovo: O smartfónoch Moto bez dodatočnej nadstavby systému platí zhruba to isté, čo o Nexusoch. Samozrejme, s nejakým tým týždňovým odstupom. Avšak tie ostatné, ktoré nesú značku Lenovo, dostanú softvérové novinky až počas tretieho kvartálu budúceho roka. Teda, ak nás čínsky výrobca neprekvapí a nevydá aktualizáciu pre high-end modely trošku skôr.
Domov
Zdieľať
Diskusia