Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2016, 13:42
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Ako v skutočnosti vyzerali dinosaury? Vedci o nich zistili jeden naozaj dôležitý detail

ZAUJÍMAVOSTI DINOSAURY
Uložiť Uložené

Nie všetko, čo sme videli v televízii a vo filmoch, je aj pravdou.

Zopár dní dozadu sme vám ukázali, aké zvuky vydávali pred niekoľkými desiatkami miliónmi rokov dinosaury. Keď ste si článok prešli, tak ste zistili, že nie všetko znelo rovnako ako v legendárnom Jurskom parku či svete, a preto sa tentokrát pozrieme aj na ich skutočný vzhľad. Samozrejme, nepôjde o nejaké radikálne zmeny, avšak či už vo filmoch alebo v obyčajných ľudských predstavách o dávnych obyvateľoch Zeme chýba jeden podstatný detail. Podľa rôznorodých výskumov sa vedci dopracovali k výsledku, že dinosaury sa nepodobali iba na drsné a mäsožravé jaštery naháňajúce hrôzu na kilometre (ako ktoré, samozrejme), ale v realite skôr vyzerali ako chodiace vtáky, resp. prerastené sliepky. Zistilo sa totiž, že boli pokryté rôznym pestrofarebným perím pokrývajúcim celé ich telo. Áno, v článku kde sme rozoberali ich zvuk vysvitlo, že zneli ako holuby, avšak o čosi výraznejšie a hlbšie. A teraz už vieme, že sa na holuby a iné vtáky mohli aj podobať, ale iba perím.

Pravdepodobná podoba dinosaurov:

Ako v skutočnosti vyzerali dinosaury? Vedci o nich zistili jeden naozaj dôležitý detail
Zdroj: AMNH
Ako v skutočnosti vyzerali dinosaury? Vedci o nich zistili jeden naozaj dôležitý detail
Zdroj: AMNH

Pre niekoho možno smutná správa, nie? Avšak nič nemení na situácii, kedy by sa človek ocitol zoči-voči nejakému krvilačnému predátorovi z daného obdobia. Zvuk a vzhľad ako vták by ich ihneď neklasifikovali na milých domácich miláčikov.

Domov
Zdieľať
Diskusia