Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2016, 20:26
Čas čítania 0:00
Tibor P. Marek R.

Veľké hviezdy, ale aj prekvapenia. Vybrali sme najlepšiu jedenástku EURO 2016

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

EURO 2016 je už za nami, a tak sme sa pozreli na ideálnu zostavu.

Už je to takmer týždeň, čo skončili majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré sa konali vo Francúzsku. Majstrami Európy sa po výhre po predĺžení a góle Edera stali prekvapujúco Portugalci, ktorí zdolali vo finále domácich Francúzov a na celom turnaji tak nenašli súpera, ktorý by bol schopný ich zdolať. Ako už býva zvykom, po skončení turnaja sa robia rôzne rekapitulácie, a tak sme sa rozhodli vybrať podľa nás najlepšiu jedenástku, kedy sme nehľadeli na meno hráča, ale čisto len na jeho výkony, ktoré predviedol vo Francúzsku.

 

Gianluigi Buffon

brankár, Taliansko 

Na post najlepšieho brankára sme mali viacerých kandidátov, no vybrať sme mohli len jedného z nich. Zvolili sme napokon talianskú legendu medzi žrďami, nakoľko nebyť jeho, Taliansko by odchádzalo z turnaja s viacerými gólmi. Squadra azzura sa vždy mohla pýšiť perfektnou defenzívou a už dlhé roky ich prípadné chyby spoľahlivo kryje Buffon. Škoda len, že popri všetkom, čo ako futbalista dosiahol, nepridal do svojej zbierky aj triumf z európskeho šampionátu. Pri pohľade na neho totiž nevyzeral ako muž v typicky nestorskom veku, ale skôr ako 25-ročný mladík, ktorý talentom, chuťou pracovať a zlepšovať sa privádzal súperových útočníkov do šialenstva. Nebyť jeho, Taliansko mohlo mať na mále už oveľa skôr a navyše, aj v prehratom štvrťfinále to bol práve Gigi, kto si svoj level výkonnosti držal stále na vysokej pozícii. Samozrejme, svoje miesto by si tu zaslúžil aj Rui Patrício, my sme však zvolili práve Gigiho, ktorý už takmer 20 rokov potvrdzuje svoju extratriedu a je radosť pozerať na to, ako sa jeho výkony za tak dlhé obdobie prakticky nemenia a stále sú na najvyššej hodnote.

 

 

Raphaël Guerreiro

obranca, Portugalsko

Má len 22 rokov, no už teraz verím tomu, že čoskoro bude patriť k najlepším krajným obrancom na svete. Aj napriek tomu, že menšie zranenie ho vyradilo na pár zápasov, si Guerreiro zaslúži byť v najlepšej zostavu EURO 2016. Tento šikovný obranca totiž lietal hore dole, má výbornú techniku a o jeho centroch ani nehovoriac. Vždy, keď sa oprel do lopty a poslal ju do šestnástky, som vedel, že je zle, keďže jeho centre boli vždy dostatočne prudké, krásne zatočené a navyše vo väčšine prípadov veľmi presné. Vo finále si dokonca vyskúšal aj priamy kop a hneď z toho bol najlepšie zahraný priamy kop Portugalska na šampionáte, ktorý ale, nanešťastie, zasiahol len brvno Llorisovej brány. Už pred turnajom ho kúpila Borussia Dortmund a po tom, aké výkony mladý obranca vo Francúzsku predviedol, musia byť s touto akvizíciou v Dortmunde nadmieru spokojní.

 

Jonas Hector

obranca, Nemecko

Pre mnohých možno neznáme meno pred šampionátom a slabina nemeckého tímu, no 26-ročný Jonas Hector z nemeckého Kolína všetkým ukázal, aký je kvalitný krajný obranca. Samozrejme, v tak kvalitnom nemeckom tíme a navyše s obrannými kolegami ako Boateng či Hummels si človek možno povie, že pre Hectora to ani nebolo nejako ťažké zapadnúť, no tento nemecký obranca bol nielen spoľahlivý vzadu, ale rád chodil aj na ofenzívne výlety a ako išiel šampionát ďalej, bolo vidieť, že si Hector verí stále viac a viac a jeho výkony sa neustále zlepšovali. Vrcholom bolo štvrťfinále proti Taliansku, kedy najskôr prihral Ozilovi na jediný gól Nemecka v zápase, keď sa dostal až ku šestnástke súpera a navyše v danom zápase aj premenil rozhodujúci pokutový kop, ktorým poslal Nemecko do semifinále. 

Pepe

obranca, Portugalsko

Všetci dobre vieme, aký je Pepe simulant, herec a zákerný hráč. Žiaľ, je to len a len na jeho škodu, keďže ľudia si viac pamätajú jeho zlyhania ako výborné výkony. Keď je totiž Pepe vo forme, patrí jednoznačne k najlepším stopérom na svete a na týchto majstrovstvách Európy to len potvrdil. Žiadny Ronaldo, Renato Sanches či Nani. Práve Pepe bol suverénne najlepším hráčom Portugalska, dirigoval celú obranu, bol doslova skalou (až na toho Gignaca) a najväčšou zásluhou sa podpísal pod triumf Portugalska na tomto EURE. A tam moje chvály na jeho osoby nekončia. Nielenže ho považujem za najlepšieho hráča Portugalska na tomto šampionáte, pre mňa bol aj tým úplne najlepším obrancom a musím povedať, že ma Pepe naozaj príjemne prekvapil.

Leonardo Bonucci

obranca, Taliansko

Dlhé roky patrí medzi troch, možno piatich najlepších stopérov na svete a som rád, že si to ľudia konečne začínajú uvedomovať. Talianski obrancovia sú ľuďom dobre známi, vždy je náročné sa dostať poza ich chrbát, keďže sú v každom súboji nekompromisní a tvrdí. Leonard Bonucci je však ešte niečo viac. Nielen že je výborný obranca, on má na stopéra aj neskutočnú kopaciu techniku a jeho ľahké centre z vlastnej polovice za obranu súpera sú niečo, na čo by som sa dokázal pozerať neustále. A to si ešte aj trúfol na penaltu v rozhodujúcom momente.

Veľké hviezdy, ale aj prekvapenia. Vybrali sme najlepšiu jedenástku EURO 2016
Zdroj: managingmadrid

Dimitri Payet

záložník, Francúzsko

Osobnosť francúzskej reprezentácie a kľúčová postava bojov v základných skupinách. Nebyť jeho gólov, ktovie ako by dopadol vývoj v skupine A. Kladivári z West Hamu majú v tomto krídelníkovi skutočný poklad a vôbec by sme sa nečudovali, ak by sa na jeho osobu skôr či neskôr začali hrnúť ponuky na prestup. Povedzme si totiž úprimne - s výkonom, aký predviedol na domácom šampionáte, by sa uplatnil v akomkoľvek tíme. V dnešnej dobe sú pokladnice klubov plné a ambície realizačného tímu, majiteľov a fanúšikov priam nekonečné. Payetovu osobnosť by sme mohli prirovnať ku koreniu - jedlo bez neho dokážete zjesť, no vo väčšine prípadov je chuťovo veľmi slabé. Tak je to aj s futbalom, ktorého je súčasťou. Škoda len, že mu finále výkonnostne nevyšlo. No za predvedenú prácu počas celého mesiaca si zaslúži absolutórium.

Aaron Ramsey

záložník, Wales

Hoci bol Gareth Bale pasovaný za najväčšiu hviezdu waleských drakov, počas šampionátu našiel v Aaronovi Ramseym zdatného sekundára. Bolo úžasné sledovať, aká súhra medzi týmto stredopoliarom a krídelníkom Realu Madrid privádza súperov do šialenstva. Tam, kde Bale byť nemohol, bol Ramsey. Bojoval s dravosťou ostrovana, no pritom predvádzal dokonalé technické nuansy a bol na začiatku aj na konci mnohých akcií svojho tímu. Štatistiky hovoria jasne - v piatich zápasoch štyrikrát asistoval a navyše pridal jeden gól. To, že patril medzi kľúčové postavy, sa ukázalo v semifinále proti Portugalsku, kde jeho osobnosť tímu viditeľne chýbala. Nič to ale nemení na tom, že účasť Walesu nebola náhodná, ale zaslúžená. Pokiaľ bude duo Ramsey - Bale zdravé, môžeme od ostrovanov očakávať ešte veľké veci.

Toni Kroos

záložník, Nemecko

Nemecko bolo pravdepodobne najsilnejším tímom na európskom šampionáte a hlavne ich semifinálový zápas proti Francúzsku bol ich najlepším.  A výraznú zásluhu má na to práve Toni Kroos, ktorý dirigoval celú zálohu a zásoboval svojich spoluhráčov nespočetným množstvom prihrávok. Svedčí o tom napríklad aj zaujímavá štatistika, ktorú má na svedomí Squawka. Toni Kroos totiž v zápase proti Severnému Írsku skompletizoval až 111 prihrávok, zatiaľ čo všetkým hráčom Severného Írska sa v tomto zápase podarilo iba 105 presných prihrávok. Tento nemecký špílmacher je jednoducho mozog celej zálohy a úspešnosť jeho prihrávok sa pri takomto veľkom počte prihrávok pohybovala pravidelne nad hranicou 90 percent, čo je perfektná bilancia. Škoda len, že jeho a Ozilove prihrávky nemal kto po Gomezovom zranení úspešne dostať do bránky súpera a hlavne preto Nemci stroskotali v semifinále proti domácemu celku. Ak však Nemecko nájde do majstrovstiev sveta poriadneho zakončovateľa, bude tento národný tím neskutočne silný, keďže Kroos dovtedy bude ešte skúsenejší a bude v ideálnom futbalovom veku - 28 rokov.

Joe Allen

záložník, Wales

Keby mi niekto pred šampionátom povie, že Allen sa ocitne v najlepšej zostave podľa UEFA a že aj ja ho dám do tej svojej, okamžite by som ho vysmial. Samozrejme, nemyslím to nijako zle, len Allen má problém sa dostať aj do základu Liverpoolu a ľudia ho spomínajú hlavne v súvislosti s vtipnou prezývkou welšský Pirlo či potomok Ježiša Krista. Joe Allen je hráč, ktorý nie je v žiadnom prípade zlý a ani priemerný, no nie je ani world class a dal by sa možno prirovnať k Jamesovi Milnerovi, ktorý sa zvykne označovať ako klasický príklad 7/10 hráča. Samozrejme, Ramsey bol najväčšou hrozbou v zálohe pre obranu súpera, nebyť však Allena, Ramsey by si pravdepodobne nedovoľoval také ofenzívne výpady. Práve však vďaka Allenovi mohol, lebo vedel, že za ním sa bude vždy nachádzať a jeho čierna robota tak mala obrovský význam na hru Walesu. 

Gareth Bale

útočník, Wales

Wales sa na európsky šampionát dostal najmä vďaka nemu. A opäť to bol rýchlonohý Bale, ktorý mal obrovskú zásluhu na to, že to Draci dotiahli až pred brány finále. Už pred turnajom sa o ňom hovorilo ako o najväčšej hrozbe svojho tímu a tieto očakávania naplnil do posledného slova. Bol všade tam, kde mal byť, poctivo vzadu aj vpredu. Jeho akcie mali nápad, myšlienku a priame kopy predstavovali pre obranný múr s brankárom súpera veľké nebezpečenstvo. Svoje o tom vie aj náš Matúš Kozáčik, ktorý proti jeho technicky dokonale zahranej štandardke jednoducho nemal nárok. A nebol sám. Strelil gól v každom zápase skupiny, ktorú Wales napokon prekvapujúco vyhral a nebyť semifinálového zaváhania proti Portugalsku, ktovie, či by si nesiahol aj na víťaznú trofej.

Antoine Greizmann

útočník, Francúzsko

Barcelona má svojho Messiho, Real Madrid svojho Ronalda a Atlético Madrid Antoina Greizmanna. Chlapca, ktorého nikde nechceli pre jeho nízky vzrast, oslavujú nielen vo Francúzsku, ale aj vo svete. Tento útočník bol jednoznačne najväčšou osobnosťou celého šampionátu - šesť gólov a Zlatá kopačka pre najlepšieho strelca turnaja sú len povestnou čerešníčkou na torte. Francúzi nehrali počas turnaja zle, ale nebol to ani výkon hodný vicemajstrov sveta. Už v základnej skupine išlo skôr o vydreté víťazstvá než suverénne výkony, s výnimkou zápasu proti najväčšiemu prekvapeniu Eura - Islandu. Greizmann spoločne so svojim reprezentačným kolegom Payetom zachránili Francúzov od zbytočných strát cenných bodov a doviedli ich až do finále. Len si spomeňte, kto zostrelil Nemcov. To, že patrí medzi najlepších, dokazuje už niekoľko rokov v La Lige. No až teraz ho podľa nášho názoru konečne docenia v jeho rodnej krajine. O dva roky tu máme majstrovstvá sveta v Rusku. A nebude ťažké uhadnúť, okolo ktorého hráča Le Blau vybudujú špičkový mančaft.  

Veľké hviezdy, ale aj prekvapenia. Vybrali sme najlepšiu jedenástku EURO 2016
Zdroj: heavy

Formáciu sme zvolili 4-4-2, keďže útočníci a krídla boli na turnaji pomerne tragickí, ak vám však v zostave chýba Ronaldo, kľudne zmeňte formáciu na 4-3-3, stiahnite Payeta alebo Allena a Ronalda dajte hore. Od Ronalda sa však na turnaji čakalo oveľa viac a zápas s Maďarskom a druhý polčas proti Walesu nám jednoducho nestačili. Vo finále som mu veril pri možných rýchlych protiútokoch, žiaľ, všetci vieme, ako smutne tento zápas pre Ronalda dopadol, a tak sa do ideálnej zostavy jednoducho nedostal. Spomenutie si však zaslúžia aj ďalší hráči, ako napríklad Boateng, Barzagli, Modric, Perisic či Hazard.

Domov
Zdieľať
Diskusia