Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2016, 16:38
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Ako sa legendy grafického dizajnu sedemdesiatych rokov popasovali s neľahkým zadaním?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pamätníci a legendy grafiky našich končín dostali za úlohu vytvoriť plagát ručne.

V prípade, že pracujete v IT sektore či máte vo firme na starosti napríklad online marketing, určite viete, že sa to bez pomoci technológií pravdepodobne nezaobíde. A aj napriek tomu to nie je vždy úplne jednoduché. Alebo ste sa možno niekedy zamysleli nad tým, ako by ste svoju prácu robili pred štyrmi desiatkami rokov? Práca v marketingovej komunikácii bez počítača, googlu a internetu je v dnešnej dobe pravdepodobne nepredstaviteľná. Alebo žeby predsa len áno? Odpoveď na túto otázku sa rozhodli hľadať tí, ktorí stoja za úspechom piva s autentickou atmosférou a chuťou rokov 70-tych - piva Zlatý Bažant ´73. A tak vznikol Projekt ´73.

Pavel Choma, Karol Rosmány a Jan Meisner dostali za úlohu vytvoriť pre Zlatý Bažant '73 autorský plagát, avšak inak, technikou, ktorá sa dnes už nezvykne používať. Všetci traja tvorili v sedemdesiatych rokoch okrem návrhov kníh, log a prospektov aj "propagačnú grafiku", a tak im táto ručná a poctivá práca bola blízka. Počítače využívali iba v nevyhnutnej miere a prednosť dostala hlavne kresba, koláž, vystrihovačky a sieťotlač. Výsledkom sú autentické diela s nádychom doby, kedy bol po prvýkrát uvarený Zlatý Bažant '73.

Ako sa legendy grafického dizajnu sedemdesiatych rokov popasovali s neľahkým zadaním?

Celý proces dokumentovala mladá absolventka Dokumentárnej tvorby na VŠMU Jana Durajová, ktorá s pánmi grafikmi trávila čas v ateliéroch pri tvorbe, aj v ich súkromí, takže budeme mať možnosť sledovať prakticky celý proces vzniku a tiež reakcie samotných grafických dizajnérov na nečakané, priam netradičné zadanie. Výsledkom je približne 10-minútový dokumentárny film, mapujúci všetko podstatné. Verejnosť ho bude mať možnoť zastihnúť v premiére už 15. 7. o 20:10 na TV DAJTO. Plagáty môžu všetci vidieť aj naživo, pretože spolu s putovným kinom Bažant Kinematograf, kde budú vystavené, navštívia spolu až 31 slovenských miest.

Všetky dôležité informácie nájdete na oficiálnej stránke www.projekt73.sk

Domov
Zdieľať
Diskusia