Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2016, 13:39
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Kedy Samsung predstaví Galaxy Note 7 a čo všetko o novom kráľovi phabletov vieme?

TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

Príchod ďalšieho high-end Android smartfónu s veľkou uhlopriečkou sa nezadržateľne blíži.

Juhokórejského giganta každý rok čakajú dva významné dni - v jeden vždy predstaví vynovenú vlajkovú loď Galaxy S a ďalší je zase vyhradený pre obľúbený phablet Galaxy Note stojaci za popularizáciou obrovských displejov a taktiež za úspešným návratom stylusov, ktoré po príchode takzvaných multitouch panelov takmer vymreli. Prvé predstavenie prebieha už tradične na každoročnom podujatí Mobile World Congress konajúcom sa na prelome februára a marca v španielskej Barcelone, a to ďalšie v auguste. Pôvodne sme boli zvyknutí na september, no od súčasnej generácie Galaxy Note5 to Samsung zmenil na skorší dátum, za čím s najväčšou pravdepodobnosťou stojí snaha získať niekoľkotýždňový náskok pred úhlavným konkurentom z Kalifornie a jeho 5,5-palcovým iPhonom. A zmeny v dátume podľa všetkého nastanú aj pri Galaxy Note 7 (Samsung vraj preskočí číslo "6" kvôli snahe zosúladiť podobu názvu s Galaxy S7), nakoľko už nejaký ten deň internetom koluje dôveryhodne vyzerajúca pozvánka na Unpacked Event, ktorý je údajne naplánovaný na 2. august, čo je oddnes o tri týždne. Nikoho preto asi ani neprekvapí, že o nadchádzajúcom kráľovi phabletov poznáme takmer každý podstatný detail, a to vrátane technických špecifikácií či možného vizuálneho vzhľadu. Poďme si to teda teraz všetko zhrnúť do jednej kopy.

Dizajn a konštrukcia

Vizuálne spracovanie Galaxy Note behom posledných rokov vychádzalo z dizajnu pár mesiacov staršej vlajkovej lode Galaxy S, takže by očakávaná sedmička nemala byť žiadnou výnimkou. Potvrdilo nám to navyše niekoľko únikov fotografií vrátane renderov, kde Note 7 pripomínal Galaxy S7 edge (teda až na menší rádius v rohoch konštrukcie), pričom sa objavilo i niekoľko dôkazov o zaoblenom displeji, ktorý poskytne priestor na integráciu bohatšej funkcionality pre stylus S Pen. Popri Galaxy Note 4 uzrel v roku 2014 svetlo sveta aj Galaxy Note edge, avšak iba jedna zaoblená strana nikoho nenadchla, pretože sa smartfón nielen zle držal, ale ani pekne nevyzeral. Niektoré osvedčené tech weby dokonca špekulovali, že gigant onedlho predstaví až dve mierne odlišné verzie, teda ako to bolo v prípade Galaxy S7. Neskôr vyplávali na povrch ďalšie detaily od dobre informovaných zdrojov, ktorú túto teóriu zase vyvrátili. Podľa ich tvrdení totiž príde na pulty obchodov iba model s netradične vytvarovaným displejom. Keďže je po edge verzii aktuálnej vlajkovej lode badateľne väčší záujem, než po konvenčnom riešení konštrukcie klasického kúsku S7, táto stratégia spoločnosti Samsung má potom bez akýchkoľvek pochýb aj svoje opodstatnenie.

Údajne jeden z prototypov Samsung Galaxy Note 7 s mierne zaobleným displejom

Kedy Samsung predstaví Galaxy Note 7 a čo všetko o novom kráľovi phabletov vieme?
Zdroj: twitter.com

Nedávno zverejnený render Note 7

Kedy Samsung predstaví Galaxy Note 7 a čo všetko o novom kráľovi phabletov vieme?
Zdroj: twitter.com

Čo sa týka materiálov, môžeme očakávať pevný rámik z hliníku používaného v leteckom priemysle či dva plátky odolného skla Gorilla Glass 4, pričom jeden z nich dostane na starosti chrániť zadnú časť luxusnej konštrukcie. Rovnako pripadá do úvahy koža (nie napodobnenia ako pri Galaxy Note 4, ktorá iba kazila úroveň), ale to by pre juhokórejského výrobcu znamenalo vyššie náklady, nakoľko musí aplikovať prispôsobenie výrobného a montážneho procesu, ktoré nie je za použitia skla či hliníku vyžadované. V taktom prípade stačia iba drobné úpravy, keďže procesy slúžia aj na výrobu konštrukčne príbuzného Galaxy S7. Navyše, ani jeden únik doteraz o koži nehovoril, čiže tu existuje naozaj iba minimálna pravdepodobnosť.

Hardvérová výbava

Technické špecifikácie by mali taktiež pripomínať hardvérovú výbavu vlajkovej lode z februára tohto roka, samozrejme, až na niekoľko menších výnimiek, medzi ktorými by nemal chýbať ani výkonnejší čipset. Spoločnosť Qualcomm pred pár dňami predstavila pokročilý Snapdragon 821, a ten na rozdiel od staršieho modelu Snapdragon 820 (poháňa Galaxy S7) ponúka približne o 10% lepší výkon, čo platí i po grafickej stránke. Zmeny v oblasti zobrazovacieho panelu podľa dostupných informácií nastanú iba pri uhlopriečke, ktorá sa má pohybovať okolo veľkosti 5,7 až 6-palcov. Galaxy Note 7 teda ponúkne Super AMOLED displej s poriadne vysokým rozlíšením, zrejme Quad HD. Nevylučuje sa však ani 4K, čiže čoraz populárnejšie Ultra HD. Je ale otázne, či tak veľkú hustotu phablet nesprístupní iba pri pozeraní videí, prezeraní fotografií alebo pri používaní VR headsetu od Samsungu, pretože by v opačnom prípade výrazne stúpla spotreba drahocennej energie, čo nezachráni ani poriadne veľká batéria. Počítať tiež môžeme s rýchlym i bezdrôtovým nabíjaním, až 6 GB operačnou pamäťou, obojstranným slotom USB Type-C, 12 a 5 MPx fotoaparátmi či hybridným UFS/microSD úložiskom umožňujúcim v jednom slote používať buď nové UFS alebo zaužívané microSD pamäťové karty.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

"Nové UFS karty nie sú kompatibilné so súčasným microSD slotom. Avšak, vyvinuli sme slot, ktorý si rozumie ako s UFS kartami, tak aj s microSD kartami. Pracujeme s viacerými partnermi z priemyslu na jeho integrácii do ďalšej generácie zariadení."

Hardvérová výbava Galaxy Note 7 dostane s najväčšou pravdepodobnosťou aj niekoľko špeciálnych noviniek, vďaka ktorým bude vynikať medzi konkurenčnými high-end modelmi z portfólia iných renomovaných výrobcov. Počíta sa napríklad s takým skenerom očí, ktorý by mal postupom času nahradiť zaužívaný biometrický senzor na snímanie našich odtlačkov prstov, pretože ponúkne neporovnateľne lepšie používateľské skúsenosti. Vizuálne zmenenému inteligentnému stylusu S Pen zase pribudnú nové  softvérové funkcie, ktoré vraj budú súvisieť so zaobleným displejom Android phabletu. Z jeho tvaru už teraz ťaží softvérová funkcionalita Galaxy S7 edge, takže niečo podobné mnohí aj nepochybne očakávajú.

Softvérová výbava

Novú verziu operačného systému Android pod označením 7.0 Nougat síce poznáme už dlhšie, no šanca, že by ňou mohol byť vyzbrojený Samsung Galaxy Note 7, ktorý dorazí do prvých obchodov na prelome augusta a septembra, je naozaj mizivá. Najskôr si musíme počkať na ďalší Nexus smartfón od Googlu a až po jeho príchode zverejní internetový gigant zdrojový kód pre ostatných výrobcov hardvéru, čo nastane niekedy medzi septembrom a októbrom, možno trošku neskôr. Samsung bude navyše potrebovať ešte tak 3 až 4 mesiace, aby ho mohol obohatiť vlastnou grafickou nadstavbou TouchWiz, takže Android 7.0 Nougat získajú majitelia Note 7 najskôr až začiatkom roka 2017. Dovtedy si musia vystačiť s výrazne modifikovaným systémom Android 6.0 Marshmallow, ktorému údajne pribudne prepracovanejšia funkcionalita Air Command. Tá sa aktivuje po vytiahnutí S Penu z konštrukcie a po novom by mala obsahovať i možnosť rýchleho prekladu označeného textu z jedného jazyka do druhého či jeho prevod na hlas. Web SamMobile taktiež spomína akýsi centrálny HUB pre všetky notifikácie, teda niečo v štýle známeho BlackBerry HUBu.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Nadstavba TouchWiz je už od nepamäti terčom ostrých útokov nielen odborníkov, pretože takmer v každej jednej verzii obsahovala nezanedbateľné nedostatky. A aj keď sa postupom času softvérovým inžinierom zo Samsungu podarilo vyriešiť jej podstatné problémy, čo sme mohli vidieť pri Galaxy Note5 z minulého roka alebo pri súčasnom Galaxy S7, stále ju veľa ľudí považuje za slabší odvar perfektné optimalizovaného Sense od konkurenčného výrobcu HTC alebo nesmierne populárnej nadstavby MUIU, za ktorou stojí čínskej jabĺčko Xiaomi. Pokiaľ by to teda ani tentokrát juhokórejskému gigantovi s TouchWizom na prvýkrát nevyšlo, hoci pôjde iba o drobné softvérové nedostatky, ktoré si už viac nemôže dovoliť, nedá sa potom vylúčiť negatívny vplyv ohrozujúci dobré obchodné výsledky. O kvalite nadstavby samozrejme rozhodnú profesionálne recenzie, takže nám momentálne nezostáva nič iné, ako si na niektorú počkať a až potom môžeme začať súdiť.

Takto by malo vyzerať nové Grace UX v TouchWize Galaxy Note 7

Kedy Samsung predstaví Galaxy Note 7 a čo všetko o novom kráľovi phabletov vieme?
Zdroj: www.elandroidelibre.com

Rovnako sa posledné týždne začali kopiť špekulácie o vynovenom používateľskom prostredí nadstavby TouchWiz s názvom Grace UX, ktoré ho obohatí o čerstvé animácie, príjemnejšie zvukové efekty, krajšie ikonky či nové vizuálne prvky, napríklad v rýchlych aj hlavných nastaveniach operačného systému. Dohady dokonca potvrdilo i niekoľko dôkazov v podobe zverejnených videí alebo screenshotov, kde máme príležitosť vidieť spomínané dizajnové zmeny na vlastné oči. Web PhoneArena dokoca tvrdí, že Samsung už spustil testovanie beta verzie, čo samozrejme pripadá do úvahy, keďže predstavenie Note 7 je takmer za rohom (2. augusta). Viac vizuálnych detailov nájdete v porovnaní na videu nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia